Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem fotovoltaic - impamantare si sigurante


Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Ma gandesc sa realizez un mic sistem fotovoltaic off-grid acasa. Ideea e sa amplasez un panou fotovoltaic (sa zicem de 200W) in gradina pe un suport, cam la 2-3 metri inaltime de la pamant. De la panou energia produsa ar intra in casa pe fire de 6mm2 grosime (approximativ 40 m lungime) la tensiune de 24-36V intr-un regulator de incarcare. Regulatorul ar fi conectat deasemenea la baterii, iar consumatorul ar fi un invertor (24V->230V).

 

Din punct de vedere al sigurantei sistemului am cateva idei, dar as prefera sa aud si opinia celor mai cu experienta.

 

In primul rand as impamanta panoul fotovoltaic pe loc, in gradina, legand toate elementele metalice printr-un fir de cupru solid gros (sper sa gasesc mai gros de 10 mm2) de o sina metalica (sau teava metalica) lunga de approximativ 2m, care ar fi infipt total in pamant. Celelalte elemente ale sistemului, care se afla in casa (de exemplu invertorul) ar fi legate de impamantarea standard din casa care este folosit peste tot si la sistemul de 230V. Deci practic panoul impamantat direct, restul la reteaua normala. Am auzit de la un electrician ca n-ar strica sa pun niste sare in jurul sinei/tevii care realizeaza impamantarea panoului, asa ca intentionez sa fac si asta.

 

In legatura cu sigurantele din sistem nu prea stiu cum se face in mod standard, dar eu m-am gandit asa:

1. La intrarea firelor de la panou in regulatorul de incarcare as pune o siguranta de 20A. Inca nu stiu daca sa pun bipolara (pe plus si minus) sau unipolara (sa zicem doar pe plus). 20A pentru ca nu intentionez ca vreodata sa am panouri care produc mai mult de 20A. Deasemenea regulatorul de incarcare este facut pentru 20A max.

2. As mai pune o siguranta de 16A intre iesirea de 230V a invertorului si restul retelei off-grid (practic intre invertor si consumatori). 16A pentru ca firele din pereti sunt de 2.5mm2 (si din cate am citit nu se recomanda mai mult de 6A/mm2). Totusi nu cred ca va veni vreodata ziua in care pe firele consumatorilor sa circule 16A, pentru ca asta ar insemna 230V*16A = 3680W. Nu voi avea nicodata consumatori care macar sa se apropie de acest consum si nici bateriile nu cred ca ar putea sustine un asemenea consum. Estimez ca un consum absolut maxim de la invertor (la 230V) ar putea fi de 200W, deci nici macar un Amper. Poate ar trebui sa pun siguranta mai mica.

3. Credeti ca ar trebui sa mai instalez sigurante si altundeva? De exemplu intre regulatorul de icarcare si baterii?

 

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si apreciez orice sfat in legatura cu imbunatatirea sigurantei sistemului.

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Iti spun cum am facut eu...Am bagat un fier-beton de 180 cm in pamant de la care am plecat cu fir de 8 multifilar(ca doar de asta aveam).Am pus panourile foarte aproape de casa deoarece prefer sa nu am pierderi pe fire.Am folosit fir de 6 siliconic,rezistent la intemperii(soare,ploaie,frig).

Am folosit niste sigurante de panou bipolare de 40 A (ca doar asta aveam) drept comutatoare si pe plus-ul care vine la baterie de la controler am pus siguranta auto de 20 A.Aceeasi siguranta am pus si pe iesirea din controler catre consumator.Mi-am facut stoc de 10 sigurante de calitate (pentru posteritate).Pe borna de minus a bateriei am legat impamantarea.Controlerul este de 20 Ah.

Link spre comentariu

Da, pierderile nu sunt placute, dar eu nu pot aduce panoul mai apropae de 40 m de casa pt ca ar fi umbrite iar acoperisul are un unghi total gresit pt panouri fotovoltaice.

 

Exitsa vreo diferenta fundamentala intre sigurantele "normale"  (automate) si cele auto? Eu am prin casa sigurante "normale" care se pun pe sina, le-as folosi pt ca sunt usor de procurat, usor de folosit (on/off) si arata bine intr-uin mini tablou de sigurante.

 

Care este teoria din cauza careia ai legat minusul bateriei la impamantare? Care sunt riscurile daca nu fac asta?

Link spre comentariu

Am cautat si eu informatii despre folosirea sigurantelor `normale`,pe sina pt. aplicatii la tensiune continua mica. Cum nu am gasit am facut un experiment. Am inseriat siguranta intr-un circuit 12V si am adaugat rezitente de nichelina pe rand marind astfel curentul. Siguranta cu valoarea nominala 10A a decuplat la cca.40A iar cea de 20A. la cca.75A. Asa ca am considerat ca se pot folosi cu succes cu corectia de rigoare. Eu am pus astfel de sig. intre panou si controler nu am pus intre controler si baterie iar din controler am pus un tablou cu sigurante (doar pe +) spre mai multe circuite -invertor, retea 12V, iluminat 12V-. Dupa invertor se gasesc sigurante bipolare pentru fiecare consumator(acestia au alimentare cu releu de trecere pe retea in lipsa tensiunii de la invertor.

Link spre comentariu

Wow! Ma surprinde raspunsul tau. N-as fi crezut ca la tensiuni mici DC sigurantele decupleaza la alte valori de curent decat valoarea lor nominala. Ma intreb daca la 24V si 36V mai exista acest efect si daca da, in ce masura.... acum chiar ca nu am habar ce sigurante sa pun :) Si experimente nu pot face, nu pot produce curenti asa mari...

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Exista sigurante pentru cc de panou care si arata bine dar sunt scumpe.Cele de auto sunt recomandate ca o alternativa,deoarece sunt deja calibrate si functioneaza cu succes pana la 32 V.In ups-uri vei vedea tot sigurante "de auto" de 40A , deci sunt de incredere.

Panouri care sa arate bine se gasesc la dezmembrari auto,cauta unul cat mai mic si cu prinderi misto,eventual capac transparent.Eu am preferat sa cumpar doua socluri si am rezolvat simplu.Cred ca te cramponezi prea tare sa arate "bine" cand aici este vorba despre functionalitate si pret.

 

Impamantarea am pus-o pe minus fiindca nu se putea pe plus:)  glumesc...partial !

 

Eu nu am rama de metal la panouri.

Link spre comentariu

Sigurantele auto sunt acele mici tuburi de sticla cu un firicel in mijloc nu? Acelea din pacate nu se pot intrerupe manual ca cele automate, decat daca le scoti din soclu, sau daca adaugi niste mici intrerupatoare... Cel mai bine ar fi daca as gasi undeva o corespondenta intre nivelele de intrerupere ale sigurantelor automate la 230V si la 24V. Altfel spus daca o siguranta automata intrerupe la X Amperi la 230V, atunci la cat intrerupe la 24V. Dar nu cred ca exista astfel de tabele...

Link spre comentariu

La o siguranta valoarea nominala a curentului reprezinta curentul maxim pentru care siguranta nu va declansa. Functie de caracteristica si destinatia sigurantei, aceasta va declansa mai devreme sau mai tarziu pentru curenti in gama 1.01 - 10 In (zona de suprasarcina). Sigurantele de cc sunt mult mai scumpe fata de cele de ca, arcul in cc fiind mult mai greu de stins. Pentru instalatii artizanale, de putere f mica, se pot folosi sigurante de ca (desi nu e indicat). Valorile de curenti din testul respectiv sunt irelevante.

La o distanta asa mare a panoului, ar fi de vazut daca nu se pot instala toate elementele local (regulator, baterii, invertor), pentru a evita pierderile pe cablu / respectiv reducerea costurilor prin utilizarea unui cablu mult mai ieftin daca se face transportul pe 230V (iesire invertor).

Link spre comentariu

Din pacate nu se pot instala local echipamentele (baterii, invertor, controller, etc). Trebuie sa transport curentul de la poanouri la regulator pe distanta de 40 m. Dar asta nu e problema pt ca am deja cablu de cupru solid de 6mm2. Am facut un calcul conform caruia la un panou de 200W la 24V pierderile pe cablu vor fi de 5% iar la 400W vor fi de 10%. Acceptabil.

 

Totusi, cand spunem ca sigurantele de curent continuu automate sunt mai scumpe, cam despre ce sume vorbim? Dublu fata de cele de curent alternativ? Sau de zece ori mai mult? Oare unde sa vand?

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Hmm, da... :) Sunt genul de om pentru care masina este un simplu mijloc de deplasare si nu prea ma intereseaza ce are inauntru atat timp cat merge :) Ok, am prins ideea :)

Iata ce-am gasit:

http://comenzielectrice.allshops.ro/produs/5495875/Siguranta+curent+continuu+2P+20A+6KA+C+Elmark.html

 

Costa cam dublu fata de sigurantele normale. Nu sunt ieftine, dar faca tot cheltui o gramada de bani pe panouri solare si baterii, nu cred ca sigurantele sunt elementele unde e cazul sa ma zgarcesc.

 

Totusi vad ca si la aceasta siguranta tensiunea nominala este de 240V...

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

 

 

Pentru instalatii artizanale, de putere f mica, se pot folosi sigurante de ca (desi nu e indicat)

Sunt perfect de acord. Pana azi am avut f.mica putere (panou 100W pe eticheta) cu titlul de experiment. De circa o ora am instalat un panou nou de 190W si dupamasa mai pun unul. Asa ca voi schimba sigurantele cu unele pt. cc.

 

 

 

Totusi vad ca si la aceasta siguranta tensiunea nominala este de 240V...

Eu banuiesc ca nu are nimic daca le folosim la o tensiune sub cea nominala

Dar poate ma lamureste si pe mine cineva cu privire la nulul de protectie al invertorului, reteaua lui e total separata de reteaua nationala.Ce fac cu el? Il leg la nulul de protectie al casei?

Link spre comentariu

1. Eu banuiesc ca nu are nimic daca le folosim la o tensiune sub cea nominala

2. Dar poate ma lamureste si pe mine cineva cu privire la nulul de protectie al invertorului, reteaua lui e total separata de reteaua nationala.Ce fac cu el? Il leg la nulul de protectie al casei?

 

1. Asta sper si eu, dar sa vedem ce spun cei care se pricep cu adevarat.

2. Eu intentionez sa-l leg la nulul de protectie al casei (si la mine e circuit complet separat). Nu prea vad alta solutie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări