Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire balast si bec HID


Vizitator Clodyyy

Postări Recomandate

Vizitator Clodyyy

salut am un balast BVL400 si as dori sa stiu daca pot folosi la el lampa high pressure sodium sau metal halide?sau tipul asta de balast merge doar la becurile cu vapori de mercur?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Clodyyy

am inteles de la cineva ca igniter-ul e important pt. lampa pe care o folosesc...deci daca am un balast si vreau sa pun o lampa hps imi trebuie igniter pt tipul asta de lampa

Link spre comentariu

Igniterul (ignitor) in principiu seamana cu starterul de la o lampa fluorescenta clasica, cu balast magnetic, avand acelasi rol. Becurile cu vapori de mercur in interior au un al treilea electrod care amorseaza tubul, fara a fi nevoie de starter. Becurile cu sodiu sau cu halogenuri nu au acel electrod si de aceea este necesar acest igniter. Cam asa arata schema unui igniter, de exemplu, (Eng): http://freecircuitdiagram.com/2010/04/0 ... n-circuit/ . Aici pe forum poti arunca o privire si la viewtopic.php?f=209&t=65670&start=0 unde s-a discutat un subiect asemanator plus ca gasesti informatii care te pot ajuta daca te decizi sa-ti construiesti igniterul. Conteaza ca toate componentele sa fie de acelasi putere. Asa cum ti-am raspuns la MP am facut inlocuirea cu un bec cu vapori de mercur montat intr-o lampa pentru bec cu halogenuri doar prin eliminarea igniterului si functioneaza fara probleme. Invers nu am incercat inlocuirea din lipsa de ignitere, in schimb stiu ca lampile cu sodiu si cele cu mercur romanesti folosesc acelasi balast, singura diferenta fiind existenta igniterului la cele cu sodiu.

Link spre comentariu

Ai respectat schema descrisa pe igniter? sunt mai multe tipuri de dispozitive, fiecare cu modul lui de legare. Pune o poza cu el sau scrie ce coduri are poate gasim si schema recomandata pentru acel igniter (eventual scrie codurile balastului si ale becului pentru a avea o idee completa)[email protected] : in principiu orice bec descris aici se caracterizeaza simplist printr-un singur parametru care trebuie asigurat de balast : curentul de lucru. Conteaza ce amperaj poate asigura balastul pentru becuri cu mercur clasice, in procente din acel curent, la becul cu halogenuri sau cu sodiu, tinand cont ca fiecare bec are o anumita toleranta la variatiile de intensitate a curentului. Mai este un aspect care s-a mentionat in treacat. Acum se proiecteaza balast-uri "universale" si de aceea exista mai multe sanse de a se "nimeri" un balast compatibil si la becul cu vapori de mercur si la cel cu sodiu, de exemplu.Nu cred ca mai este nevoie sa specific ca pentru orice alt bec inafara de cel cu vapori de mercur (cel clasic cu electrod auxiliar) este nevoie neaparat de un igniter.

Link spre comentariu

Da,ai dreptate de 2 ori.

Aici avem caractreristicile celor 3 becuri:

Cu mercur: http://lamptech.co.uk/Spec%20Sheets/HID ... %20400.htm

Cu sodiu: http://lamptech.co.uk/Spec%20Sheets/Tho ... NXL400.htm

Cu metal halide: http://lamptech.co.uk/Spec%20Sheets/Osr ... IBT400.htm

 

Dupa cum se vede,lampa cu metal halide poate lucra atat cu balasturi pt lampile cu sodiu,cat si cu cele pt mercur (mai prost decat cu cele dinainte)

Si cum becurile metal halide si cele cu sodiu au caracteristici foarte apropiate,inseamna ca toate pot merge cu aceelasi balast

 

Acum,becul trebuie sa aiba aceeasi putere ca si balastul

Link spre comentariu

La obiect link-urile. Cat despre puteri diferite intre balast si bec pot sa spun ca un bec cu halogenuri de 400W pus la o lampa tot pentru halogenuri dar de 250W pur si simplu nu intra in flux, pulseaza continuu, luminand slab totusi. Din link-uri, avand un indicator numeric la amperaj, deduc ca un bec cu vapori de mercur montat pe un balast de sodiu va fi fortat putin iar invers, becul cu sodiu nu va atinge puterea nominala, cred ca se va situa undeva la 80%. Asta inseamna ca la balasturile "universale", becul cu vapori de mercur va fi putin fortat in putere iar becul cu sodiu va fi alimentat putin sub puterea nominala.

Link spre comentariu
Vizitator Clodyyy

am citit pe niste forum-uri din afara ca un balast pt mercur produce in jur de 230volti iar cel pt HPS produce ceva mai mult undeva in jur de 400 si cred ca din cauza asta nu merge...ala care il am eu produce mai putini volti decat are nevoie lampa pt a se aprinde, de legat le-am legat dupa schema de pe igniter si am mai gasit pe un site una putin diferita si le am incercat pe ambele si..nimic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări