Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver pentru led 50w Citizen CLL040


Postări Recomandate

Deci proiectorul optoma hd65 de care dispun tocmai a crapat, iar la o masuratoare ulterioara am ajuns la concluzia ca s-a dus invertorul lampii. Pentru ca chiar nu mai doresc sa investesc intr-un alt invertor ca sa mai scot 100-200 ore din lampa si apoi sa trebuiasca sa investesc si in aia, m-am gandit sa modific proiectorul pentru a functiona cu un led de putere mare. Pentru bun inceput, gasesc de cuviinta sa fac urmatoarele comentarii: 1. daa :) stiu cati lumeni "scoate" o lampa metal halide de proiector, respectiv pana in 100lm pe watt, iar cum a mea avea 180w.. = 15-18000 lm. 2. stiu si ca led-ul luat de la tme poate da doar 6180 lumeni, adica jenibil de putin. 3. si in final stiu ca nici cei 6180 lumeni din led (cine stie cati in realitate) nu "ies" chiar "drept" si unde trebuie, ci dispersati la 120 grade, urmand sa mai existe ceva pierderi si in lentilele cu care incerc sa colimez "jetul" luminos unde trebuie. 4. proiectorul va fi folosit doar in intuneric deplin, daca dinspre "business end"-ul draciei mai scapa 500 lumeni eu sunt multumit. 5. am "prostit" proiectorul sa creada ca lampa inca e conectata si sa mearga asa, nu aici ar fi vreo problema. ideea este ca am fost fortat sa cumpar acel led din mai multe motive: - dimensiunea potrivita pentru lentilele cu care o sa-l dotez- pret mult mai mic fata de ce vroiam initial sa pun dar nu-mi permit/nu gasesc la indemana in europa (online, ebay etc) - temperatura de culoare si cri-ul acceptabile pt aplicatia mea problema este ca n-am gasit un driver pentru el nici la tme nici altundeva deoarece led-ul meu este defapt un grup de nu stiu cate subgrupuri paralel a cate 18 led-uri serie :nebunrau: si "cere" intre 50-59V pentru a functiona, la aproape un amper. Are cineva idee unde pot gasi asa ceva la un pret cat de cat decent sau ce-as putea improviza sa pot alimenta acest led? Normal ca prefer o solutie comerciala, eu inca visez sa incapa in proiector in locul invertorului lampii originale (daca o mai ramane loc de radiatorul necesar led-ului).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu stiu daca CRI-ul e perfect pt un proiector daca zici ca e ok pt aplicatie sa trecem mai departe.Pt alimentarea ledului ai nevoie de o sursa de tensiune de 64Vcc si stabilizator de curent cu 2 tranzistori . La acest tip de sursa de curent ,tensiunea de intrare e in strinsa dependenta cu (,) curentul de iesire dar poate fi functionala prin stabilizarea tensiunii .[attachment=0]leduri 1.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In ce priveste alimentarea,ar exista o solutie simpla si ieftina,dar riscanta.Alimentarea direct de la 230V,printr-un condensator care sa limiteze curentul la max 1A,sau cat e nevoie,urmat de o punte redresoare si filtraj.Riscurile....,exista pericolul de electrocutare,ledul nefiind izolat de retea printr-un traf;condensatorul trebuie sa fie de calitate,strapungerea lui arzand ledul.Ca solutii sigure,dar scumpe,traf retea,redresare,filtrare,sursa curent constant,sau sursa in comutatie de cca 65V,urmata de scc,sau modificata sa livreze curent constant.

Link spre comentariu

Condensatorul nu e solutie viabila datorita riscurilor si a pretului ,in plus trebuie si o protectie crowbarr cu siguranta rapida.Am cumparat un traf de 1A cu 9lei ,e drept numai de 20VA dar unul de 70VA cred ca e mai scump . Sau construita o sursa in comutatie simpla cu limitarea curentului in mod continu prin bucla de reactie .

Link spre comentariu

si eu ma gandeam la o sursa lineara, caut sa vad daca am vreun rest de traf toroidal mic, bobinez un secundar la ce tensiune este nevoie, apoi vin cu o sursa de curent constant. Dezavantajul era marimea, toata treaba asta nu stiu daca ar fi incaput in carcasa proiectorului. Avantajul, e "tehnologie" old school, o inteleg cel mai bine, prezinta cele mai putine riscuri pentru bietul led. Ar mai ramane varianta cu sursa in comutatie, sa vad intre timp daca apar pe la furnizori, problema este ca led-ul meu cere si tensiunea de alimentare marisoara, cu 18 diode in serie, banuiesc ca abia il pornesc pe la 45-48 volti. Majoritatea surselor in comutatie pt leduri sunt sub tensiunea asta. Daca nu si nu, probabil merg pe varianta lineara, nu ma pricep la chestiile in comutatie sa pot sa fac una de la 0, sau daca as face, n-as risca sa alimentez ledul cu aia.

Link spre comentariu

Transformatorul trebuie sa fie de puterea (led+puterea scc+puterea prestabilizator)* 0,8 +10% si ajungi la un 70VA. Zi exact ce led ai ca asa ... dupa sufix e de 40W .CLL040 e fabricat in 2 variante cu cateva categori fiecare . Cam multe necunoscute.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca se opteaza pt traf retea,dupa redresare filtrare,cea mai simpla solutie pentru sursa curent constant,e un LM317,configurat ca atare.Daca se prefera comutatia,s-ar putea folosi doua-trei surse in serie,de ex doua de 24V si una de 12V.Surse de 12-24V,la 1-2A,se gasesc mult mai usor.Varianta inserierii e valabila si in cazul trafurilor,se pot inseria secundarele,pentru a obtine tensiunea dorita. Referitor la varianta cu condensator,e cea mai ieftina,un cond de 16 micro,la 425V alternativ,cat ar trebui in cazul de fata,e cca 10 lei. Pretul total al componentelor,undeva sub 15 lei.Cu masuri de protectie a ledului si electrosecuritate adecvate,ramane cea mai simpla metoda.Daca exista interes pentru varianta cu cond,se poate concepe o schema cu protectiile adecvate pentru led.

Link spre comentariu

led-ul este CLL040-1818A150KL1 59.3w 5000kpentru inceput o sa incerc cu un traf toroidal care zace pe aici, trag niste spire pe el, aleg varianta cu lm317 si incerc sa vad cam cata lumina da un astfel de led in contextul proiectorului. daca totul e ok, cantitatea de lumina este multumitoare, se poate colima suficient de bine "jetul" luminos si etc, o sa caut o solutie mai permanenta si de dimensiuni mai mici. (momentan n-am la indemana decat un traf toroidal de 400va, dar e ok, e mai mare - mai usor de tras spire pe el :) )

Link spre comentariu

Lasa LM-ul deoparte ,nu merge (max 40V) .Depasire tensiune max.! Numai LM 317HV merge pana la 60V .Pt 1A tensiunea la bornele ledului e 54,5Vcc . LM 315HV trebuie alimentat cu 58V tensiune efectiva ,nu tensiune de varf .A mai incercat cineva sa modifice cu un led cu CRI naspa si nu ia reusit .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Absolute Maximum Ratings (Note 1)If Military/Aerospace specified devices are required,please contact the National Semiconductor Sales Office/Distributors for availability and specifications.Power Dissipation Internally LimitedInput-Output Voltage Differential +40V, −0.3VStorage Temperature −65°C to +150°CLead TemperatureMetal Package (Soldering, 10 seconds) 300°CPlastic Package (Soldering, 4 seconds) 260°CESD Tolerance (Note 5) 3 kVOperating Temperature RangeLM117 −55°C ≤ TJ ≤ +150°CLM317A −40°C ≤ TJ ≤ +125°CLM317 0°C ≤ TJ ≤ +125°CPreconditioningThermal Limit Burn-In All Devices 100%Tu ce intelegi din asta .... Input-Output Voltage Differential +40V, −0.3V ?Vezi o problema in a avea 70V la intrare si 60V la iesire?

Link spre comentariu

Dar daca ledul pateste ceva (intra in scurt,ori el ori firele) regulatorul se face praf. Si doar siguranta mai salveaza traful sau ce-o mai fi de salvat.Eu as folosi un stabilizator clasic cu cativa trz corect alesi,care fac fix aceelasi lucru. Ba mai mult,se poate limita si tensiunea de iesire (independent de curent) si caderea pe rez serie e de doar 0,7V. (fata de 1,25V)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări