Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vreau si eu o schema pt un am cu lampi


Postări Recomandate

Multumesc pentru raspunsuri.Pt cel cu EL34 SE, imi recomandati un traf pt iesire? Pana acum am gasit detalii pt un traf pt o configuratie de genul asta, doar ca e un traf de 2.3K, pe cand autorul pt schema pe care o vreau eu, foloseste un traf de 5K. Am gasit tot felul de variante pt SE cu EL34, de la 2.3 la 5K, merge oricare sa inteleg?Ce am gasit eu: P - 6 sectiuni a cate 400sp, intre care se bobineaza 6 sectiuni a cate 141 de spire, cu priza la spira 60 pt 4Ohm. Sectiunile din primar se leaga serie, cele din secundar in paralel. Sectiunea miezului are 18cmp, cu intrefier.Pare cam prea simplu sa fie atat de bun, cu toate ca daca am inteles corect, configuratia asta SE ar avea un sunt f clar, ca dezavantaj, faptul ca puterea e cam mica si nu e atat de dinamic.Unele amp-uri in aceeasi configuratie vad ca folosesc ca alimentare si alimentare de 6.3V si 5V, asta nu are nevoie de asa ceva? Doar 350V?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

In ceea ce priveste folosirea unui traf de retea ca si traf de iesire, am gasit o discutie pe un alt forum, din care rezulta ca si piedica in folosirea unui traf de retea ar fi lipsa interfierului. Traf-urile din TV-urile vechi romanesti, sunt destul de responsabil lucrate, fiecare strat e izolat si in primar si in secundar, sarma e bine lacuita si se pot separa E-urile de I-uri - am verificat.Tensiunea de iesire e de 40V, deci un raport de 6:1, se poate modifica usor, sa mai scoti din spirele din secundar.Nu stiu insa cate spire are primarul, daca e vreun depanator pe aici....

Link spre comentariu

decat sa folosesti un traf de alimentare mai bine te apuci si cauti un transformator ars cu o sectiune si tola corespunzatoare apoi pui mana si bobinezi. Nu este chiar atat de greu si pana la urma chiar daca cere un pic mai multa munca asta inseamna pasiune.

Link spre comentariu

L-as bobina eu, pentru ca am si tole si sarma, dar in nici un caz spira langa spira sau straturi izolate (plus ca mi-ar trebui si un contoar electronic - alta bataie de cap), iar asta stiu ca influenteaza mult sunetul. Speram ca as putea obtine rezultate mai bune cu un traf de retea recuperat, cu un miez destul de mare, tocmai ca e deja bobinat asa cum eu nu pot face.

Link spre comentariu

total neadevarat .. nu ai nevoie decat de o masina de bobinat. Trafurile de la statia mea au fost facute la mana si cu o masina de bobinat asemanatoare cu ce se vede in poza. Contor electronic nu ai nevoie ..numeri si cand te opresti notezi pe o hartie.

Link spre comentariu

nu am bobinat eu .. a fost mana unui prieten .. dar bobinajul a iesit spira langa spira. Cel mai greu este sa nu te incurci la numarat :d. Despre influente nu prea stiu ce sa zic .. nu cred. Daca se mai suprapune cate o spira la 1 - 2 sute nu are cum sa influenteze. Poti vorbi pe la atelierele de bobinaj si sa convingi pe cineva sa bobineze trafurile. Daca ai sarma si tolele nu costa o avere sa faci un traf.

Link spre comentariu

Alternativa cu atelierul cred ca ar fi cea mai buna si nu cred ca ar fi tocmai scumpa (pt mine unul, ar fi pe primul loc, de departe), doar sa gasesti un atelier de incredere, care sa-ti accepte cerintele, adica sa-ti faca traful cum vrei tu, nu ca si traf de retea.Bobinat de mana 3000 de spire, spira langa spira, nu pot decat sa admir rabdarea si indemanarea. Eu as pune bobina pe masina de cusut si in 2 min am terminat, dar iese un ghem de te doare capul!!Am mai intrebat: DACA STIE CINEVA UN ATELIER DE BOBINAJ PRIN BUC SI-L POATE RECOMANDA.....eu stiu mai multe, dar nu am incercat la nici unul sa ma duc cu desenul si sa intreb.

Link spre comentariu

Eu ti-as recomanda schema mea din varii motive:1. E testata si deja ascultata de mai multi oameni;2. E simpla; ECC83 se gaseste pe toate drumurile;3. Daca gasesti EF86, da-mi si mie de veste fiindca stiu ca pentoda asta se gaseste cam greu;4. Schema mai simpla SE cu EL-84 in mod pentoda din care poti trage usor 5-6W, mai simpla nu cred ca este, poate doar daca folosesti doar partea de amplificare, fara preamplificatorul cu lampa din fata.Intr-un timp si eu am rascolit Internet-ul dupa scheme si le stiu pe majoritatea, am ales-o pe aceasta deoarece mi se pare cea mai potrivita nefiind nici "cimitir de piese" ci doar cateva piese pentru un amplificator HI-FI.Mult succes si sa ne spui la ce concluzie ai ajuns.ALEKS

Link spre comentariu

Eu cam sunt pornit pe o configuratie SET, dar, as putea pune un comutator pe R12 din schema ta si pot schimba intre a lega R12 la alimentare (cum e la tine) sau la traf-ul de iesire si le am pe amandoua.De auzit, in comparatie cu o configuratie PP sau alte ampuri pe lampi pe care le-ai ascultat....

Link spre comentariu

De fapt tu ce urmaresti... un sunet "a l'audiophile" ? Problema e ca eu nu cred ca aud decat 16kHz deci nu prea cred ca ma incadrez in tagma audiofila. Am mai facut montaje cu ECL86, cu EL34 si cu niste lampi dintr-un radioreceptor vechi, n-am idee ce tip erau, asta se intampla demult, oricum filamentul se alimenta la tensiune mare.

 

Eu ascult mult melodii gen Coldplay, Black Sabbath, Anathema, muzica simfonica si melodiile anilor '80; pot spune ca se preteaza de minune la aceste genuri de muzica.

 

Mai am in proiect un amplificator cu GU-50 si de ascultat am ascultat multe inclusiv amplificatorul lui pusttiu care este un PP cu EL34. Ce sa-ti spun, mie mi se pare ca SE suna mai "cald", nu ma pune sa definesc fiindca nu am termen de definitie, cu toate ca nu prea e indicat sa folosesc notiuni abstracte cand e vorba de o stiinta cat de cat exacta care este electronica (cu tuburi sau cu orice alte elemente amplificatoare).

 

Daca esti din Iasi, te invit la o auditie.

 

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

Mi-am facut un test acum vreo 2 ani, audiograma parca ii spune.....si aud pana peste 18kHz, asta parca era pragul maxim la care m-au verificat si aveam o sensibilitate buna la frecventa asta, deci aud si peste.Nu vreau cel mai bun sunet posibil ca nu sunt absurd. Nu prea sunt genul care experimenteaza, asa ca daca fac acum un amp pe lampi, voi ramane cu el foarte mult timp. La fel, daca-l fac si nu-mi iese, aproape sigur o voi lasa balta. Sunt destul de multe configuratii simple si foarte asemanatoare (asta si vreau) si m-as umple de nervi daca as afla ca doua rezistente in plus si un condensator in minus ar fi fost o alegere mult mai buna...de asta imi e teama.

Link spre comentariu

Intrebare referitor la alimentare:Pt un amp, sa zicem ca am nevoie de doua tensiuni: una de 300V si una de 6,3V.Cum imi calculez ce tensiune trebuie sa aiba secundarul (in gol, in sarcina???) (pt 300V) astfel incat dupa filtrare sa ajung la 300V? 6,3V cum scot in conditiile in care nu voi stabiliza? Nu am gasit nici un traf de 6,3V...Edit: multe dintre sursele de alim gasite pe net, au doua infasurari de 6,3V, una pt tubul de intrare si inca una pt tubul final. De ce doua si nu una?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări