Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC/12-350V 2


Postări Recomandate

Comanzi pinul de on/off cu un zener+bipolar ; un zener(+bipolar) care sa actioneze un buzzer la o tensiune de Ulimita+0,6V sau inseriezi zenerul cu o dioda si ai 2 referinte :una de pe zener direct si a doua de pe zener +dioda .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 342
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am facut urmatoarea scema;Alimentarea releului am facut-o printr-un zener de 10,5v, iar la o tensiune mai mica acesta decupleaza( sau cel putin asa am gandit eu). Schema din partea de jos am facut-o ca la 11v tensiune pe baterie, sa actioneze buzzerul, iar la 10,5v zenerul de pe releu sa decupleze sursa.Astept criticile...

post-65904-139829485943_thumb.gif

Link spre comentariu

Va multumesc! Cred ca m-am exprimat gresit, am vrut ceva care sa avertizeze scaderea tensiunii la 11V, gen buzzer si care sa "piuie" undeva la 1-2 min, dar sa nu decupleze sursa. Deabia cand tensiunea ajunge la 10,5V sa decupleze sursa si sa piuie buzerul tot 1-2min. Prima parte este o avertizare, iar a doua parte decuplarea. De ex: daca alimentez un calculator cu sursa, este bine o avertizare inainte sa se opreasca ca sa poti salva datele. Schema pe care ati facut-o merge bine la partea de decuplare, doar ca ar mai trebui un temporizator pe buzzer(sau cel putin asa cred eu)

Stai extrem de rau la capitolul proiectare.

Acum stau bine, sa ma fi vazut cand am inceput :ras: dar ma straduiesc.
Link spre comentariu

Da, doresc sa protejez bateria. Nu fac un UPS, exemplul cu calculatorul l-am luat la intamplare.De fapt o sa iasa un invertor ca si cele ieftine din comert. Daca stau bine si ma gandesc cred ca era mai bine sa caut o schema de la un invertor din comert gata facuta, dar atunci pierdeam toata distractia. Poate ajuta si pe altii pasii pe care i-am parcurs eu.

Sa inteleg ca doresti de exemplu sa sune la 11,5 si sa decupleze la 11?

Exact!
Link spre comentariu

Sa vad daca am inteles: cand zenerul nu mai conduce, tranzistorul din mijloc este blocat si conduce cel din stanga, moment incare piuie buzerul, dar tranzistorul din dreapta conduce datorita rezistentei de 4,7K din baza lui. Cand tensiunea scade la 11V, aceasi rezistenta blocheaza tranzistorul din dreapta, moment in care decupleaza releul.Asa este, sau imi scapa ceva?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cand bateria scade, 337 incepe a se bloca iar tensiunea urca incet pe colector pe masura ce bateria scade. Urcarea lina este facuta de acel rezistor de 4k7 din CB care transforma 337 intr-un amplificator liniar undeva la de zece ori. Cand Uce la 337 atinge peste 3,5V se deschide 547 din mijloc care forteaza brusc blocarea 337. Odata blocat, 547 mijloc va ramane deschis, iar datorita rezistorului de 220 suplimentar introdus, va forta cuplarea 337 la o tensiune mai mare decat cea de blocare. Dar inainte de a se deschide cel din mijloc la 3,5V, inca de la 0,7V Uce la 337, suna buzzerul. Pentru ca e o variatie de 2,8V de la 0,7 la 3,5 buzzerul va suna pe scaderea a cca 0,2V inaintea decuplarii.Am pus dioda de sens si un intrerupator general daca doresti.Acum imi dau seama ca mi-a scapat din calcule dioda de sens, pierde 0,7V. In locul 390 ohmi, pune 270 ohmi (daca pui dioda).

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult! O sa fac cablajul pentru partea asta cu decuplarea sa vad cum se prezinta in practica, apoi o sa modific toata schema in care o sa introduc si partea asta. Dupa toate astea o sa fac tot invertorul, cred ca o sa iasa ceva frumos. O sa mai dureze ceva vreme.... servici, bla bla... Cand termin cablajul cu decuplarea revin cu detalii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am revenit! Am facut partea de decuplare din schema de mai sus. Am folosit exact aceleasi piese , cu exceptia zenerului de 8,2V, am pus un zener de 9,1V (nu am avut de 8,2V). Decuplarea merge foarte bine, doar ca decupleaza la 12,55V si cupleaza la 13,10V. Buzzer nu am avut, dar am masurat tensiunea si cupleaza la 12,75V, deci cu 0,20V inainte de decuplare. Abia acum am vazut ca in locul rezistentei de 390 ohmi trebuia 270ohmi :nebunrau: . Si acum partea frumoasa: am alimentat montajul invers si am ars BC337, iar partea si mai frumoasa e ca era ultimul :cry: . Am multe BC-uri, dar axact de asta nu mai am, asa ca am folosit BC 173. Merge si cu BC173 doar ca decupleaza la 12,85V si cupleaza la 13,10V. O sa pun o rezistenta mai mica in locul celei de 270 ohmi ca sa decupleze la 11V. Pot sa pun pe emitorul tranzistorilor cate o dioda 1N4148, pentru ca la alimentare inversa sa nu se mai arda? Daca da, trebuie sa mai modific ceva rezistente?

Link spre comentariu

Azi am descoperit unde am gresit: am uitat sa pun dioda 1n4007 si intrerupatorul,de acea s-a ars bc337. Nu mai este nevoie sa pun 1n4148 pe emitorii tranzistorilor, am alimentat invers si nu se arde nimic. Am pus in loc de 270ohmi, 100ohmi iar la 220 am pus 1K. Acum decupleaza la 11,10, cupleaza la11,30 si piuie la 11,45. Mai trebuie sa caut un buzzer sa vad cum se prezinta asa. Schema acum arata asa:Dupa masuratori cred ca atunci cand o sa cupleze, inca o sa piuie pe diferenta de 0,15V.Am pierdut ceva din vedere?

post-65904-139829493591_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări