Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire balast si bec HID


Vizitator Clodyyy

Postări Recomandate

Balastul este nou sau vechi? Ca daca este vechi poate sa descarce in interior si astfel sa se piarda impulsul de inalta tensiune. Ignitorul pe care il ai este sigur potrivit pentru acel bec? pentru ca eu la o lampa romaneasca am vazut unul cu 3 pini asemanator cu acesta http://image.made-in-china.com/2f0j00ZB ... -G400-.jpg si de aceea te-am intrebat. Se pare ca acel ignitor din poza genereaza impulsul de tensiune necesar amorsarii. Un link util (Eng): http://www.vossloh-schwabe.com/eng/tech ... en/158.php .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Igniterul e de vina!

Uite si ce scrie pe site: Electronic ignitors for HPI lamps or Quartz metal halide lamps (SI53 only)

Instalatiile clasice au igniter cu 3 fire,tot pe siteul philips il vezi: http://www.ecat.lighting.philips.com/l/ ... 0011214_AP

La diagrame vezi cum sta treaba

 

Lampile mele de 150W au bal;asturi cu 3 fire (merg intre 100 si 400w). La pornire ar trebui sa auzi un impuls puternic,apoi bazaitul care scade. Cu becul stins,bazaie destul de tare

Link spre comentariu

Fa urmatorul experiment. Lasa circuitul doar cu balast si bec, scoate igniterul, si imprumuta de la cineva o bobina de inductie (eventual si cea de la un scuter e buna atat timp cat genereaza scanteie, pana la urma si aprinzator de aragaz electric cu baterii e bun).Cu instalatia alimentata fa scantei la capatul opus filetului si vezi daca becul poti sa-l aprinzi. Asa testezi becul si droselul la functionare. Cat despre igniter cred ca se foloseste la un tip specific de balast care poate genera si impuls de inalta tensiune necesat aprinderii. Balastul pe care il ai se pare ca nu poate face asta. Adica igniterul cu 3 fire genereaza impulsul de inalta tensiune intern (de aceea apare bobina aceea cu 3 borne in schema lui) iar cel cu 2 fire se bazeaza pe balast pentru generarea impulsului. Rapid, diferenta dintre SI50 (2 borne) si SU50 (3 borne) este ca la primul tensiunea de impuls este de 0,75kV iar la al doilea este de 4-5kV. Cat despre magazin, vanzatorul face tot posibilul sa-si vanda marfa chiar daca nu e ceea ce cauti si oricum detalii tehnice mai multe decat scrie pe instructiunile produsului nu are (vorbesc de majoritatea pentru ca sunt si exceptii).

Link spre comentariu
Vizitator Clodyyy

am desfacut igniter-ul si are circuit pt 3 fire doar ca nu are partea de prindere a firului, daca ii pun eu in placa lui un fir ca la celelalte 2 nu ar treb sa mearga?

Link spre comentariu

Daca al treilea contact este legat la o bobina pe miez de ferita (trebuie sa existe altfel e inutila metoda aceasta) atunci urmareste schema data acum cateva posturi (adica ce de aici (Eng): http://freecircuitdiagram.com/2010/04/0 ... n-circuit/ ) si incearca sa-l conectezi. Daca urmaresti schema din acel link vei observa ca sunt mai multe spire in partea cu becul decat in partea cu triacul. Acesta este micul secret al acelui ignitor, autotransformatorul, care adauga in serie cu tensiunea de retea, impulsul de tensiune.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu cred ca se pot lega 2 becuri pe balast (nu cred asta pentru ca nu am vazut sa scrie pe balasturi aceasta posibilitate)De incercat cred ca poti sa incerci,dar exista si un mic pericol de explozie al becului daca e supraalimentat (nu stiu insa cat de mare e pericolul)Ai putea sa incerci in serie,eventual si in paralel (prin limitarea curentului de catre balast ar mai scadea tensiunea,dar balastul o sa fie cam cald)

Link spre comentariu

Pai nu am,tocmai am spus ca nu am vazut asa ceva nicaieriAcum,pt legarea in serie,pur si simplu in schema originala,in loc sa pui in bec,pui becurile inseriate. Balastul si igniterul raman la locul lor.Pt paralel,balastul ramane la locul lui si pentru fiecare bec se foloseste un igniter (daca folosesti 1 ign. pt 2 becuri,doar unul se va aprinde!)

Link spre comentariu

Se pot lega acele becuri in serie daca tensiunea de lucru este de doua ori mai mica decat tensiunea retelei (a se lua in considerare caderea de tensiune pe balast din cauza rezistentei bobinei) si tuburile admit o toleranta mare la variatii de curent. Dau un exemplu concret. Un tub fluorescent de 20W are tensiunea de lucru aproximativ egala cu 75V si punand doua in serie acestea functioneaza, starterul avand tensiunea de amorsare undeva la 100V. Tuburile de 40W au tensiunea de functionare in intervalul 100V - 120V si nu vor functiona in serie din cauza tensiunii mari a starterului, de 140V. Asa este si la becurile cu sodiu pe care le mentionezi, depinde foarte mult de parametrii becurilor, a balastului si de valoarea efectiva a tensiunii de retea. Daca neaparat vrei ca becurile cu sodiu sa functioneze in aceasta configuratie se poate dar nu e simplu. Conditia este ca valoarea tensiunii de retea este sa fie situata in zona superioara a tolerantei (de la 240V in sus), ignitorul sa fie de calitate , cu trei fire, lampile sa fie noi si cat mai posibil identice ca parametri. Am gasit un tabel cu tensiuni aproximative aici (Eng): http://members.misty.com/don/hidexp.html#2 . Cat despre becurile cu vapori de mercur in paralel aceasta situatie are doar un scop anume. Tinand cont ca un bec cu vapori de mercur care este decuplat si apoi recuplat la tensiune, acesta se va amorsa dupa aproximativ 5-10 minute. Aici intervine cel de a-l doilea bec, acesta fiind rece se amorseaza imediat eliminand acea perioada de intuneric de 5 minute. La celelalte tipuri de becuri este posibila aceeasi functionare, principiul fiind asemanator pentru amorsare.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator danutzaharescu

Salutare! Am si eu nevoie de un mic ajutor. Lampile: MHN-TD B 150W/842 RX7s 1CT si Blau Aquaristic HQI 150 W 6500 K R7S pot fi aprinse cu urmatoarele componente? balast - BSN 150 L302-I 230V 50Hz BC2-126;ignitor - SN 58 220-240V 50/60Hz;condensator? am inteles ca nu este neaparat necesar.Merci!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări