Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw


Postări Recomandate

Eu am luat una de fabrica de numai 400 w pentru teste de vint, dar nu am vint destul pentru una clasica cu ax orizontal.Ma intereseaza de unde se pot procura sau cum se pot face pale pentru rotorul cu ax vertical la un pret rezonabil, am mai vazut o varianta cu rotor sferic cu pale spiralate dar nu am nici un detaliu despre aceste pale.

Link spre comentariu

Ioi in ce mod s-a modificat forumul... pe de o parte e mai greu de umblat pe el si de gasit anumite aspecte, dar speram ca vor aparea si adaptari pe parcurs. Pe de alta parte daca tot ma apucasi de scris... ori nu ati mai gasit topicul ori v-ati lasat de eoliene?

Hai sus cu topicul  ca nu trebie sa ne sperie trecerea de la Text Document  la Microsoft Word Document. :rzb

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Spuneam anterior, ca vreau sa asigur o pornire usoara a eolienei, folosind un ambreiaj magnetic. Am testat ideea, o placa patrata de dural, groasa de 10mm, fixata solidar cu axul generatorului. Pe acelasi ax, se rotesc libere palele, asezate pe un rulment. Pe discul cu palele, doi magneti, dimetral opusi, la periferia discului. Intre magneti si placa de dural, cam 2mm. Astfel palele pleaca in gol. apoi porneste si generatorul. Metoda a permis scaderea vitezei de pornire, dar e inca perfectibila....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator vali
Intre timp am primit magnetii neodymiumcomandati, N48, 15x15x50. Cu 24 bucati, catetrei pe cate unul din cei 8 poli rotorici,am refacut testeleMagnetii, 32 bucati, i-am luat la reducerede pe supermagnete, la jumatate de pret,adica 120 euro. Figurau a avea mici defecte,am gasit la doi, putin sarit din stratulprotector. 
 
Salut ,
ma intereseaza si pe mine nishte magneti cum ai cumparat si tu . Cei de pe http://www.supermagnete.ro/Q-50-15-15-N ...au o rubrica cu reduceri undeva sau ai vb cu ei ? Cat a costat transportul ?
 
mersi anticipat
 
Vali
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Chestia cu acel ambreiaj mi se pare o complicatie. Se incearca, de fapt, sa se invinga inertia palelor, in momentul in care momentul nu mai invinge rezistenta generatorului, eoliana se decupleaza dupa care iar se cupleaza (acest fenomen se produce la un vant slab). Sa nu se uite ca inertia e data de masa, deci o ingreunare a instalatiei prin acele modificari nu rezolva problema. O solutie (ca sa nu se spuna ca sunt "contra"!) ar fi o monitorizare a turatiei care se face f. usor folosind tensiunea debitata, un comparator si elementul de comanda a intrerupatorului general al generatorului.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Dupa parerea mea cred ca ambreiajul este foarte util pentru generatoarele cu miez de fier, care au un randament mult mai mare  si are un raport mult mai bun  putere/pret materiale (mai ales pretul magnetilor), pentru ca la acest tip de generator se folosesc magneti mai mici de cel putin 5 ori si mult mai putina sarma la bobine. Dupa parerea mea generatoarele fara miez sunt de domeniul trecutului si trebuie sa ne orientam  generatoare de generatie noua, chiar daca sunt mai complicate in executare. In acesc caz ambreiajul ar ajuta sa porneasca generatorul de acest tip,care dupa cum stim porneste mai greu. Pentru generatoarele fara miez consider si eu ca nu are rost un ambreiaj. Eu folosez la eoliana mea experimentala un motor pas cu pas si am observat ca la multiplicare puternica deca eoliana mea porneste greu, si la vanturi mai puternice. Inainte cu acelasi motor pas cu pas la multiplicare  1:10 nici nu o simtea si chiar opream eoliana cand era vant mai mare

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

A incercat cineva un controler cu B555, 2 praguri de tensiune, adica unul de cuplare si altul de decuplare cam la 2 V distanta intre ele?

Montajul vad ca merge binisor pe masa, pe placa de test la 24V si 48V, dar ma intreb in exploatare daca da rezultate.

 

Mai am un controler cu MC3423, care e la 12 V, dar asta nu are prag ci are o revenire stabilita de un condensator, practic verifica bateria dupa un timp prestabilit ca sa vada cum mai e. Se poate schimba la 24 sau 48 destul de simplu cf fisei lui tehnice.

 

P.S.

Montajul e pentru un amic care are o eoliana dintr-un motor de masina de spalat direct-drive, pusa puntea direct pe iesirea trifazata si se incarca 4 baterii de 12V cu ea, adica da fix 48 v ( 56-60 cand e vant bunicel, adica noaptea, montata la mare ). Are 3 pale din teava de canalizare, fara iesire din vant, a rezistat de 2 ani acolo pe stalp fara probleme si fara franare. Acum ca sa nu strice bateriile deep-cycle se doreste un controller, asta pana se strang banii pentru un MPPT.

 

Poze vad ca nu pot atasa, le pot urca undeva daca e necesar.

Link spre comentariu

De ce vrei acel prag de 2V intre cuplare si decuplare?

In mod normal, regulatorul cupleaza rezistentele de shunt cand bateria ajunge la 13,7-14,4V respectiv 27,4-28,8V , depinde de tipul ei.

Daca vrei ca regulatorul sa decupleze cu 2Vsub aceaste tensiuni, inseamna sa consumi aiurea din ele.

Chiar nu inteleg de ce vrei histerezisul de 2V.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Decuplarea este la 14,2-14,4V sau 28,4-28,8V, sau ...56,8-57,6V., dar recuplarea turbinei eoliene se face cand tensiunea la borne scade cu aproximativ 2 V, adica pe la 12,2-12,4 sau 26,4-26,8V, sau ... 54,8-55,6.

De ce e totusi important?

Cand se comuta de pe sunt pe eoliana, e recomandabil sa ai un oarecare consum, macar un sfert din curentul nominal, mai ales daca afara e furtuna.

Cuplarea la un prag mai mic poate sa fie pacalita de un consumator care ia curent mare doar la pornire.

Asa vad eu functionarea in acest caz de stabilizator.

E posibil sa ma insel, de aceea am intrebat cum se comporta stabilizatoarele pe care le utilizati. si daca a incercat cineva cu timerul 555 sa faca un asemenea controler.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări