sonic11 Postat Miercuri la 07:06 Autor Partajează Postat Miercuri la 07:06 Acum 9 ore, Mitica M. a spus: Pai ca sa scapi de acest stres, ii dai 5v si +/-15v dintr-o sursa cu 3 canale daca ai pe masa ori din 2-3 surse distincte etc. Asa poti monitoriza si curentul tras din fiecare ramura, dupa ce termini cu depanarea ii conectezi sursa originala proaspat reparata. Sursa este functionala in momentul asta. Am inlocuit "tantalaii", electrolitici si plachetele de 100nf de decuplare dar asta mi-a mancat toata seara! In concluzie tensiunile sunt ok dar oscilatorul nu livreaza nimic deci mai sunt si alte daune, sper sa nu fi decedat BFW11 ca chiar nu am asa ceva. La partea logica este o problema, cred ca ceva contact aiurea sau ceva scurt caci are toane...cand fenctioneaza cand nu! Am decuplat tiristorul crezand ca actioneaza protectia dar are acelasi comportament. Si uite asa mi-am consumat toata rabdarea aseara si sa nu-l fac calator spre tomberon am inchis activitatea. Vedem diseara ce mai gasesc defect in oscilator...deja am o banuiala. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Miercuri la 09:14 Partajează Postat Miercuri la 09:14 Personal consider ca este unul dintre cele mai inutil complicate produse ale raposatei IEMI. Nici celelalte nu erau mai breze, dar Versatesterul a avut o conceptie total incocostîrcibilă! Si in fabrica, la service schimbau de obicei placile, nu reparau la nivel de componenta! La fel de inteligent concepute au fost si E0203 si toata gama de frecventmetre! 1 Link spre comentariu
Craciun Postat Miercuri la 09:35 Partajează Postat Miercuri la 09:35 Salut @sonic11, Un generator modern cu DDS pana la 60Mhz FY6900 costa 80 eur, cred ca nu prea are rost sa repari vechitura aia de versatester... BR/Daniel Link spre comentariu
sonic11 Postat Miercuri la 09:36 Autor Partajează Postat Miercuri la 09:36 (editat) Acum 21 minute, Marele Savant a spus: Personal consider ca este unul dintre cele mai inutil complicate produse ale raposatei IEMI. Nici celelalte nu erau mai breze, dar Versatesterul a avut o conceptie total incocostîrcibilă! Si in fabrica, la service schimbau de obicei placile, nu reparau la nivel de componenta! La fel de inteligent concepute au fost si E0203 si toata gama de frecventmetre! Adevarat ce spuneti....foarte multe complicatii in schema care dupa parerea mea sunt inutile. Aparatul nu este inutil...este doar "branza buna in burduf de caine" Stiu ca multi ar spune ca este inutil sa-ti bati capu cu asa ceva si ca poti cumpara cu doi lei ceva mult mai bun! Asa este....dar eu il vreau pe asta functional....e nebunia mea. Ai postat fix iaintea mea...fix ce suneam Editat Miercuri la 09:37 de sonic11 3 Link spre comentariu
roadrunner Postat Miercuri la 09:38 Partajează Postat Miercuri la 09:38 (editat) Acum 5 minute, sonic11 a spus: Asa este....dar eu il vreau pe asta functional....e nebunia mea. din cand in cand tutoror ne trebuie o provocare. RR Editat Miercuri la 09:40 de roadrunner 2 Link spre comentariu
bolek Postat Miercuri la 09:54 Partajează Postat Miercuri la 09:54 Acum 33 minute, Marele Savant a spus: unul dintre cele mai inutil complicate produse ale raposatei IEMI. offtopic doar de curiozitate, poate stie cineva din vechea garda si motivele, eu am 2 banuieli. 1. Colectiv de studenti care proiecteaza pe bucati si vreun stagiar pe cai mari le leaga intre ele fara sa se uite ce e in fiecare modul? Lipsa de viziune pe partea de functionalitate s-a mostenit pana in zilele noastre noroc ca nu mai producem nimic de capul nostru. 2.Incercare de "asimilare" a unui produs din vest cu piese de la noi fara nimic de import, nu conteaza cat de multe trebuie dar sa fie toate piese locale? Gen inlocuit un IC specializat cu schema numai cu discrete. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Miercuri la 10:30 Partajează Postat Miercuri la 10:30 (editat) Nu chiar. Cam toata productia era proiectata la ICE si ulterior transferata firmelor de profil. La origine, unele aparate erau teme proprii de cercetare, alte reau dezvoltate in urma contractelor cu beneficiarii. Recomand cu entuziasm cele doua binecunoscute volume aparute sub ingrijirea doamnei Nona Milea, care pot fi gasite liber pe internet! cind a fost lansata mare parte din productia iemi, nu era asa mare problema cu importurile de completare, dar atita s-a putut! si sa nu uitam ca IPRS, ICCE si Microelectronica, produceau componente elctronice mult peste necesarul real, deci sub o forma sau alta, trebuia sa li se gaseasca utilizari! Cum ar fi fost sa puna un 95H90 sau chiar alt divizor din CAER, in locul montajului cu citeva zeci de diode zenner si de BFY90 folosit in E0204 pe post de divizor pe intrarea de 50 de ohmi!? Editat Miercuri la 10:36 de Marele Savant 1 Link spre comentariu
sonic11 Postat Miercuri la 10:39 Autor Partajează Postat Miercuri la 10:39 Acum 33 minute, bolek a spus: offtopic doar de curiozitate, poate stie cineva din vechea garda si motivele, eu am 2 banuieli. 1. Colectiv de studenti care proiecteaza pe bucati si vreun stagiar pe cai mari le leaga intre ele fara sa se uite ce e in fiecare modul? Lipsa de viziune pe partea de functionalitate s-a mostenit pana in zilele noastre noroc ca nu mai producem nimic de capul nostru. 2.Incercare de "asimilare" a unui produs din vest cu piese de la noi fara nimic de import, nu conteaza cat de multe trebuie dar sa fie toate piese locale? Gen inlocuit un IC specializat cu schema numai cu discrete. Asta are MAA501 in loc de ROB709 care nu este autohton. La punctul unu nu cred ca asta este explicatia...doar ca incercau sa tina pasu cu ce se producea in strainatatate dar erau gatuiti de regimul comunist cand venea vorba de a importa piese dedicate scopului propus. Asa ca se descurcau cu ce aveau si mai trebuia sa tina cont si de ce spunea aservitii comunizmului care erau plantati in diverse functii fara a avea vre-o legatura cu domeniul. Si pe atunci existau oameni foarte bine pregatiti dar nu aveau loc...nu aveau cum sa aiva pareri..."cel mai iubit" era a tot stiutor! 2 Link spre comentariu
Mitica M. Postat Miercuri la 10:56 Partajează Postat Miercuri la 10:56 Acum 1 oră, Marele Savant a spus: Personal consider ca este unul dintre cele mai inutil complicate produse ale raposatei IEMI. Nici celelalte nu erau mai breze, dar Versatesterul a avut o conceptie total incocostîrcibilă! Si in fabrica, la service schimbau de obicei placile, nu reparau la nivel de componenta! La fel de inteligent concepute au fost si E0203 si toata gama de frecventmetre! e0203 era destul de simplut in esenta, cred ca ai vrut sa zici 0204 care era muuult mai stufos. 1 oră în urmă, bolek a spus: offtopic doar de curiozitate, poate stie cineva din vechea garda si motivele, eu am 2 banuieli. 1. Colectiv de studenti care proiecteaza pe bucati si vreun stagiar pe cai mari le leaga intre ele fara sa se uite ce e in fiecare modul? Lipsa de viziune pe partea de functionalitate s-a mostenit pana in zilele noastre noroc ca nu mai producem nimic de capul nostru. 2.Incercare de "asimilare" a unui produs din vest cu piese de la noi fara nimic de import, nu conteaza cat de multe trebuie dar sa fie toate piese locale? Gen inlocuit un IC specializat cu schema numai cu discrete. Explicatia se regaseste tangential la pct.2, era o vreme cand prototipul se realiza la ICE (sau ICCE) si avea semiconductoare Philips, motorola (caz particular, primele versatestere aveau 2n3055 motorola -> si nu poate nimeni sa spuna ca erau iprs vopsiti motorola fiindca ambaza to3 era ceva mai plata, tipic americanilor). Nu stiu sa fi fost in vest vreun versatester asemanator, dar se consultau mereu schemee manualelor de service aferente aparaturii occidentale/americane prezenta prin ICE si alte institute de la vremea aceea. Dupa multe strofocari le iesea un potpuriu. La fel, prima serie de versatestere avea cond. variabil englezesc, potentiometre si punti redresoare din RDG, claviatura tot de import, opamp-urile SGS Thomson sau similare, diode ITT, TTL-uri americane (o parte din ele si o parte IPRS-iste) etc. -> vorbim de anii 70 cand se puteau importa cu usurinta si existau "pe stoc". Dupa realizarea prototipului era trimis tot proiectul la IEMI sa fie "pus in productia de serie" si evident pe alocuri era adaptat la ce aveau in magazie. Insa din anii 80 incepe jalea si ICE primeste sarcina sa copieze (sau sa ii zicem frumos "sa asimileze"?) integratele liniare/tranzistorii de import pt. a le inlocui cat mai repede. Cu unele au reusit, cu altele mai putin, asta e alt subiect. Insa toate compromisurile adunate la un loc conduceau la situatia in care in 1988/89 sa iasa pe poarta IEMI un versatester de toata jena, cu claviatura facuta la Conect Pipera (cand apasai un buton, cel deja apasat la revenire iti "scuipa" si terminatia de plastic), cablaje se exfoliau la prima atingere de letcon, fara silkscreen (pe post de soldermask era batranul nitrolac pensulat ulterior la asamblare ) si plin de componente neoase (suveraniste cum ar spune tinerii din ziua de azi) unele mai bune altele mai indoielnice. Una peste alta se lucra cu ceea ce industria le oferea la vremea aceea sa se faca cincinalul in 4 ani si jumatate. Asa ca sa nu ne miram cand vom vedea rezistente puse cate 2 in serie pt. ca nu mai aveau in magazie valoarea respectiva nici din stocul suveranist... daramite imperialiste ori o placa cu decodoarele de la BCD la zecimal (inghesuita cum au putut si ei peste placa veche) si driverele pt afisajul cu led fiindca s-a terminat de ani de zile stocul de afisoare Texas seria TIL. 3 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Miercuri la 11:55 Partajează Postat Miercuri la 11:55 (editat) ICE nu a asimilat sau produs componente electronice ci doar ICCE, care ICCE la rindul lui nu a produs echipamente ci componente. Nu ca ar fi foarte important, dar poate foloseste cuiva! 1 oră în urmă, Mitica M. a spus: Nu stiu sa fi fost in vest vreun versatester asemanator Exact! nu a produs nimeni asemenea monstruozitate! 1 oră în urmă, Mitica M. a spus: La fel, prima serie de versatestere avea cond. variabil englezesc, potentiometre si punti redresoare din RDG, claviatura tot de import, opamp-urile SGS Thomson sau similare, diode ITT, TTL-uri americane (o parte din ele si o parte IPRS-iste) etc. -> vorbim de anii 70 cand se puteau importa cu usurinta si existau "pe stoc". Dupa realizarea prototipului era trimis tot proiectul la IEMI sa fie "pus in productia de serie" si evident pe alocuri era adaptat la ce aveau in magazie. da, dar chiar si versiunea initiala cu componente bengoase folosea aceeasi scheme aiuristica! Editat Miercuri la 11:59 de Marele Savant Link spre comentariu
Marele Savant Postat Miercuri la 12:04 Partajează Postat Miercuri la 12:04 (editat) 1 oră în urmă, Mitica M. a spus: e0203 era destul de simplut in esenta, cred ca ai vrut sa zici 0204 care era muuult mai stufos. 203 nu l-am intilnit, doar cu 204,205 si 206 m-am intersectat! dar, personal am construit f-metre cu performante cel putin egale cu e204, cu o logica de comanda muuult mai simpla dar la fel de buna! a fost publicata de Ing. Andrian Nicolae intr-un Tehnium din 1980! dar recunosc ca etajul de intrare pina la 70Mhz l-am copiat dupa e0204, inclusiv pcb-ul! nu mai intervin, deja am deturnat topicul! Editat Miercuri la 12:21 de Marele Savant Link spre comentariu
Mitica M. Postat Miercuri la 12:17 Partajează Postat Miercuri la 12:17 Asa e imi cer scuze, le-am mai amestecat, intr-adevar ICE devine in '79-80 ICSITE si se ocupa de prototipuri si proiectare pe cand ICCE de componente, ferite etc. Revenind la topicul lui sonic11, eu am impresia ca a prins un versatester de pe finalul anilor 80, cu betesugurile inerente. Poate ii face o poza Sau doamne fereste plantat/fabricat dupa marea degringolada.... pana sa apuna soarele si la IEMI SA. Link spre comentariu
sonic11 Postat Miercuri la 12:23 Autor Partajează Postat Miercuri la 12:23 Acum 4 minute, Mitica M. a spus: Asa e imi cer scuze, le-am mai amestecat, intr-adevar ICE devine in '79-80 ICSITE si se ocupa de prototipuri si proiectare pe cand ICCE de componente, ferite etc. Revenind la topicul lui sonic11, eu am impresia ca a prins un versatester de pe finalul anilor 80, cu betesugurile inerente. Poate ii face o poza Sau doamne fereste plantat/fabricat dupa marea degringolada.... pana sa apuna soarele si la IEMI SA. Cand ajung acasa fac poza. Este mai vechi...are qart de 1M si afisaje HP, placile nu au fot print si sunt date cu lac pe spate. Link spre comentariu
sonic11 Postat Miercuri la 14:32 Autor Partajează Postat Miercuri la 14:32 (editat) Asta este.... https://imgur.com/f47x7Oq https://imgur.com/0IKXKib https://imgur.com/ioMkDD8 https://imgur.com/a/sLNpzFw Editat Miercuri la 14:33 de sonic11 Link spre comentariu
Mitica M. Postat Miercuri la 17:32 Partajează Postat Miercuri la 17:32 Afisoarele or fi ele HP dar nu mai au decodorul/driverul integrat, sunt afisoare chioare cu 7 segmente, deh 1981, deja se intrevedeau zorii austeritatii. Claviatura este si ea neaosa, rezistentele din puntea Wien unele sunt inseriate... ca lipseau valorile nominale din magazie si tot asa. Aia e, spor la depanat si sa il faci sa zburde 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum