Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Mitica M.

Membru activ
 • Content Count

  67
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 core_reputation_level_3

About Mitica M.

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  IF

Recent Profile Visitors

143 profile views
 1. La 100Hz merge masurat cam cu orice dmm.
 2. Nu se leaga musai asa unu la unu fiindca nu au aceeasi caracteristica Vgs daca nu sunt imperecheate. In fine in aceasta aplicatie daca nu exista pretentii si stau pe acelasi radiator cumva se vor situa la aceeasi temperatura (echilibru termic). Eu as adauga de la G la S cate un zenner de 12-15v de protectie, la un scurt pe iesire poate zbura acel mosfet. Iar la final un condensator din cursorul semireglabilului si cei 10k s-ar putea realiza si un soft-start fiindca la rece nichelina aia papa mult curent, teoretic ai o protectie la supracurent cu acel bipolar si shuntul de 0,33R.
 3. 1N829A de la Mouser cred ca e suficient de buna (=stabila) ca referinta pentru acest multimetru, prezinta 0.0005 %/oC variatie cu temp. E putin cam scumpa pt. buzunarul hobistului, insa la jumatate de pret se gasesc si 1N826. ROZ82 erau sortate in 2 variante cu A si B, A-ul avea 0.002%/oC (echiv. 1N826) si B-ul 0.001%/oC (echiv 1N827).
 4. @doru3160 se poate sa postati o poza/doua cu interiorul aparatului si mai cu seama placa cu referinta voltmetrului? (cand aveti timp, evident) Am desfacut unul recent si nici urma de incinta termostata pentru zennerul de referinta, are doar un zenner (teoretic cu Tc=0) 1n3156.
 5. 100nF la 50Hz ar fi cam 32kohmi, asa ca nici nu-l simte secundarul :) dar te ajuta cu cat urci in frecventa (la 10kHz Xc e cam 16ohmi).
 6. Ion Bumbu probabil se refera la lupa pusa/folosita pe scala verticala a softului de analiza. Se poate schimba scala din stanga din setari astfel incat sa se vada si "iarba" ca sa semene cu spectrograma citata din LtSpice. Referinta ramane la 0dB dar in loc de -70dB(cu cei 5dB/div) cred ca ar vrea -100dB sau chiar -110dB (depinde cat de bun este analizorul folosit si ce nivel de zgomot poseda). Faptul ca le afiseaza simetric e tot o setare a softului unde aveti 0kHz pe mijloc, se poate muta la stanga si astfel banda va fi desfasurata o singura data pe tot ecranul.
 7. Ceva similar cu G3-118 aveau si Tesla, ii zicea BM524. Dupa ce se incalzea putin imi aduc aminte ca era destul de stabil. http://www.jmd.szm.com/Audio/Measurement/Tesla_BM524/Tesla_BM524.html Sursa aia v1-12 nu prea e de tinut pe masa daca nu va ocupati de calibrari AMC in continuu.
 8. In Ro nu cred ca vei gasi dar au aici si 2sc2166 si 2sc1969, par a fi originali.
 9. E cam complicat cu un ADC de 16biti si rata de sampling mica 48k sau 96k... Pentru a vedea un dreptunghi cat mai "bun"la 10kHz trebuie ceva mai mult de atat. Revenind la scopul didactic: Cu semnal "curat" din generator extern: 200Hz: si 10kHz: Pe partea de generare de semnal cu aceeasi placa de sunet: 1kHz sqw si dinte de ferastrau: ... si zoom 5khz: ... 10khz: ... Concluzia:rata de esantionare mica si filtrele interne fac utila analiza doar pt. semnale sinusoidale, si astea pana la 5-10kHz. Pentru alte forme trebuie osciloscop/generator de banda mai mare (se gasesc si pe usb dar sub 200-300$ mai greu).
 10. Erata aia indica un mod de functionare defectuos in conditii de sampling scazut, aici nu prea este cazul. Eu vad in visual analyzer ca aveti fs=44,1kHz ceea ce limiteaza banda teoretica la jumatate, adica 22,05kHz conform teoriei esantionarii (a lui Shannon). Ca sa vedeti un dreptunghi acceptabil la 10kHz ar trebui sa esantionati la un 384kHz sau mai mult ca sa poata cuprinde cateva puncte de achizitie dintr-o perioada a semnalului de intrare. Iar acest ADC nu poate face asta. O sa incerc cu scop didactic si cu sqw atat 100Hz (unde sta mult mai bine) cat si 10kHz unde va fi taiat din motive de fs. Un ADC al unui integrat gandit/proiectat cu destinatia audio are niste filtre interne si ele oricum taie din armonicele unui semnal dreptunghiular de 10kHz asadar pt sinus e ok, dar pt sqw trebuie cautat alt ADC mai rapid si mai destept.
 11. Am instalat si eu din curiozitate ultima versiune de Visual Analyzer. Din pacate jucaria de laptop nu imi permite semnale foarte mari pe intrarea de microfon, dar am urmarit sa nu o saturez, adica volum microfon dat la 0 si alte efecte/filtre dezactivate. Asadar i-am aplicat sinus, triunghi si dreptunghi 1kHz ca in poza de mai jos: Am pus intrarea in scurt ca sa vad daca are ceva zgomote si brum: Dupa care: .......... Ce se poate observa din poze.... desi dreptunghiul are la intrare aparent palierele perfect drepte dupa ce intra in adc-ul placii de sunet apare deformat (as pune asta pe seama filtrelor trece banda sau trece jos din intrarea ADC-ului si eventual altele numerice in prelucrarea digitala a iesirii adc-ului). Rata de sampling a fost setata la maximum(96kHz) si 32k puncte de analiza astfel incat rezolutia spectrala a FFT-ului sa fie cat mai mica posibil. Pentru a vedea banda de jos a spectrogramei se poate folosi aplicatia "nemaximizata" dar intinsa manual cat este ecranul de mare, in varianta maximized pare sa aiba un bug si o ascunde sub bara de instrumente ori se foloseste modul split window din setari care va desprinde cele 2 ferestre de fft si osc. din aplicatia principala. In concluzie nu stiu daca si ce efecte produce filtrul intern al PCM-ului armonicelor superioare din semnalul dreptunghiular aplicat la intrare astfel incat sa il afiseze eronat. Ori daca nu cumva prin interior face upsampling pentru a oferi impresia unor performante mai bune decat sunt in realitate disponibile. Tragand cu ochiul la figura 10 de aici https://www.musicdirect.com/documents/pdf/APSDL3_XPRESS.pdf tind sa cred asa se intampla cu semnalul dreptunghiular si in cazul adc-ului pcm-ului.
 12. Afisati si axa X in partea a doua a pozei, pare ca e "stinsa". Ca asa nu se vede nici cat are o diviziune din grafic, cel mult ca e liniar (scrie in dreapta). PCM-ul acela are un ADC sigma delta in interior si cel putin in foaia de catalog sta scris SNR=89dB=Dynamic range. "Iarba" din poza respecta specificatia presupunand ca nivelul corespunzator 0dB nu este offsetat in Visual Analyzer. Intrebasem mai inainte daca C6 a fost ajutat si el cu vreun nepolarizat ?
 13. Eu as pune c5 si c6 tot nepolarizati (au esr si esl mai mic). Din pacate vad ca exista ceva zgomot si pe referinta (Vcom) folosita de ADC. Sau macar 1uF nepol. in paralel cu ei, cat mai aproape de pinii circuitului. Poate ca o parte din zgomot vine chiar de la oscilatorul local pe 12MHz in functie de cum sunt aranjate traseele pe cablaj.... De asemenea ce valori au c1-c2? in foaia de catalog sunt 4,7uF. Ar trebui ceva tantal sau electrolitic de calitate ori un nepolarizat... Legat de pinul 10, aia este o iesire a regulatorului intern si trebuie filtrata. Daca i se agata 3,3v extern atunci veti degreva ldo-ul intern dar nu cred ca i se trage de acolo. Pe 5V ati mai pus ceva filtraj? (Vbus sau Vusb)
 14. Ma mai gandeam la o posibila sursa de perturbatii: oare pe bara de 5v exista pe placa filtraj suplimentar, ceva de genul 1uF nepolarizat || cu 100-220uF electrolitic? Poate acel convertor dauneaza alimentarii PCM-ului (care isi fabrica o referinta egala cu vcc/2 ). La fel filtrarea referintei pcm-ului cum e? Se poate proba pinul 14 al PCM-ului cu osciloscopul pentru edificare.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.