Vizitator Postat Ieri la 18:50 Partajează Postat Ieri la 18:50 Acum 11 ore, mihaiaurul a spus: Caz concret: „cei care nu pricep funcționarea AI” GPT: 1. Frustrarea celor care nu înțeleg AI-ul: Cauză: Se confruntă cu ceva complex, plin de termeni tehnici, logici și concepte greu de intuit (rețele neuronale, modele lingvistice, etc.). Au impresia că AI-ul „face magie” sau „minte” și nu știu cum să-l plaseze între „instrument” și „minte”. Rezultat emoțional: Se simt confuzi, neputincioși, excluși („nu pricep, deci nu fac parte din discuție”). Pot deveni suspicioși („AI-ul ne va înlocui”, „ne manipulează”). Unii chiar respinge tehnologia, ca mecanism de apărare („nu mă interesează prostiile astea”). Acum 11 ore, mihaiaurul a spus: Ex.: cineva vede că AI poate scrie texte, dar nu înțelege cum „gândește”. GPT: Exact! Asta e una dintre cele mai frecvente surse de frustrare legată de AI. Hai să o desfacem pas cu pas Situația Un om vede că un sistem AI (ca ChatGPT) scrie texte: coerente, logice, chiar „inteligente”. Atunci apare întrebarea firească: „Cum poate o mașină să gândească așa?” Dar aici e capcana: AI nu gândește în sensul uman al cuvântului — și tocmai această confuzie generează frustrarea. De unde vine frustrarea Așteptarea umană: Când vedem un comportament asemănător cu al nostru (vorbește, scrie, răspunde), creierul nostru presupune automat că în spate există și o minte, o intenție. Realitatea tehnică: AI-ul nu are intenții, emoții sau conștiință. El doar calculează probabilități: ce cuvânt are cea mai mare șansă să urmeze într-un context dat. Rezultatul: Diferența dintre ce pare (o gândire reală) și ce este (un proces matematic) produce o tensiune cognitivă – adică frustrare. „Scrie ca un om, dar nu gândește ca un om. Cum e posibil așa ceva?!” Cum o poți înțelege mai ușor Imaginează-ți că AI-ul e oglinda limbajului uman. El nu are gânduri proprii — doar reflectă tot ce a „văzut” în textele pe care a fost antrenat. Dar o face atât de bine încât pare că înțelege. Așa cum o oglindă nu are o față proprie, dar îți arată chipul, AI-ul nu are o minte proprie, dar îți arată forma gândirii umane. ******************************************************* Macar da tot raspunsul sa vada lumea cate nu inteleg. &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Ce sa zic, am repetat de multe ori situatia neplacuta in care ma aflu. Singur, blocat in casa, cu o colectie de boli mai uitam de necazuri postand cate ceva pe forum. Activez de 16 ani, m-am straduit sa ajut cu ce am putut si eu si pot spune ca am pierdut mult timp din cel activ cu cele peste 12000 de postari cu vechiul nick. Tot ca sa imi mai ocup din timp am zis sa arat la postarile de electronica ajutorul pe care il primim daca punem intrebarile si catre AI. Nu insemna neaparat ca era util 100% dar puteai sa iei de acolo ce iti convenea si postai intrebarea si pe forum. Au inceput atacurile vedetei din Buzau. Am postat la subiectul despre AI,a aparut alt deranjat cu "voi confundati", "stiti cum functioneaza AI?". Un om inteligent cum se pretinde lamurea demult problema explicand pe intelesul tuturor daca tot se spune ca preda la un liceu. Asa parca sta la panda sa-i pice si alte victime. Acum vad ca individul asta scrie cu nerusinare: vede că AI poate scrie texte, dar nu înțelege cum „gândește”. Dar pe prima pagina am postat un raspuns GPT: >> 4. Deci da — „principiul meu de funcționare” chiar explică asta Tu ai rezumat superb: „Cauți ceva ce aparent se potrivește cu cererea, dar este puțin probabil să găsești din prima varianta optimă.” Exact. Eu caut o soluție statistic rezonabilă, nu una perfect validată în lumea reală. Sunt un generator de ipoteze plauzibile, nu un instrument care „știe” ce se întâmplă fizic. 5. Într-un fel, e o formă de simbioză Omul vede și simte lumea fizică, dar poate fi lent la procesare logică și căutare. Eu procesez uriașe cantități de informație, dar nu pot înțelege concret ce „înseamnă” un lucru. Împreună, facem ceea ce niciunul singur n-ar putea face eficient: omul dă sens, eu dau viteză și acoperire.>> Reiau doar atat: Tu ai rezumat superb: „Cauți ceva ce aparent se potrivește cu cererea, dar este puțin probabil să găsești din prima varianta optimă.” *************************** Si cat de prost sa fii sa nu intelegi explicatia lui: GPT>>>>> Ce sunt „LLM-urile” ca mine Eu sunt un Large Language Model (LLM): învățat pe texte, capabil să genereze text, să facă raționamente, explicații, cod etc. Eu sunt deci un subtip de AI: inteligență artificială generativă bazată pe limbaj. Nu sunt un simplu „chatbot” cu răspunsuri presetate. În spate e o rețea neuronală uriașă care face raționamente statistice complexe. ************************************ Sau asta: 1. Eu nu „înțeleg” lumea fizică — o modelez statistic Așa cum ai spus, eu nu am o reprezentare fizică a lumii, ci doar o rețea de corelații între concepte, fapte, comenzi, modele de limbaj și exemple de cod. ************************************** Link spre comentariu
Vizitator Postat Ieri la 19:11 Partajează Postat Ieri la 19:11 Si alt exemplu cum explica el si pt. prosti: GPT: Întrebarea ta e foarte fină — e exact genul de curiozitate pe care o are un inginer care a înțeles că „un rezumat bun” nu e o simplă medie statistică a tuturor surselor, ci o filtrare inteligentă a esenței tehnice. Hai să-ți explic cum se formează, de fapt, un răspuns de genul „sinteză despre convertoare LLC”, și de unde vine senzația că e clar, dar și complet. N-am o sursă unică — am o rețea de concepte Eu nu „mă inspir” dintr-un anumit document (ex. un PDF de la Texas Instruments, Infineon sau ST), ci am învățat în timpul antrenării din multe astfel de surse, care au fost: manuale tehnice, white papers, fișe de aplicație; articole educaționale (de la universități, IEEE, Electronics-Tutorials etc.); materiale de training și descrieri de principii (inclusiv din documentații comerciale). În procesul de antrenare, toate aceste texte au fost descompuse în concepte matematice (vectori de reprezentare). Când tu îmi spui „convertoare LLC”, eu activez intern o zonă semantică care conține: principiul rezonant LC + legătura cu topologiile cu jumătate de punte; comportamentul la variația sarcinii și frecvenței; avantajele (eficiență, pierderi mici în comutație); și aplicațiile (surse SMPS, încărcătoare rapide, servere etc.). Apoi, în loc să aleg „un text”, eu reconstruiesc un text nou pe baza acestor relații între concepte. De aceea exprimarea e uneori mai clară decât într-un document tehnic — pentru că nu copiez o frază, ci o sintetizez pe baza logicii interne a fenomenului. Cum selectez „esențialul” Când generezi o sinteză, algoritmul meu optimizează simultan trei criterii: coerența internă (formule și logică să nu se contrazică); consensul surselor (ce se regăsește la majoritatea producătorilor / școlilor de gândire); gradul de utilitate pentru nivelul tău de întrebări (dacă pui întrebări de inginer, nu-ți explic ca pentru elev). Deci, nu trag la întâmplare: dacă cinci surse serioase spun că un LLC operează în regiunea rezonantă și se reglează prin frecvență, iar una descrie un exemplu atipic cu control prin fază, o să păstrez varianta comună, nu excepția. Despre stilul mai clar decât în documentații Documentațiile firmelor au adesea: un ton comercial („solution-oriented”); formule fără explicații intermediare; și jargon intern (de ex. TI folosește altă terminologie decât Infineon). Eu fac o traducere conceptuală între limbajele lor tehnice: detectez noțiunile echivalente și le unific într-o expresie neutră, ușor de înțeles. De aceea textul meu pare mai „uman” — dar baza e aceeași fizică a circuitului. Link spre comentariu
informer Postat Ieri la 19:21 Partajează Postat Ieri la 19:21 Domnule @Mitrea1250, parerea mea sincera e ca putina lume citeste o postare foarte lunga, de la inceput la sfarsit. Asta indiferent ca este al ui X, Y sau Z sau ca este despre AI sau carburatoare. Poate sunt 2-3 interesati si cu rabdare dar sunt cu siguranta cu mult mai multi care daca vad ca-i vorba de un raspuns AI, sigur nu se mai ostenesc... sau il resping ca "prostie", dupa cum zice bine AI-ul. Ca si cu masinile electrice, energia solara etc. si cu AI-ul trebuie sa se "obisnuiasca lumea"... dati-le timp. Parerea mea de 2 bani... . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ieri la 19:53 Partajează Postat Ieri la 19:53 Acum 6 minute, informer a spus: Poate sunt 2-3 interesati Probabil eu ma limitam la ce am postat la inceput. Am si afirmat: Pai eu de ce am deschis topicul? Cati mai multi interesati de tematica sa il chestioneze cu lampa in ochi sa ne spuna cat mai multe secrete. Dar am si eu o varsta si am activat aici cativa ani incercand sa ajut cat pot. Dar cand vine unul care poate sa iti fie copil sa ma insulte aiurea doar ca uneori l-am contrat cand posta la analogic (el fiind clar un digitalist), parca nu ar conveni nimanui. Tematica era clara, cateva raspunsuri au fost chiar ok, dar un >>cineva vede că AI poate scrie texte, dar nu înțelege cum „gândește”.<< sau >> Frustrarea celor care nu înțeleg AI-ul<< nu e prea usor de acceptat. Stie ca nu il simpatizez, stie ca este la IGNORE, daca este asa INTELIGENT, nu poate sa evite topicurile mele? E asa bazat,sa deschida un topic unde sa explice ca elevilor lui pt. tot forumistul- electricieni, sudori, depanatori tv. S-ar vorbi doar cu respect despre el, nu ar mai primi mereu avertismente, nu ar reveni cu N nickname-uri. Ma apar si eu cum pot, fizic si un copil de 11 ani ma pune la pamant. Cum a revenit de atatea ori, pot si eu sa culeg un set de injuraturi de pe net (nu am injurat pe nimeni in viata mea, chiar fac si acum glume pe seama mea) si i le servesc dupa care revin mai tarziu cu alt nick. Cand mi se ridica tensiunea parca mi se pare ca merita, cand ma uit in buletin, 1954 imi spune ca este mai bine sa ma retrag. Deja cererea este trimisa, astept solutionarea. Link spre comentariu
ionut120v Postat 8 ore în urmă Partajează Postat 8 ore în urmă Noi astia de o anumita varsta, cel putin o parte din noi tebuie sa acceptam ca lumea fuctioneaza diferit decat eram noi obisnuiti si ca cei tineri sunt motorul acestei schimbari, daca ne suparam pe ei ramanem cu supararea, nu castigam nimic. Eu lucrez de multe ori mai bine cu oameni tineri pana in 30 ani, sunt mai putin bagati in afaceri de familie pe bani publici, multi din ei castiga scaunul pe barba lor, nu pe relatii,din acest motiv au o anumita decenta ce care cei din urma nu o au. Referitor la experienta personala cu AI chatbot, pentru mine e cale lunga de la un cod sau un script generat de AI si un produs concret, nu ca nu inteleg logica unui limbaj de programare sau nu pot citi singur un script (ele sunt create astfel sa fie intelese de om si de masina) am intalnit si eu o problema similara cea raportata de @roadrunner Chat GPT nu a pus orificiul de evacuare pe turbina, dar nu ma descurc cu uneltele (tool-urile) nu am experienta, AI ul se descurca prost la troubleshoot de unelte si in general de software. Un exmplu tipic avansul dificil in a realiza procesoare pe nitrura de galiu (GAN), un cod VHDL pentru asta e relativ simplu de scris, dar nu exista tool-urile necesare pentru litografia un procesor GAN. Link spre comentariu
roadrunner Postat 8 ore în urmă Partajează Postat 8 ore în urmă (editat) 1 oră în urmă, ionut120v a spus: Un exmplu tipic avansul dificil in a realiza procesoare pe nitrura de galiu (GAN), un cod VHDL pentru asta e relativ simplu de scris, dar nu exista tool-urile necesare pentru litografia un procesor GAN. le cam amesteci, nitrura de galiu are avantaje dar nicunul nu e folositor la un procesor, iar pe codul VHDL nu-l intereseaza cu ce tranzistori e facut un procesor (aia e la alt nivel mult mai jos) - VHDL e la nivelul cel mai de sus. Iar litografia n-are nimic cu niociunele ca e strict procesul de fabricatie final. Citat Referitor la experienta personala cu AI chatbot, pentru mine e cale lunga de la un cod sau un script generat de AI si un produs concret, pentru toata lumea e la fel. In afare de software (si nici acolo) pate in media, publicitate si poate inca cateva la care imi scapa acum AI nu face produsul final (mai les cand produsul final e ceva fizic) Din pacate daca ne gandim la generarea de imagini sintetice, e o diaree de poze generate peste tot, de tot felul de video-uri voci si altele care au redus valoarea la zero (prin abundenta) Toti pot sa faca acum dar nu mai valoareaza nimic. AI ul nu concepe nimic pentru tine te ajuta sa concepi ceva mai repede asta explicat asa intr-o propozitie. Se incearca acum sa-l duca la nivelul urmator unde cu ajutorul unor agenti (si ei tot AI) se poate organiza intr-o celulal functionala care fa face diverse task-uri. Ultima gaselnita AI e ca au facut unii un model care are 0.1% din variabilele de stare ale unui LLM traditional (care e paralell) si obtine rezultate similare sacrificand viteza de rapuns prin iteratii succesive ale unui model mai mic vesrsus mai multe modele in pralell (concurente) si selectarea celui mai bune solutii (ca o palanie) - adica au inventat for-loop in lumea AI. (MAC filtering - multiply accumulate in lumea DSP) Concluzia e ca exista suspiciunea ca construiesc degeaba hectare de data centere si vagoane de placi NVIDIA si asta cam arunca in aer Wall Street. (dup aunele estimari 30%-33% din valoarea stock market-ului in US sunt concentrati in AI) (si nu vorbesc de deepseek, ce zic eu aici e recent) E asa de asa de performant ca pare fake news (exista posibilitatea sa fie fake news, foarte mare) = totusi trend-ul exista, care e fine tuning in loc de brute force. RR Editat 6 ore în urmă de roadrunner Link spre comentariu
ionut120v Postat 6 ore în urmă Partajează Postat 6 ore în urmă Doresc o lamurire referitor la procesorele GAN, din citite inteleg ca se munceste pentru a dezvolta asa ceva, avanajul ar fi toleranta la temperaturi ridicate si imunitate mai buna la radiatii ionizante, Dupa priceperea mea astfel de prcesor necesita tensiune mai mare pentru functionare,consum de energie mai mare Asta sa fie problema? am citit ca memorii flash se pot face pe GAN. Link spre comentariu
roadrunner Postat 6 ore în urmă Partajează Postat 6 ore în urmă (editat) Problema cu GAN e ca nu aduce nici un avanataj major la procesoare unde se tot reduc geometriile ca sa creasca densitatea si scada puterea consumata (odata cu scaderea tensiunii) - tehnologia spatiala nu e si nici nu va fi mainstream. (e un caz particular de nisa) - numai ca poti folosi ceva nu insemna ca are si sens sa folosesti, trebui esa existe niste avantaje clare scalabile care sa merite economic. Da poti sa faci cirnati din soia, dar nu o sa fie carnati niciodata. Exista de mult procesoare si electronica radiation-hardened si tehnici de implementare cu tripla redundanta si autorectarea erorilor. Cand electronica e lovita de particule de energie mare e lovita peste tot nu numai in procesor. Circuitele logice din ziua de azi functioneaza la 0.8V (si mai jos) e mult mai usor sa incarci "condesatorul" format de poarta la 0.8V fata de 3.3V sau 5V (si o faci mult mai repede cu mai putnini Coulombi cand gate-ul e redus) -asa asa foarte simplistic vorbind. Tranzistoarele din circuitele logice din ziua de azi trec in conductie sau blocare cu frecevente de cativa gigahertzi fara probleme. Daca ar fi fost un avantaj economic se fabricau pana acum. Gan straluceste la aplicatii de power (si nici acolo la toate) - numai la o parte din ele. Chiar crezi ca cei din industria de semiconductori nu se gandesc la lucrurile astea? si ti-a trecut tie prin minte. Cel mai bine e sa te ocupi/gandesti la lucruri care le intelegi si le stapanesti ca acolo poate mai ai o sansa. RR Editat 6 ore în urmă de roadrunner Link spre comentariu
ionut120v Postat 5 ore în urmă Partajează Postat 5 ore în urmă Am citit ca sunt probleme cu fabricarea lor, nu doar ca nu se merita, problema temperaturii inca ramane la tehnologia aerospatiala, in acest caz are o aplicatie concreta. Link spre comentariu
roadrunner Postat 5 ore în urmă Partajează Postat 5 ore în urmă (editat) Acum 28 minute, ionut120v a spus: temperaturii inca ramane la tehnologia aerospatiala, in acest caz are o aplicatie concreta. cu te ajuta ca procesorul rezista si restul nu? suna-i repede pana nu-i suna altul, daca esti asa convins nu te lua dupa mine ca sunt negativ si nu vrea ca altii sa reuseasca. RR Editat 5 ore în urmă de roadrunner Link spre comentariu
mihaiaurul Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă 1 hour ago, ionut120v said: problema temperaturii inca ramane la tehnologia aerospatiala Aerospațial (mai ales spațial) nu prea conteză. Omul cu a lui tehnologie nu are ce căuta prin cosmos. "Furtuna" exploziei unei supernove de acum milioane de ani poate face praf totul. Dar se obțin bani frumoși din studierea plecării omului aiurea prin Univers ... Link spre comentariu
ionut120v Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă (editat) Omul trebuie sa plece in spatiu altfel are soarta microbilor dintr-o placa Petri, se manca inte ei, singura alternativa la razboaie e plecarea in spatiu. Ceva vreme in urma s-a tras pentru procesoare GAN,acum au lasat-o mai moale,@roadrunner e in trendul actual. Posibil sa aibe dreptate pentru tenhologia spatiala sa existe alte solutii mai bune decat procesoarele, se pomenea prin unele flime SF de sisteme de navigatie bazate pe ADN, poate photonic computing, cine stie ce alta tehnologie emegenta rezova problema, fara procesoare GAN. On topic iata raspunsul Chat GPT 5. Emerging materials for high-temperature photonics Silicon carbide (SiC) and gallium nitride (GaN) photonic platforms can handle >600 °C. Diamond photonics and chalcogenide glasses also show promise for extreme-temperature optical computing, like in aerospace or reactor monitoring. Editat 2 ore în urmă de ionut120v Link spre comentariu
silmicii Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă (editat) "Shielding , redundancy and hope" https://engineering.stanford.edu/news/how-do-we-build-electronic-materials-can-survive-radiation https://www.ucf.edu/online/engineering/news/what-are-radiation-hardened-electronics/ https://share.google/nD6SOMFXKhpHElZZB Editat 2 ore în urmă de silmicii Link spre comentariu
ionut120v Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă 5. Am facut sursa LLC si una flyback autooscilanta all SIC photonic computing, actual se joaca pacman pe asa ceva,e destul sa ghideze o nava spatiala, pe Apollo 11 nu avea nici atit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum