Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator impulsuri-varianta niq_ro

daniels

Postări Recomandate

analog input A0= 498  (aprox jumatatea lui Vref ) - e cu magnetul prezent sau nu?

RR

PS - cat e Vref la arduino ala? 5V sau 3.3V? ca sa ne facem idee.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Referinta e 5V

In prima imagine nu este magnet pus.

In a 2-a imagine e pus magnetul pe portiunea cu linie rosie, la larea magnetului creste acel impuls peste 5V.

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 19 minute, daniels a spus:

In a 2-a imagine e pus magnetul pe portiunea cu linie rosie, la larea magnetului creste acel impuls peste 5V.

cum adica creste peste 5V ? (de ce ar creste daca e alimentat la 5V )

valoarea adc-ului (10 biti - max 1023) creste peste 500 nu cred ca aia sunt volti, cred ca sunt valoarea citita de ADC.

eu vad in terminal (text) ca se invarte pe la 498 - 500 (si reprezinta aprox jumatate din 1023 - adica jumatate din Vref - deci e pe la 2.5V) 

Gresesc? ca nu prea ne intelegem.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
nico_2010

Ai un modul oscilator de o rara frumusete! Poti sa-i reglezi frecventa de oscilatie? Nu de alta dar il poti folosi ca generator de semnal.

Asa cum banuiam sunt prezente oscilatii de aplitudine mare la iesirea modulului. Nu asta este comportamentul senzorului Hall, dar presupun ca nu ai avut curiozitatea sa citesti link-ul postat mai devreme. Ti-ai fi dat seama ca functionarea eate defectuoasa. Inlocuieste-l cu altul sau apeleaza la alte solutii (optocuplor, releu reed, contact mecanic, s.a. care nu-mi trec prin minte acum).

L.E.: 2.5V eate valoarea minima la iesirea analoga a senzorului in absenta campului magnetic. Daca linia rosie indica prezenta magnetului, atunci ar fi trebuit sa ai o valoare apropiata de 1023 (adica aprox.5v, pentru puristi 4.99V), ori tu ai o valoare apropiata de 500 (un pic sub 2.5V). Asta indica nefunctionarea/functionarea defectuoasa a senzorului, pe langa oscilatiile alea minunate!

Link spre comentariu

@nico_2010 ce nu inteleg eu la porcaria asta de Arduino (scuzati-ma de limbaj) - cum in terminalul text valorile ADC sunt 490, 498, 500..... si in ala grafic sunt 490, 0, 498, 0....

nu prea are sens. (decat daca sunt valori intercalate ADC, Pin, ADC, pin in reprezentarea grafica -  probabil din cauza ca vin de linii diferite de println()- brrrr....)

RR

PS - era cam mare coincidenta sa oscileze exact cu frecventa de esantionare de 200ms (parca)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 11 minute, roadrunner a spus:

cum adica creste peste 5V ? (de ce ar creste daca e alimentat la 5V )

valoarea adc-ului (10 biti - max 1023) creste peste 500 nu cred ca aia sunt volti, cred ca sunt valoarea citita de ADC.

eu vad in terminal (text) ca se invarte pe la 498 - 500 (si reprezinta aprox jumatate din 1023 - adica jumatate din Vref - deci e pe la 2.5V) 

Gresesc? ca nu prea ne intelegem.

RR

Eu nu prea inteleg ce se intampla acolo. 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, nico_2010 a spus:

Nu mai pune pe seriala si citirea digitala a pinului D0, lasa doar ce citeste ADC-ul. Eu tot cred ca ai un oscilator minunat.

si in terminalul text nu apare? (oscilatia asta perfecta pe 200ms)

Citat

Nu mai pune pe seriala si citirea digitala a pinului D0, lasa doar ce citeste ADC-ul.

@daniels comenteza linia aia care printeaza stare lui D0, e un sfat bun

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
nico_2010

Nu-mi dau seama de ce nu apare, nu am cum sa reproduc montajul. 

L.E.: curata bucla de tot mai putin citirea valorii analogice de catre ADC si printarea ei pe terminal. Modifica rata la 115200 si scapa de delay. Posteaza ce apare pe plotter

Link spre comentariu
Acum 10 minute, nico_2010 a spus:

Nu-mi dau seama de ce nu apare, nu am cum sa reproduc montajul. 

@nico_2010

ziceam de poza care a pus-o Daniels, daca te uiti in partea de jos a IDE-ul de Arduino se vad valorile text (acolo ma uitam eu) - baniesc ca la afisorul ala grafic trebuie sa mapezi cumva manual valorile care le vrei afisate (si probabil by default nu se prinde sau incearca sa "ghicesca" din terminalul text)

te prinzi si dupa cum sunt numerotate esantioanele in display-ul grafic (un esantion e de fapt o pereche A0, D0) 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
nico_2010

Da, am vazut-o si asta este motivul pentru care am spus ca nu pot reproduce experimentul. Valoarea aia de 498 imi spune ca senzorul nu are prin preajma un camp magnetic si cam atat. Asta admitand ca functioneaza.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, nico_2010 a spus:

Valoarea aia de 498 imi spune ca senzorul nu are prin preajma un camp magnetic si cam atat.

da aia e valoare de offset fara magnet (conform web-site-ului pus de tine) - dar nu stim ce rahat de sezor a lipit chinezul acolo daca e la fel cu web-site-ul. (ca pare pe dos dupa de descrierea OP care are 2.5V cu magnetul pus pe iesirea analogica)

dar cum a zis orbul: sa vedem.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
nico_2010

Mai are ca optiuni:

- Sa schimbe polaritatea magnetului;

- sa verifice daca pinul de iesire al senzorului Hall are o rezistenta la +5V, cu valoare intr 4k7 si 10k si daca rezistenta aia chiar este in parametri. 

Upps, a treia optiune lipituri reci la rezistenta cu pricina.

Link spre comentariu

Polaritatea am schimbat-o, am vazut pe undeva ca unii senzori sunt unipolari.

A masurat cineva un modul identic alimentat cu 5V la o sursa de laborator.

Ledul indicator sta stins. Pe DO are ~0.4V fara magnet, cu magnet ~1.4V si led aprins.

Maine mi-l da pt testare.

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 19 minute, daniels a spus:

cu magnet ~1.4V si led aprins.

pai ala nu e nivel logic HIGH de nici un fel la ceva logica CMOS de 5V. (e cam varza modulul ala)

RR

cometeaza liniile 

Serial.print("Digital Value "); // print label to serial monitor 
Serial.println(digitalValue); //print the value of D0 in the serial

si arata ce afiseaza pe A0 cu magnet pus si fara magnet.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări