Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompă Soma nu face presiune

dorian 70

Postări Recomandate

Am o pompă asemănătoare montată într-un sistem hidrofor,

funcționează de aproape 20 de ani într-un regim de lucru nu prea greu.

Problema a început în urmă cu câteva luni, trecea foarte greu de presiunea de 2,8 bari, la care presostatul o deconecta.

Am tot coborât presiunea de oprire din presostat, acuma este la 2,1 bari și văd că greu oprește și așa.

Nu am desfăcut pompe de acest fel, nici nu știu ce i-aș putea face, poate aveți dv. ceva idei... 

z pompa.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• draku

2

• dorian 70

2

• Tanase Ion

1

• Andrei24

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

20 de ani....

Pot fi multe cauze,

lipsa amorsare("trage aer fals", coloana cu probleme de etansare la imbinari)

pot fi rulmentii( nu mai intra in turatia nominala

zgomot ciudat motor (posibil condensator-ii, rulmentii)

totusi, 20 de ani x 4 anotimpuri

Editat de Andrei24
Link spre comentariu

Inainte de a umbla la pompa, verifica presostatul.

Mai precis orificiul de aprox 2mm prin care comunica cu teava de apa, cat si membrana presostatului.

E posibil ca orificiul sa fie obturat sau sa fie depuneri sub membrana.

Daca presostatul nu detecteaza corect presiunea din instalatie, nici nu poate opri pompa la presiunea reglata.

Pompa de tipul asta, pe care o gasesti sub numele de JET 100, daca nu curge pe la etansarea dinspre motor (pe la simering), are o singura piesa care se poate deteriora in timp si poate cauza o scadere a presiunii si anume turbina, care e de plastic. Aceasta se uzeaza in timp (abraziune de la particulele fine de nisip, cavitatie, etc), se mareste astfel spatiul dintre ea si stator si se pierde presiune.

Exista o singura turbina, in rest pompa este o cavitate aproape goala (mai e un tub Venturi, etc, dar nu sunt piese in miscare).

La tipul asta de pompa demontarea se lasa, in general, cu daune. Turbina este blocata pe ax din cauza vechimii si materialelor proaste iar incercariel de deblocare si extragere se soldeaza cu simeringul deteriorat. Fapt pentru care acestea vor trebui inlocuite.

De aia am zis ca umblatul la pompa sa ramana ultima operatiune.....

Parerea mea....

PS

condensator - ii ????

Link spre comentariu

Buna seara, cum au spus si colegii mai sus sunt n cauze si la atata timp de functionare eu cred ca si-a scos banii investiti, reparatia va fi foarte costisitoare si cu multe piedici, nu vei mai gasi componentele necesare care sa fie pe cotele exacte ale pompei, de parere si ca un sfat intelept e una noua si ai rezolvat problema.

Treaba cu reparatul e ca in proverbul acela "cu cat te carpesti cu atat te rupi mai rau" mai ieftin si fara batai de cap e alta noua, cu stima si respect o seara buna si mult spor in rezolvarea problemei.

Link spre comentariu

Eu am avut dese probleme cu presetupa la tipul acesta de pompe. 

Cred ca dupa 20 de ani de functionare ar trebui verificata. 

res_b296a577272f015cf7ef4a4ac43eaf2a.jpg

Link spre comentariu

Mulțumesc colegilor pentru idei!

Altă pompă am de rezervă, aproximativ același model, deci o pot înlocui fără probleme.

Zgomote în plus de la rulmenți nu are, nici scurgeri pe la simering sau presetupă (ce-o avea...), am să mă uit mâine mai bine.

Probabil că s-o fi uzat turbina și plasticele de pe lângă ea și cam asta e. 

De reparat nici nu-mi bat capul, aici la mine apa este foarte dură și îmi face și alte figuri.  

Link spre comentariu

Nu te grabi sa renunti la ea, chiar daca - sau, mai ales ! - are 20 de ani, dupa cum spui...

Incearca sa o repari si sa o ai de rezerva.

Cele din ziua de azi, afara de cazul in care sunt de la vreo firma de renume (Dab, Pedrollo, etc) cu preturi pe masura, sunt sub orice critica, atat in ce priveste materialele cat si executia....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări