Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

   Buna ziua, sunt "mostenitorul" unui zpfm 4 defect .

   Am verificat partea de joasa frecventa (audio) si functioneaza bine (+-3% din valorile stabilite). Sursa de alimentare functioneaza bine exista tensiunile de + 5 v, +12v, -12v, -18v (masurat 18,9 volti).

   Problema ,cred eu,  apare la frecventmetru (toate domeniile) nu afiseaza frecventa generata. La iesire din generator (inainte de atenuator) am conectat un frecventmetru si am reusit sa citesc frecventa generata (frecventa este modulata, verificata pe o statie pe receptie). Frecventmetru nu afiseaza nici frecventa care trbuie masurata la iesirea din statia de verificat (puterea statiei o masoara corect , deviatia de frecventa o masoare corect). As avea rugamintea daca imi puteti da un "sfat" , o idee , un manual de sevice, cum as putea incerca sa repar aparatul, nu as incerca la nimereala (este un aparat comlex).

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    P.S. Daca subiectul nu este postat corespunzator rog moderatorul sa mute subiectul unde are rostul.

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

   Am descarcat manualul de la zpfm3 (spre comparare/inspirare) dar este cu totul altceva fata de ce este in zpfm4 , sper sa reusesc sa gasesc undeva un manual service complet (ce am gasit are 26 pagini si se opreste dupa schema bloc).

   Frecventmetru pe generare frecventa pe prima scala ( pana la 60 mhz) afiseaza 7600000 in rest 0000000 orice domeniu/scala emisie/receptie 

Link to comment

Da,e un manual dar fara scheme verifica baza de timp si daca ai impulsuri de reset ,transfer in partea de numarare/afisare .Urmareste semnalul pe traseul de masura si vezi unde se opreste ...etc

Link to comment

Baza de timp genereaza 5 Mhz ( masurat ~5,004 Mhz) , impulsurile sunt prezente si pe placa frecventmetrului si pe placa generatorului de radiofrecventa(purtatoare).

Partea de afisare este multiplexata (7 afisoare si cate un singur 7493, 7442, 7447).

Fara o schema este greu de stabilit daca partea de numarare (multiplexata si ea ) functioneaza corect.

P.S.  Multumesc pentru raspunsurile oferite.

 

 

Link to comment

 

Citat

  Frecventmetru pe generare frecventa pe prima scala ( pana la 60 mhz) afiseaza 7600000 in rest 0000000 orice domeniu/scala emisie/receptie 

    Pe placa frecventmetrului (pe prina scala 60 Mhz) prin cabluri ecranate apare 5 MHZ ,(baza de timp) ~3,5Mhz (frecventa de emisie a generatorului probabil divizata) , dar mai exista un cablu ecranat pe care nu apara nici tensiuna nici frecventa.      Deocamdata nu am reusit sa vad de unde vine , sper dupa sarbatorile de Pasti , sa am mai mult timp pentru zpfm

Link to comment
  • 3 weeks later...

     Dupa " lupte seculare" am reusit sa repar partea de frecventmetru ( defect fiind un numarator 7490).Aparatul functioneaza destul corect pe toate scalele/ modurile emisie/recepti , problema este ca frecventmetru afiseaza cu ~ 300 400 herti mai putin ( ultima cifra) , verificat cu alt frecventmetru (nu este calibrat/etalonat) si doua statii ( stiu nu sunt aparate de masura). Exista un semireglabil multitura langa oscilator (baza de timp) pentru corectarea frecventei oscilatorului ( 5 Mhz). Intrebarea este daca si cum as putea calibra/etalona cat de cat frecventmetru in regim "home made".

   Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Link to comment

Exista etaloane de frecventa radio pe 10 Mhz. Dar presupune sa va faceti echipamentul singur. Sau faceti apel la un receptor radio de calitate cu care receptionati postul de 10 MHz si în acelasi timp semnalul (armonica) oscilatorului de referinta din aparat (5 Mhz) si cautati zero beat. Cel mai bine merge în modul SSB (n-are treaba cu @sesebe :-) ) cu frecventa receptorului usor decalata astfel încât sa aveti bataile pe la 1000 Hz.

Link to comment

Daca nu dispune de ajutorul unui radioamator din zona, se poate orienta catre un GSPDO de pe ebay sau aliexpress, au ajuns la preturi relativ omenesti (<200E).

 

Ar mai fi si varianta muncitoreasca (mai putin precisa) in care se poate receptiona baliza ruseasca https://en.wikipedia.org/wiki/UVB-76 , se mixeaza cu cei 5MHz ai tcxo/ocxo-ului in cauza (dupa ce a fost lasat destul la incalzit) si ne facem o idee asupra offset-ului pe care il are cu o rezolutie de cativa kilohertzi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines