Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare baie


ain

Postări Recomandate

Trebuie înțeles un lucru esențial. Umiditatea are parcurs interior-»exterior. Se numește presiune de vapori, și o analogie corectă este oala sub presiune. La fel, în cazul nostru, vaporii sunt "împinși" prin structura peretelui. Dacă detaliile sunt corecte, vaporii nu trebuie, de fapt, vaporii nu pot ajunge între gips și perete. Sunt cazuri particulare, ghene, casete, dar alea sunt sau pot fi ventilate ușor. Credeți-mă când va spun, dacă se respectă tehnologiile specifice, faci o casă doar din gipscarton, și nu-s probleme...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Asta cu prinsul placii de gipscarton direct pe perete e treaba de doi lei ...Gipscartonul presupune structura metalica (CD, UD, bride , autofiletante, holsuruburi cu diblu etc) in primul rand pentru a putea realiza o geometrie  buna a ceea ce vrei sa construiesti ,apoi si nu in ultimul rand ,pentru soliditatea constructiei respective . Faptul ca se ,,pierd,, cativa centimetri din spatiul util datorita structurii metalice nu inseamna mare lucru vis-a-vis de cele mentionate mai sus (verticalitate , soliditate...)Nu recomand structura de lemn ,rigle ,pentru montajul placilor de gipscarton din motive lesne de inteles...

PS Placa de gipscarton este binevenita oriunde atata timp cat este montata corect, iar in privinta pozarii cu placi ceramice poti sa pui fara grija ,conditia fiind corectitudinea montarii si alegerea adezivului potrivit.

Editat de romicap
Link spre comentariu

1. Diblul acela este pentru altceva. Nu se foloseste la prinderea placilor pe pereti,ci la fixarea diverselor PE placa de gips-carton.

2. Sunteti in eroare totala in ce priveste abordarea reamenajarii baii. In primul rand trebuie indentificate motivele aparitiei condensului si concecintelor sale.

3. Abia apoi se stabileste abordarea spre remedierea deficientelor.

4. Se vede ca n-aveti experienta practica si caderea in eroare e frecventa. E mai ieftin sa apelati la un specialist pentru indrumari decat sa faceti ceva dupa ureche,ca la urma sa constatati aceleasi fenomene. Fiecare lucrare se abordeaza dupa particularitatile de la fata locului. Nu toate aceste neajunsuri apar din aceleasi cauze si nu exista o metoda unica pentru rezolvarea lor.

1. Aveti dreptate. Nu stiu la ce ma gandisem. Nu se folosesc diblurile acelea. Tehnologia la care ma gandisem, si pe care o vazusem aplicata in cateva filmulete, era urmatoarea:

- se aplica ghipscaronul pe perete in locul dorit.

- se gaurea prin ghipscarton cu burghiu subtire pentru a marca locurile in perete unde trebuiesc aplicate diblurile

- se dadea jos de pe perete ghipscartonul, se dadeau gaurile pentru dibluri, se aplicau diblurile

- de punea monta ghipsacatonul si se strangeau holsuruburile lasand o distanta de (sa zicem) vreo 5mm intre perete si ghipscarton. Reglajul final se face dupa ce sunt montate toate placile pentru a asigura planeitatea si o distanta minima intre perete si ghipscarton.

Se pare ca tehnologiaasta e relativ populara peste ocean. Nu e o inventie a mea.

2. Pai am mentionat deja sursa condensului. Vapori de apa ce se formeaza la dus, coroborat cu o incalzire sumara a baii (ce determina pereti reci). Consens care se elimina in ore (primava-toamna in ore, iar iarna peste noapte). Nu e vorba de igrasie sau infuiltratii. Vroiam sa ma asigur ca righipsul antiumezeala chiar rezista in conditiile astea.

3. Remedierea aparitiei condensului ar fi simpla: cabina de dus inchisa cu ventilatie externa. Plus incalzirea mai serioasa. Intentionez in urmatorii ani sa pun si centrala termica, pana atunci ma descurc cum pot.

4. Evident ca nu am experienta, am mai pus tencuieli, am mai dat cu ipsos modern. Tocmai din acest motiv incerc sa caut variante care sa-mi permita sa obtin o lucrare de calitate.

Prioritatea mea este sa incerc sa salvez  tencuiala. Daca cand ma apuc de lucru este in stare buna pe 80-90% dintr-un perete, as da jos ce nu e buna si as tencui doar zona aceasta. Insa daca trebuie data complet tencuiala, as incerca o metoda care sa implice ghipscartonul, pentru ca se monteaza relativ usor si rezulta pereti foarte netezi.

 

Pentru peretii interiori nu prea merge ghipscarton pe profile pentru ca usa este exact pe coltul dintre 2 pereti interiori. Daca pierd 3.5 cm profilul+ 1.5 cm ghipscartonul, zona asta intra in planul usii si e pericolul sa dau cu capul/piciorul cand intru in baie.

 

Filmuletul pe care l-ai pus e foarte practic, dar e greu pentru mine sa-l aplic. Acolo foloseau o placa de sus pana jos. La mine va trebui sa pun mai intai una pe orizontala (de 2x1.2 m) dupa care 2 pe verticala. Peretele meu are inatimea de 3 m.

Dacă detaliile sunt corecte, vaporii nu trebuie, de fapt, vaporii nu pot ajunge între gips și perete. Sunt cazuri particulare, ghene, casete, dar alea sunt sau pot fi ventilate ușor. Credeți-mă când va spun, dacă se respectă tehnologiile specifice, faci o casă doar din gipscarton, și nu-s probleme...

Acum incepe sa-mi fie mai clar.

Inteleg ca te refereai la o banda hidroizolanta la imbinarile dintre placi si la colturi. Imi poti da un link pentru o astfel de banda? In mod uzual se pune o banda din fibre de sticla, insa in acest caz banda trebuie sa fie hidroizolanta. Am o intrebare: holsuruburile de prindere trebuie si ele sa fie acoperite de aceasta banda, nu-i asa?

 

Pentru peretii exterior am sa fac sigur ghipscarton pe structura de profile (exact cum ai spus pe pagina anterioara). Inteleg din ce spui ca vopsirea nu va fi problematica: un strat de amorsa si mai multe straturi de lavabil. Poti sa-mi recomanzi un material pentru chituirea righipsului, care sa fie adecvat conditiilor mele?

 

Acum caut solutii pentru peretii interiori. Ti se pare fezabila varianta ca am scris-o mai sus?

 

Nu intentionez sa ma apuc de lucru decat la inceput de iulie, dar vreau ca atunci sa-mi fie clar ce solutie sa adopt.

romicap, 

Fratele meu are montat asa ceva. E drept ca in lumea noua materialele sunt diferite: el a placat pereti cu placi cam de 1x1m, groase de 1/2 inch, fiecare prinse in 4 holsuruburi. E adevarat ca peretele avea structura de lemn. Se pare ca la ei tehnologia e usor diferita.

Editat de ain
Link spre comentariu

 Faptul ca ai utilizat tu gipscartonul, dar habar n-ai avut cum sa-l utilizezi corect, nu inseamna ca este un material prost.

 

Eu am fost doar un simplu muncitor (alaturi de altii), executam ce spunea inginerul, doar ca de multe ori rigipsul era folosit in locuri unde nu era indicat, deci greseala/necunoasterea era a lui, nu a nostra. Materialul e bun pentru anumite aplicatii, dar in baie eu l-as evita. Este doar un punct de vedere si nu o recomandare fortata.

Editat de marius75
Link spre comentariu

@Marius75; Am incercat tot timpul sa mentin un nivel pe sectiunea asta, si am insistat ca, in cazul in care cineva doreste sa ofere sfaturi, s-o faca din pozitia unui user/profesionist care chiar stie ce vorbeste. Faptul ca ai utilizat tu gipscartonul, dar habar n-ai avut cum sa-l utilizezi corect, nu inseamna ca este un material prost.

Puneti mana si studiati. GIPSCARTONUL, caci asa se numeste, nu inseamna numai negrese si puricei. Gipscartonul impune o tehnologie si metodologie complexa, nu se lucreaza oricum. Las-o asa, te rog.

Crede-ma, am facut pe gips, de la placari cu tot ce-ti poti imagina, inclusiv placi de granit de 600x600x25, pana la suspendari extrem de grele. Mai invatati....................................... 

 

 

In caz ca n-ati fost atent, discutam aici despre o casa din caramida, facuta acum 70 de ani, garantat 100% fara o fundatie serioasa din beton armat. Astfel de case lucreaza destul de mult, in special la colturi, unde apar crapaturi de intra tigara in ele (fara nici o exagerare). Singura varianta fiabila este tencuiala armata cu plasa de Buzau si cupoane de otel prinse in zidul de caramida. Rigipsul sau Gipscartonul nu are ce cauta acolo, nici daca este vorba despre o casa ce urmeaza a fi scoasa la vanzare (reparatii de fatuiala cum s-ar zice).

V-am citat de doua ori pentru ca n-am putut sa mai editez postul anterior, nu tin mortis sa avem o discutie in contradictoriu...dar trebuia sa mai fac precizarea de mai sus.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Plasa de buzau o pui pe ambele parti ale zidului iar cupoanele de fier beton trec prin zid si sunt prinse de cele doua plase.Asta se foloseste la torcretare si este parte din consolidarea zidurilor ce vine in completarea subturnarilor sau a altor elemente structurale.Armatura pentru tencuiala poate fi o simpla plasa de rabitz.

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

In caz ca n-ati fost atent, discutam aici despre o casa din caramida, facuta acum 70 de ani, garantat 100% fara o fundatie serioasa din beton armat. Astfel de case lucreaza destul de mult, in special la colturi, unde apar crapaturi de intra tigara in ele (fara nici o exagerare). 

Casa nu are fundatie grozava. In anii 70 s-a facut, totusi, o subzidire care a mai atenuat problemele. Am reparat baia acum vreo 5-6 ani, cand am aplicat pentru prima data lavabil. De atunci nu au aparut crapaturi.

Nu ma intereseaza o intarire a peretilor. As aprecia sa discutam pe seama datelor pe care le dau.

Link spre comentariu

 

 

As aprecia sa discutam pe seama datelor pe care le dau.

Pai daca se impune folosirea rigipsului (pana acum ati insisitat pe materialul asta), atunci ce mai pierdem vremea cu vorbaraia...

Sa-i dam drumul la treaba...montanti/placi rigips /faianta...Garantie pana iesim pe usa. :rade:. Eu iti sugerez sa-ti faci cont pe un site dedicat de constructii si acolo o sa-ti dai seama ca ce  vrei sa faci, nu e bine (ma refer la folosirea rigipsului in situatia data). Promit sa nu mai deranjez.

 

Viorel Baciu: Varianta propusa cu plasa de Buzau pe ambele parti ale zidului este intr-adevar cea mai buna, insa nu stim daca este casa la calcan, nu stim daca propietarul doreste sa intervina cu reparatia si in camerele alaturate. Varianta propusa de mine este mai practica, cupoanele de fier se prind in zidul de caramida folosind ancore chimice sau rasina+intaritor dedicate. Gaurile in caramida se dau oblic (sa nu curga rasina). Pentru casele la calcan este cam singura varianta disponibila (conespanurile nu le recomand la caramida veche). Mai am ceva rasina+ intaritor ramase de la ultima lucrare...suficienta pentru a prinde undeva la 100 de cupoane din fier striat de 10mm, dar vad ca initiatorul topicului nu si-a trecut locatia la profil, eram dispus la o donatie care sa nu implice transportul prin curier/posta.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Ca sfat general,evitati prinderea gipscartonului cu dibluri,indiferent unde ati vazut asta. La placarea cu faianta se recomanda folosirea a doua straturi de de gips-carton si a unui adeziv cu prescriptia de aplicare pe astfel de placi. Un adeziv standard nu asigura o priza corespunzatoare decat pe partea ceramica,in dimp ducand la exfolierea de pe gips.

Link spre comentariu

1. Ca sfat general,evitati prinderea gipscartonului cu dibluri,indiferent unde ati vazut asta.

2. La placarea cu faianta se recomanda folosirea a doua straturi de de gips-carton ...

3 ... si a unui adeziv cu prescriptia de aplicare pe astfel de placi. Un adeziv standard nu asigura o priza corespunzatoare decat pe partea ceramica,in dimp ducand la exfolierea de pe gips.

1. Am retinut, multumesc. Exploram optiuni pe care le-as avea, nu tin mortis la nicio varianta.

2. Am sa mai caut/studiez. Partea asta ma incomodeaza cel mai mult.

3. Puteti sa-mi recomandati un astfel de material? Eventual pe PM sa nu fie interpretata ca reclama.

Link spre comentariu

Eu foloseam de regula adezivul CM11 aditivat cu CC83 de la Ceresit. Cred ca se pot gasi pe saitul lor detalii cu modul de folosire a diverselor produse pentru ce va intereseaza. Au si benzi de etansare plus destule alte lucruri utile in locurile cu umezeala.Hai ca am aruncat o privire pe saitul amintit.http://www.ceresit.ro/ro/practici/Placari/solutii-de-hidroizolare-pentru-camere-umede.html

Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări