Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ss1958

Membru
  • Număr conținut

    223
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de ss1958

  1. Multumim @GeoMar.Asta e cablajul. Dar sa sti ca nu eu am sters partea de standby din schema .Din cate imi amintesc, asa a fost pusa pe forum chiar de @Nostalgic.

     

    @Mishu_17, daca nu te grabesti , poti comanda CA3130 "la snop", de pe Al.....press. Eu am comandat TDA1085 pentru niste regulatoare de turatie. Nu l-am gasit nicaieri asa ca am riscat si am luat de acolo. Le folosesc de vreo 6 ani si nu am avut probleme cu niciunul.Oricum mi-am mai comandat  10 bucati, sa fie.La pretul ala.... .In general, desi sunt asazise "chinezisme", nu am avut niciodata probleme cu lucrurile comandate acolo.Am schimbat led-urile de la 2 televizoare LG (cazuse fosforul de pe led-uri si se vedeau cu pete albastre, a fost o serie cu probleme care acum am inteles ca s-au remediat) cu 150 lei (ambele) fata de 900 cat ma costau aici si toti mi-au zis ca vor crapa in cateva zile. Se fac mai bine de 3 ani si uite ca nu au crapat desi tv-urile functioneaza minim 10 ore pe zi

     

    S-auzim de bine !

  2. Multumesc GeoMar. Trebuie sa desfac statia si sa fac o poza.Cred ca maine o sa am ceva timp. Cablajul a fost postat atunci odata cu cel care este acum la pagina 2 (cel cu standby). Imi aduc aminte ca le-am facut atunci pe amandoua si am ramas la cel fara standby datorita simplitatii si neavand nevoie de standby.Cablajele erau aproape identice cu exceptia partii de pauza.Inca o data multumesc pentru solicitudine.

     

    S-auzim de bine !

  3. Nu ! Nu de aia e vorba! Pe blogul sau GeoMar are varianta cu tranzistori bipolari  si standby plus afisarea temperaturii.

    @Mishu_17cautam varianta fara stanby care avea cablajul facut tot de GeoMar.Eu pe aceea o folosesc. I-am atasat si un cititor de temperatura cu ICL7107 si  funtioneaza cred ca de 8-9 ani fara nici cea mai mica problema.Din proprie experienta va spun ca statia lucrand la o temperatura constanta, protejeaza si letconul de variatiile mari de temperatura datorita racirii si incalzirii repetate prea des. In tot acest timp de cand o folosesc nu mi s-a ars nicio rezistenta.Am schimbat letconele ca aratau rau si se invechisera.Si apropos de letcone. Stiu ca am sa starnesc polemici din partea puristilor.Acum folosesc niste clone de Gordac 936 luate de pe Al...ress cam la 20 lei bucata!.Cu varful lor, care e fier mort, la 350 -400 de grade pe statie, iti blestemi soarta. Dar tot de acolo am luat un set de varfuri din cupru  pur, necadmiate si vopsite,  tot cu 20 lei setul de 10 bucati si lucrurile s-au schimbat radical. lucrez cu statia la 250 de grade fara probleme. La lipituri mai mari maresc temperatura.Si un set de 5 buc rezistente e tot 20 lei.Pana acum, cam de vreo 2 ani , nu am avut probleme.Incercati si n-o sa va para rau.

    P.S

    Inainte de a folosi letconele verificati ordinea legaturilor in mufe. Sunt legate cam aiurea.

     

    S-auzim de bine !

  4. Nu stiu de ce unii colegi vor sa para "interesanti si spirituali" , ca sa ma exprim elegant si in loc de o mana de ajutor dau raspunsuri in doi peri. Daca nu stiu, tac!!

    Acelasi lucru il caut si eu ca si colegul @Mishu_17si am luat topicul pagina cu pagina. Este doar varianta lui @GeoMar cu standby.Eu am statia facuta de la "inceputul" ei si sunt f. multumit de ea, dar nu mai am documentatia din cauza unui hard crapat. Si am zis sa o caut sa o am pt. orice eventualitate neplacuta.Sigur, o pot folosi si pe cea cu standby fara piesele aferente. Dar am vrut sa folosesc varianta primara, originala.

     

    Sanatate tuturor !

     

    Christos a Inviat !!!

  5. Imi pare rau ca s-au cam incins spiritele pe aici. Cred ca polemicile nu-si au rostul. Plantelor putin le pasa daca ledurile sunt chinezesti sau CREE. Lor sa le mearga bine ! Si eu am dat un exemplu ca se poate si cu leduri chinezesti "fara nume".Si cred ca lumina a facut diferenta, pentru ca am folosit acelasi substrat ca si in anii precedenti, adica pamant din gradina si udarea s-a facut la fel.Camera a fost mereu aceeasi ca si temperatura.Sunt convins ca se poate mai bine, dar la nivel mic, de amator , rezultatele sunt f.f.multumitoare. Probabil ca pentru alte stadii ale plantelor, aceasta lumina nu este suficienta . Dar pentru faza de rasaduri e ok.Asa cum am promis, anul viitor am sa fac poze pe etape si am sa le postez.

  6. M-am gandit si eu la folosirea unor cob-uri ca cele do link-ul colegului @cocochnnel.Ma gandeam sa folosesc unele de putere mica, 5-10W, imprastiate pe o anumita suprafata.Problema e ca eu am avut niste experiente neplacute cu cele alimentate la 220v, au crapat dupa 2-3 ore de functionare..La cele de 12v trebuie o alimentare cu o sursa de curent constant si o racire adecvata, ceea ce impune niste costuri deloc de neglijat.In consecinta, am ramas la constructia cu tuburi care mi se pare mai simpla si cu o raspandire mai uniforma a luminii.Ma bucur de reusita colegului Mihai Giurea, dar noi cand am folosit numai tuburi cu led albe cu lumina rece, rasadurile au crescut inalte dar f. firave, subtiri si cam fara frunze. Poate a folosit altfel de tuburi.Anul viitor am sa pun niste poze cu rasadurile inainte de plantat

  7. Constructia noastra are 130x80 cm  si are 4 tuburi cu lumina pentru plante de 14W fiecare si un tub alb rece de 18W.Deci in total  74W. Cel putin din ce scrie pe tuburi, nu am masurat.

    Noua ne pare f.rezonabil, in conditiile care in trecut foloseam  pentru aceeasi suprafata 250-300W cu rezultate zero.Facand un calcul al curentului si semintelor, economia este de cel putin 6-7 ori raportata la pretul rasadurilor cumparate.Dar marele avantaj este ca sti ce ai semanat si aia iese, pe cand la rasadurile cumparate, cumperi una si iese alta.Dupa cum am mai spus,  totul a fost la intuitie, fara calcule si alte alea.Si a iesit.Poate in viitor vom mai incerca alte combinatii, dar asta va ramane de baza.

  8. Cred totusi ca au ceva influenta.Am vazut nenumarate clipuri pe youtube cu zeci de experimente in care se alterna ponderea culorilor la cateva subiecte concomitent, in acelasi climat. Cele mai bune rezultate  au fost cele in care era si o componenta de alb rece.Eu nu pot spune decat ca am mers pe intuitie si am fost f. multumit de rezultat . Sigur exista combinatii mult mai bune si poate in caz de nereusita. as mai fi incercat alte variante.Si poate ca as fi zis ca e o intamplare daca ar fi fost o singura data, dar primul rand de rasaduri le-am pierdut pt. ca le-am plantat prea devreme in solar si a venit inghetul intr-o noapte. Al doilea rand s-a dezvoltat la fel de bine. Mediul, camera tehnica adica, a fost acelasi si in incercarile din anii trecuti, adica o temperatura de cam 22 de grade iar alternanta noapte-zi s-a facut cu o priza programabila cu 12 ore de lumina.

  9. Am tot citit si eu despre tot felul de experimente cu lumina pt. plante. Am mers pe chinezariile astea si rezultatul a fost spectaculos. Imi pare rau ca nu am poze cu rasadurile mari, inainte de plantarea in solar.Alea mici pe care le vedeti in poza aveau cam 35-40 cm, tulpina groasa cat un creion si frunzele mari ,verzi si sanatoase.Tubul cu lumină alba rece l-am pus tocmai pt. ca am citit ca emite un spectru albastru care lipseste celorlalte leduri. Nu stiu cat e de adevarat, dar rezultatul f. bun ne face ca anul viitor sa triplăm rasadnita.Dupa cum am scris anterior, am incercat inainte tot felul de combinatii cu tot felul de surse de lumina si de fiecare data a fost un fiasco total.Nu mai vorbim de consumul de curent.

     

    Pe balcon am 3 spoturi incorporate cu cate 3 leduri de 1 w alb rece. Am schimbat la fiecare un led cu cate unul rosu tot de 1w. Plantele , care abia daca supravietuiau intrucat nu prea aveau lumina, fiind cam la 1,5m de geam, acum au luat-o razna.

     

    Inainte , spoturile erau cu halogen de 40w fiecare.

     

    IMG_20191201_204007.jpg

    IMG_20191201_203938.jpg

  10. Desi vad ca a trecut ceva timp de la ultima postare pe topic. vin si eu cu o propunere .Fica mea s-a mutat  langa Bucuresti si are un petic de teren in care si-a amenajat o frumoasa gradina de flori, dar ginerele meu, mai pragmatic, avand si trei copii, s-a apucat si de gradinarit, desi e informatician. A vrut legume proaspete si bio pt. copii.Am facut impreuna un solar de vreo 30 mp si de 6 ani ii dam inainte cu gradinaritul.In fiecare an am cumparat tot felul de rasaduri 'prima' si ieseau niste buruieni cu cateva roade acolo. Am incercat sa facem rasaduri dar am dat gres. Am folosit tot felul de becuri, "neoane" , cfl-uri etc.Canci !! Anul acesta am folosit pt. iluminare 4 tuburi cu led pt. cresterea plantelor si un tub led alb rece.Bingo ! Rezultatul: exceptional, neasteptat.Rasadurile au crescut viguroase si sanatoase si dupa plantare in solar si gradina nu am avut nicio surpriza. Tuburile le-am cumparat din Doraly la 28 lei bucata, dar nu au decat intr-un singur stand.Le-am montat intr-o "tava" construita din parchet laminat si tapetata cu banda adeziva din aluminiu, din cea lata folosita pt. izolarea tevilor de caldura.Tin sa mentionez ca plantele nu au avut nici un pic de lumina naturala deoarece au stat in camera tehnica unde nu exista ferestre, doar tuburile de aerisire.Pozele atasate sunt de cand plantele erau mici.La plantare, deja atingeau de becuri.Vazand ca avem rezultate, am mai facut o "tava" pe care am pus-o deasupra celeilalte.Imi pare rau ca nu am poze si cu legumele din solar si gradina, dar credeti-ma ca toti cei care le-au vazut au fost impresionati.Ma scuzati de postarea cam lunga, dar sper sa va fie de folos.

     

    Am uitat sa spun ca tuburile sunt de 120 cm dar au doar 14 W. Cel putin asa sctie pe ambalaj

     

    IMG_1.jpg

    IMG_3.jpg

    IMG_4.jpg

  11. " Posed" si eu 3 sau 4 pistoale Radioprogres.Am intrat in posesia lor de pe la prieteni care vazand ca au anumite defecte  au renuntat la ele.Le-am reparat si functioneaza toate impecabil.Am vazut link-ul postat de @BRANCA si mi-am adus aminte ca o schema de pistol asemanator a fost publicata in Tehnium prin anii  "70. Torul era facut din sarma de fier  cu diametrul de 1mm decalita in foc si lasata sa se raceasca lent, infasurata pe o carcasa din prespan lacuit.Un fost coleg s-a incumetat si l-a facut.Rezultatul a fost ca era un pic mai puternic decat cel de la RADIOPROGRES si era mult mai usor.Stiu ca l-a folosit multi ani intens.Se mai faceau si pe tolele unor contactori DITU sau ITU cred ca se numeau. Tot pe YOUTUBE  sunt pistoale facute din surse de comutatie sau prin inductie.

  12. Cred ca va complicati cam mult si mai ales costurile sunt destul de maricele.Asa cum zicea pe aici pe forum un coleg specializat in cnc-uri, glisarea pe tija cu sistemul de bucsi este mult mai lin si precis decat orice rulment liniar.Eu am incercat sa fac un circular de masa (chop saw) cu glisare pe rulmenti liniari si am renuntat, am folosit tot tije de amortizor si bucsile aferente.Cu rulmentii era zgomotos si avea un mic joc , pe cand bucsile, nici nu se aud si gliseaza fara pic de joc.In afara suportului pentru minifreza am facut si unul mai mic pt. motoras de imprimanta.Am folosit o tija de imprimanta de 12 mm si bucsi din teflon.Functioneaza impecabil. Daca va intereseaza, o sa pun din nou niste poze si un filmulet.

     

    P.S. Nu trebuie neaparat sudura.Cu putina rabdare se poate indoi o platbanda la 90 de grade. Este pe Youtube un filmulet cu un suport care nu are nici macar bucsi si functioneaza excelent.

  13. Nu cred ca sunt nocive. Nu am gasit nicaieri scris ca infrarosiile sunt daunatoare. Am o cunostinta care a renuntat la ele, dar doar din motive economice.Din ce mi-a spus el, pe termen scurt sunt bune, se simte caldura radiata imediat, dar nu incalzesc camera la fel ca un convector obisnuit. Efectul este similar cu al fierului de calcat. Desi are 1000 W, simti caldura radiata  , dar nu poate incalzi o camera la fel ca un convector de 1000W.

     

    @Taraxacus.

    E adevarat ca sistemul centralizat e pagubos in ansamblu, dar cel putin in Bucuresti, pt.2 camere nu e rentabila centrala proprie . Investitia este prea mare si se amortizeaza in 15-20 de ani. Costurile cu incalzirea si apa calda, acum, sunt cam 120-140lei lunar (bloc reabilitat). Caldura 24-25 grade permanent.Instalarea unei centrale plus toate accesoriile ei depaseste 10 000 lei.Avand in vedere ca sunt 5 luni de iarna la care se adauga costul gazelor, al apei reci pt. apa calda, a reviziilor la 2 ani obligatorii (cam 250lei) si a eventualelor defectiuni post garantie, cred ca totusi e mai rentabil sistemul centralizat, asa pagubos cum e el.Cred ca daca RADET-ul ar face niste investitii in infrastructura , costurile ar fi pe jumatate

     

  14. Nu stiu daca ce indica voltmetrul tau este temperatura reala a termocuplei K., adica 231 de grade. Voltmetrul tau are cap de scala 30V. Pt. amplificatorul operational al termocuplei folosit de majoritatea dintre noi , cel propus de @BRIOBIT,  se foloseste un voltmetru cu 2V cap de scala. Eu am incercat cu unul cu 100V cap de scala si mi-a indicat numai balarii. Am incercat tot felul de divizoare fara nici un rezultat, asa ca a trebuit sa-mi fac din nou unul cu 7107. Am vazut ca @GEOMAR a facut un cablaj cu operationalul inclus dar nu ne-a spus ce voltmetru a folosit.

  15. Stiu ca discutia este despre panourile radiante, dar  parerea mea e ca idiferent de dispozitiv , incalzirea electrica nu e rentabila. Am citit cu mare interes acest topic si as dori sa expun si eu cateva pareri . Cred ca cea mai importanta componenta a unei incalziri economice, indiferent de mod, este izolarea termica.Acum 3 ani, am vrut sa renunt la incalzirea centralizata. Locuiesc intr-un apartament cu 2 camere si 68 mp.Blocul nu era izolat termic si nu aveam nici repartitoare.Am oprit caldura  si am folosit in mod continuu,timp de o saptamana un calorifer electric de 11 elementi si 2x1500W si un convector de 1200W.Am ajuns la un consum de 35 - 38 KW 1n 24 de ore cu caloriferul doar pe o treapta, temperatura in ap. fiind de 24-25 grade, afara fiind cam -5, -7 grade.Concluzia: nu era rentabil.Anul acesta am montat repartitoare si ni s-a reabilitat blocul.Am facut acelasi experiment, dar pe 3 zile. La aceeasi temperatura interioara si exterioara (chiar mai scazuta), am avut un consum de 15 - 16 KW in 24 de ore.Concluzia: tot nu este rentabil fata de sistemul centralizat, acum cu blocul reabilitat.

    Un alt exemplu pt. ce inseamna izolarea termica: fica mea are o casa de 280mp (parter ,etaj si mansarda locuibila), construita in mod AMVIC si incalzire in pardoseala.La o temperatura constanta in toata casa de 25-26 de grade, costurile cu gazul nu a depasit niciodata 350-400 lei lunar, pe timp de iarna, intrand aici si incalzirea apei menajere, familia fiind formata din doi adulti si 3 copii

     

    P.S.Din experienta proprie, e mai retabil sa folosesti dispozitivul de incalzire la o putere mai mica si in mod continuu. Rezulta cheltuieli mai mici si un confort sporit.

  16. Iata si controversatul variator de tensiune cu tiristori in paralel facut de mine , experimental , pt. aparatul mare de la tara.Experiment care a ramas permanent si e folosit de ani buni. Am rugat pe cineva care a venit in Bucuresti si mi l-a adus.Cu ocazia asta, am sa-i fac o carcasa ca lumea si am sa incerc sa-i fac si un PCB, momentan montajul fiind in aer.Nu l-am bagat un cutia aparatului pt. ca mai e folosit la niste motoare prin gospodarie.Dar nu inainte de a-i adresa o mare rugaminte d-lui Emil Matei.Stim cu totii de marea experienta a dansului in acest domeniu si as dori niste sfaturi si daca se poate si o schema simpla.

    Am 4 tiristori rusesti ca cei din imagine si nu stiu cum sa-i folosesc mai bine. Cred ca o punte comandata ar fi varianta cea mai buna, dar partea de comanda a tiristoarelor as vrea sa fie cat mai simpla , fara microcontroler. Aparatul va fi folosit de mine in mod special, dar si de multi oameni fara experienta (neamuri multe) si as dori ceva cat mai simplu si fiabil.Momentan, regulatorul din imagine isi face treaba excelent , dar ma gandesc ca o punte comandata ar face posibila sudura cu electrozi bazici, inox etc.

    Deci , D-le Emil Matei, va rog, macar niste sfaturi.

     

    Va multumesc

    post-231372-0-90531800-1517768636_thumb.jpg

    post-231372-0-16650600-1517768644_thumb.jpg

  17. @vera

    Da, tot asa e bobinat.Dar ala mare (60 Kg) nu are prize pt reglaj. Cel mai mic (vreo 30Kg) are 4 prize in primar si 2 in secundar.

    Secundarul este bobinat la cel mare cu cablu multifilar cu diametru de 12mm cu tot cu izolatie, iar la cel mic cu 4 fire de cupru cu diametru de 3mm infasurat in bumbac si rasucite. Primarele nu stiu, ca nu se vad.Din cate stiu, au fost facute prin 1983-85.

     

    @miticamy

    Daca ati fi citit ce am scris mai sus, nu ati mai fi asa de confuzionat.

  18. Nu vad unde e confuzia. Scepticismul meu tinea de folosirea regulatorului.Ca sa ma fac inteles mai bine, nu credeam ca e o varianta buna.Colegii m-au convins ca nu e chiar asa.Cu teoria.. ca teoria, dar practica....Am lasat-o deoparte (teoria). Si am incercat.

    Despre realizarea practica, am scris in postul de mai sus, am sa fac niste poze cand ajung unde este aparatul. Am sa caut si schema folosita de mine, una f. simpla, desi e plin netul de astfel de montaje, chiar si aici pe forum,

  19. Cred ca nu merit sa fiu certat pt. ca v-am dat un sfat izvorat din experienta proprie.M-am documentat inainte de a incerca varianta variatorului. Se foloseste in general o punte comandata sau semicomandata in secundar.Suntul magnetic e o varianta mai ieftina si mai fiabila.Si eu am fost sceptic in privinta variatorului de tensiune si chiar am avut niste contre aici pe forum cu alti colegi care m-au lamurit ca in practica lucrurile stau altfel. Am fost ambitios, m-am tinut de teorie si abia acum vreo 7-8 ani m-am hotarat sa incerc. Si am vazut ca aveau dreptate colegii.Aparatul nu isi "arata toti muschii", dar e o solutie ieftina si viabila pt. cei care nu au posibilitatea sa regleze in altfel curentul.Eu am un aparat mai vechi, are vreo 60 de kg. si e facut pe un stator de motor de 5KW (am si unul mai mic, tot pe stator de motor) care nu are prize de reglaj. Nu poti suda nici cu electrod de 4 ca taie tot.A stat vreo 30 de ani nefolosit.Cu un variator de curent am rezolvat problema si pot suda f.bine.cu 2,5.Aparatul e undeva la tara, la bunicii sotiei si e imprumutat de tot satul.Cand ajung acolo, o sa fac niste poze cu aparatul si sudura facuta cu el.

     

    In concluzie, alegeti varianta care va convine si aratati mai multa decenta in relatia cu colegii de forum.Suntem aici sa ne impartasim cunostintele,experienta in anumite proiecte si sa ne ajutam reciproc cand suntem in impas.Si chiar disputele pe anumite teme trebuie sa urmeze drumul decentei.

  20. Dupa cum am mai spus , nu sunt un specialist in sudura, dar din experienta mea, arcul zgomotos si stropii de sudura sunt consecinta curentului prea mare de sudura.Daca aveti posibilitatea reglarii aparatului functie de material si electrod, nu veti mai avea aceasta problema. Bineinteles ca invertoarele au un reglaj f. fin si se pot obtine suduri de calitate. Montajul prezentat , imbunatateste surprinzator de mult functionarea aparatului, dar si aici trebuie tinut cont de curentul cu care sudati.Ca prim pas, va recomand sa incercati construirea unui variator de tensiune cu tiristori antiparalel, montat in primarul trafului..Apoi montajul,Dupa ce ati facut acesti doi pasi si cu putina indemanare, calitatea sudurii ,este aproape identica cu cea a unui invertor.

  21. Bieinteles ca montajul merge si cu reglarea cu suntul magnetic.Eu am renuntat la el pt. ca nu aveam loc in carcasa si in ideea ca o sa-i fac un regulator electronic. dar , deocamdata, nu e nevoie. Pt suduri mai fine cu electrozi mai subtiri , folosesc invertorul.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări