Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Freza FU25/FUS25


Vizitator sf117

Postări Recomandate

Va rog sa ma ajutati cu o schema electrica pentru o freza de metal FU 25 fabricata la Cugir. As dori chiar o carte tehnica pentru acest utilaj daca aveti. Va multumesc mult si va felicit pentru ca postati pe acest forum. E singurul forum unde am gasit informatii utile despre masini - unelte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator sf117

Imi este de folos si schema de la Fus 25 dar exista diferente destul de mari. Ideea este ca am cumparat aceasta freza si am inceput sa ii fac o reparatie capitala. Eu ma pricep doar la partea mecanica si o sa apelez la un electrician sa ma ajute la partea electrica dar as avea nevoie de schema. O sa atasez poze cu freza in ansamblu. In cel mai scurt timp o sa pun si poze cu panoul electric. Va multumesc mult! Ramane deschisa "dorinta" mea de a incerca sa obtin documentatie pentru acest tip de freza.

Link spre comentariu

Pana se gaseste cineva sa-ti ataseze schema solicitata, incearca sa te descurci cu schema de la FU-1. Toate masinile de frezat de tip FU-xx, provenind de la Cugir, au scheme electrice, mai mult sau mai putin asemanatoare, asa dupa cum cele mai multe freze de tipul FUS-xx, produse la Oradea, au si ele scheme asemanatoare. Un electrician specialist in masini-unelte, se va descurca cu aceasta schema. Oricum, o carte tehnica, ti-ar fi in mod evident utila.Eu am cartea tehnica a masinii FU-32/FV-32/FO-32, insa nu dispun de un scaner. Am sa incerc - dupa sarbatori - in limita timpului disponibil sa copiez schema in AutoCAD si sa o atasez pe acest topic.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Cu ce tensiune este alimentat acel cuplaj electromagnetic ?24v ,110v ,alternativ continu- vrifica daca ai tensiune pe bobina de cuplare ,daca da verifica daca are continuitate bobina ,daca nu trebue sa verifici unde este intreruperea ,o posibila intrerupere poate fi retezarea firelor la trecerea dintre partile fixe si mobile ale frezei .- verifica siguranta de alimentare ,adica verifici daca ese tensiunea din suportul de siguranta nu numai siguranta fuzibila .- vreifica daca cupleaza releul cre cupleaza la tensiune cuplajul ,daca nu cupleaza vesi butonul care este la maneta care cupleza avansu .- verifica daca ese tensiunea din releu de cuplare ,este posibil ca contacti sa se fi uzat si nu fac contact .- verifica releul termic daca intra si ese tensiune din el .- verifica contacti de decuplare la limita maxima a curse al axei respective , asta este posibil atunci cand releul nu cupleaza .Pune o poza cu tablou de sigurante si releie .

Link spre comentariu

Daca se respecta schema FU32, atunci in puntea redresoare a ambreajului intra 28 Vac. Se verifica daca actionarea microantrerupatorului limitator de cursa b11 cupleaza contactorul C5, ale carui contacte conditioneaza alimentarea bobinei S a cuplajului electromagnetic. Doar daca aceasta manevra este incununata de succes se va trece la verificarea sigurantei e7 de la intrarea din alternativ in puntea redresoare. Se verifica apoi existenta tensiunii continue dupa punte. Daca contactorul C5 nu este actionat de microantrerupatorului limitator de cursa b11, atunci treaba este mult mai complicata si probabil ca numai un electrician specialist in masini unelte va reusi sa o rezolve, chiar si cu schema.

Link spre comentariu

Iata in atasament un pdf cu schema promisa. Cei care o vor folosi, trebuie sa stie ca este o schema reprodusa dupa originalul din cartea tehnica a unei masini editata in 1983. Orice modificari, care au survenit de atunci si pana la anul de fabricatie al unei masini mai noi si care nu figureaza in schema sunt necunoscute de mine. Rog eventualii utilizatori ai schemei, sa sesizeze orice greseala. Desi am verificat in mai multe randuri schema, asemenea greseli mai pot inca exista. De asemenea, nu pot garanta ca schema masinii FU25, este identica cu cea a masinii FU32. Parafrazand insa un dicton romanesc, "orice schema este mai buna decat nici-una". Poate cu timpul se va putea posta si schema solicitata.Schema electrica FU32.pdf

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

...am o freza FUS32, daca puteti sau aveti o schema electrica...

Ar trebui sa mearga schema de la FUS25, postata de colegul @radu cnc pe topicul "Documentatie".

...Va rog sa ma ajutati cu o schema electrica pentru o freza de metal FU 25 fabricata la Cugir...

Desi regulamentul forumului nu prevede, toate regulile stabilite la nivelul colaborarii inter-umane prevad un raspuns pentru orice problema la care s-a solicitat un ajutor. Raspunsul nostru fiind dat, aceleasi reguli il "obliga" pe cel ce l-a primit, la un raspuns in care sa precizeze daca solutia i-a folosit sau nu. Dincolo de faptul ca personal am depus un efort insemnat pentru a copia in format pdf schema solicitata, comunitatea userilor respondenti ai sectiunii "Masini unelte" din cadrul ElForum, inca asteapta acest raspuns de la userul @sf117. Raspunsul este necesar, atat din punctul de vedere al eticii interumane, cat si pentru a confirma daca solutia primita de la comunitate, este utila. Astfel va sti si alt user interesat in aceeasi solutie, daca o poate polosi intr-un caz asemanator.
Link spre comentariu
Vizitator cheloo83

buna ziua am o rugaminte. Unde pot gasi o pompa de ungere pentru freza FUS - 25-32 multumesc Daca am postat gresit rog pe cineva sa mute anuntul multumesc de intelegere :cry:

Link spre comentariu

...Unde pot gasi o pompa de ungere pentru freza FUS - 25-32...

Pompele de ungere ale frezelor romanesti sunt pompe cu roti dintate tipice. Se potriveste pompa de la oricare alta freza. Pompe ieftine de orice tip, se gasesc prin targuri.
Link spre comentariu

Salut,Se mai gasesc pompe de ungere de pe utilaje straine care sunt manuale cu parghie, se pot folosi cu succes si acelea.Pentru a fi folosite pe FUS 25 se saboteaza un releu care primeste feedback de la un presostat montat pe teava principala de ungere, releu care permite comanda motoarelor.Cu stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări