Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema boxe chinezesti


Postări Recomandate

Buna ziua.Am primit de la o ruda o pereche de boxe chinezesti, pe 2 cai, 8 ohmi, alimentare +/- 25v, cica 40W pe tranzistori. Boxele au mers foarte bine pana cand a ajuns ceva ramasite de la un fulger la ele...Inauntru este destul de simplu fiind doar 2 placi:-redresarea, filtrarea si amplifcarea pe o placa-corectorul de ton pe cealalalta.Buba cred eu ca este undeva pe la corectorul de ton. Se alimenteaza la +/- 12v si are 3 integrate: 2* 4558 si 1*CD2399GP. Initial am crezut ca sunt probleme la partea cu coborarea tensiunii de la 25 la 12, si am gasit acolo o rezistenta de 150ohmi la 2W arsa, am schimbat-o, am masurat tensiunile(totul ok) si cand am conectat la partea cu corectorul rezistenta de 150ohmi si 2W a inceput sa se incalzeasca excesiv si sunetul sa fie distorsionat foarte rau. Mentionez ca rezistenta care am gasit-o arsa, cat si cea care se incalzeste excesiv se afla pe partea de +12v. Daca nu conectez corectorul de ton rezistenta nu se incalzeste deloc. Partea cu ampliful merge perfect; am incercat cu mp3-ul, punand semnalul acolo unde trebuia si se aude bine.Ce pot sa suspectez la corector? Numai bine!EDIT: cel de-al treilea integrat e posibil sa fie PT2399 pe partea cu microfonul(are si intrare de microfon).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator RaduP

Salutare Paul,DUPA rezistenta aia, pe corector ai un consumator mare / scurt "baban" - care iti "trage" toata tensiunea la masa.Sa incingi bine-bine o rezistenta de 2W nu e chiar usor...Ce as face eu :1) m-as asigura ca tensiunile de intrare INAINTE de rezistenta sint corecte ( adica intr-adevar sa fie de (+-/12 V) si nu sa zicem (+-/25 V))--> de verificat puntea(numai daca e separata de amplif. principal care inteleg ca merge,stabilizator daca are)2) daca U.in este corecta, as izola pe rind fiecare consumator de pe corector /alimentarile la pini ale celor 3 integrate - incercind astfel sa indepartez scurtul,consumatorul.Oricum , ai putea sa masori cu un ohmetru(la rece) ,pe X1 - fata de masa si intr-un sens si intr-altul bara de alimentare a corectorului si aproape sigur vei masura si in ambele sensuri valori foarte mici ale rezistentei/ citiva ohmi poate.Deasemenea , poti sa inseriezi un mA ( miliampermetru ) in serie cu rezistenta pricinoasa ( pe o scala de 500mA DC ) - si sa citesti valoarea consumului care sigur va fi foarte mare.Si daca dupa izolarea pe rind (ca alimentare ) a fiecarui CI de pe corector va scadea consumul sa zicem la max.(2-12) mA , in loc de cit indica initial ( poate citeva sute de mA) - atunci ala e.Ceva tranzistori ai pe modulul corector ? Pentru ca daca ai, si ei vor trebui verificati.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestii si imi cer scuze ca nu am mai postat cu cea am facut.M-am asigurat de cateva ori ca tensiunile sunt corecte fara corector conectat, apoi am inceput sa bibilesc pe placa corectorului. Am scos prima oara PT2399 si am alimentat=> la fel, se incingea. Apoi am scos 4558-ul care era pe partea de microfon si tot se incingea. Cum a mai ramas doar celalalt 4558 l-am scos si pe acela si l-am inlocuit cu 4558-ul care se ocupa de microfon(acesta era bun). Am montat inapoi si PT-ul pt ca nu se auzea nimic si totul merge perfect acum, mai putin partea cu microfonul care oricum nu era folosita.Boxele chiar au ajuns si acasa la respectiv.Multumesc inca o data pt. ajutor.

Link spre comentariu
Vizitator RaduP

Bravo Paul,

 

Te-ai descurcat de minune - chiar sprinten si operativ )))

 

Totusi , multumirile tale (nominale as spune ) ar trebui sa fie inspre "maresmircea57" care (pe linga sfaturi ) - a facut rost si de sch. CI-urilor.

 

Bravo inca o data si tie,

Link spre comentariu

Nu stiu daca o sa-i mai repar si partea de microfon pt. ca la mine in oras au cam inceput sa dispara magazinele de piesaraie, iar care mai sunt inca deschise nu prea au piese; momentan ma descurc cu stocul tatei.Multumesc pt. sugestie iar daca o sa gasesc o sa schimb ambele 4558 cu NE5532.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări