Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
paul14

Problema boxe chinezesti

Recommended Posts

Buna ziua.Am primit de la o ruda o pereche de boxe chinezesti, pe 2 cai, 8 ohmi, alimentare +/- 25v, cica 40W pe tranzistori. Boxele au mers foarte bine pana cand a ajuns ceva ramasite de la un fulger la ele...Inauntru este destul de simplu fiind doar 2 placi:-redresarea, filtrarea si amplifcarea pe o placa-corectorul de ton pe cealalalta.Buba cred eu ca este undeva pe la corectorul de ton. Se alimenteaza la +/- 12v si are 3 integrate: 2* 4558 si 1*CD2399GP. Initial am crezut ca sunt probleme la partea cu coborarea tensiunii de la 25 la 12, si am gasit acolo o rezistenta de 150ohmi la 2W arsa, am schimbat-o, am masurat tensiunile(totul ok) si cand am conectat la partea cu corectorul rezistenta de 150ohmi si 2W a inceput sa se incalzeasca excesiv si sunetul sa fie distorsionat foarte rau. Mentionez ca rezistenta care am gasit-o arsa, cat si cea care se incalzeste excesiv se afla pe partea de +12v. Daca nu conectez corectorul de ton rezistenta nu se incalzeste deloc. Partea cu ampliful merge perfect; am incercat cu mp3-ul, punand semnalul acolo unde trebuia si se aude bine.Ce pot sa suspectez la corector? Numai bine!EDIT: cel de-al treilea integrat e posibil sa fie PT2399 pe partea cu microfonul(are si intrare de microfon).

Link to comment
Share on other sites

Guest RaduP

Salutare Paul,DUPA rezistenta aia, pe corector ai un consumator mare / scurt "baban" - care iti "trage" toata tensiunea la masa.Sa incingi bine-bine o rezistenta de 2W nu e chiar usor...Ce as face eu :1) m-as asigura ca tensiunile de intrare INAINTE de rezistenta sint corecte ( adica intr-adevar sa fie de (+-/12 V) si nu sa zicem (+-/25 V))--> de verificat puntea(numai daca e separata de amplif. principal care inteleg ca merge,stabilizator daca are)2) daca U.in este corecta, as izola pe rind fiecare consumator de pe corector /alimentarile la pini ale celor 3 integrate - incercind astfel sa indepartez scurtul,consumatorul.Oricum , ai putea sa masori cu un ohmetru(la rece) ,pe X1 - fata de masa si intr-un sens si intr-altul bara de alimentare a corectorului si aproape sigur vei masura si in ambele sensuri valori foarte mici ale rezistentei/ citiva ohmi poate.Deasemenea , poti sa inseriezi un mA ( miliampermetru ) in serie cu rezistenta pricinoasa ( pe o scala de 500mA DC ) - si sa citesti valoarea consumului care sigur va fi foarte mare.Si daca dupa izolarea pe rind (ca alimentare ) a fiecarui CI de pe corector va scadea consumul sa zicem la max.(2-12) mA , in loc de cit indica initial ( poate citeva sute de mA) - atunci ala e.Ceva tranzistori ai pe modulul corector ? Pentru ca daca ai, si ei vor trebui verificati.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru sugestii si imi cer scuze ca nu am mai postat cu cea am facut.M-am asigurat de cateva ori ca tensiunile sunt corecte fara corector conectat, apoi am inceput sa bibilesc pe placa corectorului. Am scos prima oara PT2399 si am alimentat=> la fel, se incingea. Apoi am scos 4558-ul care era pe partea de microfon si tot se incingea. Cum a mai ramas doar celalalt 4558 l-am scos si pe acela si l-am inlocuit cu 4558-ul care se ocupa de microfon(acesta era bun). Am montat inapoi si PT-ul pt ca nu se auzea nimic si totul merge perfect acum, mai putin partea cu microfonul care oricum nu era folosita.Boxele chiar au ajuns si acasa la respectiv.Multumesc inca o data pt. ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Guest RaduP

Bravo Paul,

 

Te-ai descurcat de minune - chiar sprinten si operativ )))

 

Totusi , multumirile tale (nominale as spune ) ar trebui sa fie inspre "maresmircea57" care (pe linga sfaturi ) - a facut rost si de sch. CI-urilor.

 

Bravo inca o data si tie,

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu daca o sa-i mai repar si partea de microfon pt. ca la mine in oras au cam inceput sa dispara magazinele de piesaraie, iar care mai sunt inca deschise nu prea au piese; momentan ma descurc cu stocul tatei.Multumesc pt. sugestie iar daca o sa gasesc o sa schimb ambele 4558 cu NE5532.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines