Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cornel Panceac

Membru
  • Număr conținut

    24
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de Cornel Panceac

  1. Multumesc tuturor pentru suport si feedback. Cind am inceput acest thread nu ma asteptam sa ajunga la atitea pagini dar, pe de alta parte inteleg atit de putine lucruri in acest domeniu incit poate lungimea si complexitatea discutiilor n-ar trebui sa fie chiar o zurpriza. Incep prin a reafirma problema principala: Orice alte probleme (misterul prizei duble de la masina de spalat, ...) sint colaterale, si le-am mentionat doar in ideea ca poate ajuta la clarificarea situatiei pentru un cititor care intelege domeniul. Subliniez in acest context ca la opririle frecvente si de scurta durata nu se declanseaza nici o protectie si presupun ca atunci cind problema de la priza masinii de spalat avea problema cu pricina si decupla JVL1, _presupun_ ca restul cartierului nu era afectat de ce se intimpla in reteaua mea de alimentare locala. @Stefan, electricianul cu pricina a mutat firele pe-acolo dar nu stiu daca a masurat curenti reziduali sau bucle si nici daca a facut teste RCD. La plecarea lui eram atit de bucuros ca nu mai vedeam problema (secundara ca importanta si semnificatie) de la priza dubla incit nici nu m-am mai gindit la : Daca tot am ajuns in acest punct, recomanda cineva in Galati un electrician care poate face asa ceva? (măsurarea impedanța buclei de defect și a izolației /curenti reziduali sau bucle si sa faca teste RCD) * @yo2mhj, Corect, s-a dovedit ca problema de la priza dubla si problema intreruperilor frecvente sint idependente. Etapa urmatoare in problema intreruperilor frecvente si de scurta durata este de colectare a datelor si reclamatie catre furnizor a mai multor chiriasi simultan. * @validae, Multumesc, inteleg problema foarte bine, mai ales cind temperatura se apropie de 40 de grade, noi fiind la ultimul etaj, chiar sub pod. * Se poate cumpara de undeva asa ceva gata facut? Multumesc, iau in considerare ideea pentru frigider, deocamdata.
  2. Asta devine interesant. @ionut120v, Ce este acest transformator separator si ce caracteristici ar trebui sa aiba pentru un apartament cu doua camere in care intr-o zi poate se va adauga si o centrala termica si un sistem de conditionare a aerului? Acum cei mai mari consumatori cred ca sint masina de spalat, combina frigorifica si boilerul, dar nici PC-urile nu-s de neglijat, presupun.
  3. @antemir In cazul meu, la priza problematica ajung trei fire: doua maro, puse pe faza si pe nulul de retea, si unul albastru pus la impamintare. In JVL1 + C62N sint conectate doar firele maro. In acest caz ipoteza cu inversarea nulului de pamint cu cel de retea pare sa se excluda, aceasta excluderea avaind un singur calcai al lui Ahile cunoscut (ok, doua: vezi mai jos): n-am desfacut celelalte doua prize cu impamintare cunoscute, cele de la frigider. Trebuie sa recunosc totusi ca desi celelalte prize nu au decit doua fire legate, din ce stiu eu, n-am bagat de seama daca ambele sint maro Totusi, tinind cont ca probleme similare au nu doar si altii din acelasi bloc ci si altii din acelasi cartier, suspiciunea principala se indreapta asupra furnizorului. Aici iarasi exista o vulnerabilitate, deoarece cam toate blocurile au fost construite de acelasi constructor, deci poate aceeasi electricieni au facut aceleasi greseli n mai multe locuri... @PacMan Observatii foarte pertinente, ca de obicei. Am inversat doua JVL1 si problema*** a disparut, cu aproximatie (s-a reprodus o singura data dupa multe incercari). Le-am inversat din nou, readucindu-le in configuratia problematica initiala si problema nu s-a mai reprodus nici dupa multe incercari. Aceste inversari s-au facut intre JVL1 de la masina de spalat si cel de la prizele de la sufragerie. Pentru a exclude ipoteza contaminarii nulului de retea cu cel de pamint, electricianul a inversat in cele din urma JVL1 de la masina de spalat cu cel de la luminile din plafon (si l-a lasat asa, inversat). Iarasi, slabiciunea aici este ca n-am verificat si ce fire ajung la luminile din plafon. Dar de vreme ce pleaca doua fire maro, e greu e crezut (dar nu imposibil) ca cineva a tras in loc fire albastre Dupa toate aceste manevre, ieri am avut trei intreruperi de scurta durata si am aflat si faptul ca si altii au aceleasi probleme. ( Nota***: problema in discutie este ca la conectarea stecherului in cea de-a doua gaura din priza dubla a masinii de spalat, se deconecta JVL1 de pe circuitul respectiv. Acelasi lucru nu se intimpla la prima gaura a aceleeasi prize. Problema cu intreruperile scurte, dupa cum am zis, a ramas si dupa diversele reconectari din tablou mentionate mai sus. )
  4. Multumesc pentru feedback. Am gasit acest document care explica printre altele ce este AFDD: https://electrical.theiet.org/courses-resources-career/free-resources/consumer-guidance/arc-fault-detection-devices/ Dar nu gasesc multe explicatii pentru aceste curbe si caracteristici (A, AC, B, F). Exista undeva o documentatie? Sau poate cineva sa explice? Am gasit asa ceva :dar nu stiu daca se aplica la tremenii folositi de exemplu de @PacMan si @Stefan * Referitor la , electricianul zice ca a vazut doar cupru. * In timp ce scriam raspunsul, o intrerupere de scurta durata a dat un reset la PC, frigider, etc Asa ca acum am trecut la etapa in care ii intreb pe ceilalti vecini daca au observat asa ceva. Daca au observat, atunci exista o problema care nu-i specifica apartamentului acesta ci furnizorului si vom creste presiunea pe el sa faca ceva in privinta asta.
  5. Noutati: a venit electricianul. In legatura cu priza 'problematica', suspiciunea a fost ca JVL1 este defect. Am inversat conexiunile si intr-adevar comportamentul cu un conector decupleaza siguranta si celalat nu, a disparut. Apoi, am reconectat vechiul diferential si nici acolo nu s-a mai repordus comportamentul de ficecare data. De fapt s-a mai reprodus o singura data din multe incercari. Asa ca poate a fost un contact imperfect. In orice caz, pentru o verificare pe termen mai lung , temporar am inversat JVL1 de la masina de spalat cu diferentialul de la luminile de plafon. De asmenea stim cu totii ca uneori solutiile temporare devin permanente Acum urmaresc daca mai am cel putin doua intreruperi pe zi in reteaua de apartament (cum a fost pina atazi). Daca ele isi pastreaza frecventa, atunci poate nu-i de la acel diferential. Daca nu mai apar sau fecventa lor e foarte scazuta, atunci e o imbunatatire semnificativa. Multumesc tuturor pentru suport. (Daca apar noutati, revin cu detalii.)
  6. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Sint coplesit de generozitatea cu care ma ajutati. Voi incerca un raspuns care sa ofere fiecaruia un feedback fara sa specific pe altcineva in afara de @PacMan, deoarece raspunsul sau pare cel mai curpinzator. Cu toate acestea , va asigur ca in raspunsul meu tin cont de toate celelate raspunsuri/informatii pe care le-am primit. Am doua rinduri de 'sigurante' in tablou: cele de sus sint toate acelasi model : JVL1. Cele de jos sint si ele toate acelasi model: C62N. Ele au fost montate in cite o pereche pentru fiecare circuit: sus un JVL1, jos un C62N. Am facut testul, prima data in cei 17 ani de cind locuim in aceasta locuinta inchiriata de la ANL. Oarecum de asteptat, testul de la circuitul masinii de spalat a fost problematic: la reconectare a trebuit sa tin un timp ridicata siguranta din JVL1 pentru a ramine ridicata. Partea buna este ca toate celelalte au fost ok. Astept electricianul sa faca verificarile si revin cu feedback. (Poate o zi, doua, depinde de electrician.) Echipamentele bagate in alta priza nu au probleme , nu sare siguranta. De asemenea, in Schuko (sper ca asa se cheama) din dreapta de la priza dubla cu pricina, am conectat un prelungitor. Pot sa bag in el orice echipament si nu sare siguranta (de exemplu folosesc uneori masina de spalat si boilerul simultan, si e ok). Daca apuca insa sa sara, am sanse mai mari sa reconectez siguranta daca deconectez echipamentele. Memoria mea zice ca e aluminiu peste tot, in orice caz noi n-am schimbat nimic, e totul asa cum l-au construit . * Referitor la verificarea impreuna cu furnizorul a retelei pina la contoar, e un lucru dificil dar insist. * Referitor la scinteie, @BRANCA intelegerea mea este asa: o sursa de alimentare, de exemplu de la PC, primeste energie chiar daca placa de baza nu e pornita (ACPI S0). Poate ca si masina de spalat are o sursa care primeste alimentarea chiar daca placa e baza e oprita. Desigur, la fel ca in multe alte cazuri, e posibil sa gresesc. Daca am 'sarit' peste vreun feedback, va rog sa ma iertati si sa mi-l cereti din nou.
  7. Incerc un raspuns cumulat. Intr-adevar n-am educatia necesara pentru a verifica conexiunile dn priza. Scinteia e doar un detaliu care poate sa fie important, dar eu nu stiu asta. 'Pocnitura' se aude cind masina este oprita. Pina la proba contrara, presupun ca e ceva normal. Ca si fapt divers, intre timp si masina de spalat a fost schimbata (din motive de uzura mecanica). In legatura cu sarirea sigurantei, se intimpla la orice consumator incercat (bormasina (oprita), placa de par, foen). Cu totul de acord. Aceasta este si ideea la care am ajuns in urma ajutorului primit pe acest forum. Multumesc. Adica, e ok sa pun fel de fel de protectii, dar ar fi de folos si daca as elimina diversele probleme care afecteaza reteaua.
  8. Pe de alta parte, nici reteaua din apartament nu-i perfecta: am la masina de spalat o priza dubla (o singura alimentare). Daca bag masina de spalat la conectorul din stinga, se decupleaza JLV1. De fiecare data. Daca o conectez la Schuko din dreapta, nu sare chiar daca o aud cum face o mica scinteie la conectare. Asa a fost de cind m-am mutat in apartament. Am schimbat priza dubla, problema a ramas. E posibil sa fie un cimp electromagnetic in spatele peretelui care provoaca acest efect? https://www.dropbox.com/s/6je5lryddbx0vn6/sigurante-20230630_081016.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/ulgrr8xlwnprjng/sigurante-20230630_080958.jpg?dl=0 Si, mai ales, e posibil ca astfel de curenti rezidenti sa provoace / favorizeze intreruperile dese de scurta durata pe care le observ?
  9. Multumesc frumos @PacMan@flomar60si @yo2mhj Ideea lui @PacManeste exact ceea ce-mi doresc intr-o lume ideala. Din pacate, intr-un apartament mic si cu un buget limitat, adaugarea unui UPS consumer-grade/consumator (in total trei, unul al frigider , unul la routere si unul la PC-uri) este maximum de volum pe care il pot ocupa. Tinind cont ca pentru frigider UPS-ul potrivit depaseste pretul frigiderului, prefer sa renunt la UPS. Asa ca solutia de fallback pina acum este cea propusa initial de @validae, de a pune un releu cu intirziere care sa evite prajirea echipamentelor la revenirea rapida a alimentarii. Cel mai suparator este ca nu stiu daca nu cumva, majoritatea acestor intreruperi este cauzata de un contact imperfect in zona contoarului (unde eu n-am voie sa umblu). (Imi amintesc si acum cind am trecut pe-acolo cu ceva ani in urma si din spatele usilor din tabla se vedea flama produsa de un cablu de forta conectat imperfect :/ (plus fumul de sudura care umplea scara blocului))
  10. Intre timp, am pozat si ce se afla linga contoarul de pe hol : https://www.dropbox.com/s/w93sgkp5f2p72t0/siguranta-tablou-20230630_124604.jpg?dl=0 obiectul din stinga pare sa fie varianta de 25 de amperi a acestuia: https://proelectrice.ro/produs/moeller-intrerupator-automat-diferential-10a-1pn-30ma-4-5ka-cod-ckn4-10-1n-c-003/ Dar cel din dreapta n-am idee ce este. _Poate_ contine o dioda SF11 : https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=SF11 Vrea cineva sa-mi explice ce fac aceste doua obiecte?
  11. Multumesc frumos pentru clarificare. Pina acum singura solutie ramine cea propusa de @validae.
  12. Pe de alta parte, eu am in tablou aceste doua siruri de sigurante: https://www.dropbox.com/s/6je5lryddbx0vn6/sigurante-20230630_081016.jpg?dl=0 si https://www.dropbox.com/s/ulgrr8xlwnprjng/sigurante-20230630_080958.jpg?dl=0 Am gasit oarece documentatie pentru ele: C6XN respectiv Elmark-jvl1-2p-25a-100ma (Google Chrome, translate to English) E posibil ca vreuna dintre cele doua 'sigurante' sa aiba (cel putin teoretic*) si functia de protectie la supratensiune sau supracurent ? *Practic n-a sarit niciuna niciodata in miile de intreruperi pe care le-am avut. Ai dreptate la partea cu mixatul. Va rog sa ma iertati.
  13. Locuiesc in Dimitrie Cantemir. _Cred_ ca si vecinii au aceeasi problema. Pe la suruburile din tablou am mai dat cu surubelnita si n-am gasit nimic slabit. Ideea cu fuzibila deconectata este excelenta. Multumesc frumos! Oare exista si o varianta automata pentru comutarea de circuit?
  14. Im icer scuze daca nu m-am exprimat clar, dar mai fac o incercare. Inca nu m-am hotarit la nimic. Electricianul urmeaza sa-mi comunice miine o alternativa care e disponibila local, pentru a urgenta instalarea. E posibil sa fie chiar https://ro.elmarkstore.eu/digital-releu-monitorizare-tensiune-mn4-1р-product32367 . Intelegerea mea este ca acesta face ce face si cel recomandat de @validae cu exceptia functiei de contorizare. Nici chiar in aceste conditii nu sint hotarit sa accept varianta propusa de elctrician. Cred ca ce a propus @validae are calitati superioare si este optiunea mea numarul 1. Dar, m-as bucura daca as avea o metoda simpla ca, in cazul in care releul / siguranta se defecteaza, sa comut rapid (de preferinta automat!) pe varianta (neprotejata) a retelai, pina cind inlocuiesc releul. Multumesc pentru feedback si suport.
  15. Am vorbit cu electricianul, si a identificat un spatiu (SPATIUL ) din panou unde se poate monta releul. De asemenea a propus ceva ce se gaseste local si 'vine' mai repede (poate si un pic mai ieftin /?). Miine dimineata aflu modelul. Oricum , a facut urmatoarea precizare: daca se prajeste releul, acesta trebuie inlocuit pentru a reveni alimentarea in apartament. Daca intelegerea mea este corecta, ma intreb (si mai ales va intreb :)) exista o varianta prin care fie manual (un comutator sau buton), fie automat sa se comute de pe sistemul 'protejat' (dar defect) pe configuratia curenta neprotejata? In spiritul ca daca electricianul este momentant indisponibil, sa avem o alimentare in apratament, fie ea si nerotejata, pina la inlocuirea releului. Respectiv, daca sintem plecati citeva zile din oras, unui vecin sa-i vina usor sa realimenteze macar frigiderul. Desigur, mai este si varianta sa montez releul doar pe circuitul de la frigider, caz in care doar el este afectat de o eventuala 'prajire'. Modelul pare sa fie asta: https://ro.elmarkstore.eu/digital-releu-monitorizare-tensiune-mn4-1р-product32367
  16. Multumesc frumos, pericolul este real, inteleg din materialele pe care le-ati trimis. Eu nu lucrez in domeniu si oricind am acceasta optiune folosesc o solutie integrata, cum este cea propusa de validae . Sper ca releul cu pricina are tot ce trebuie in interior . Chiar si in acest caz, voi ruga un electrician sa faca adaptarile necesare in tabloul electric.
  17. Multumesc frumos inclusiv pentru link-ul catre siguranta-releu. Intr-adevar, vad ca un UPS Mustek de 2000 VA costa cit tot frigiderul. Mi-ar fi placut sa nu suporte frigiderul nici macar intreruperi ale alimentarii dar presupun ca protectia la supratensiune acopera 90% din motivele defectarii lui. Pentru PC un UPS e si el scump dar cel mai mult ma tem sa nu patesc cum am mai patit, sa mi se strice PC-ul de la UPS :/ Stiti un UPS care a trecut testul timpului si are un pret rezonabil? APC vad ca-s mai greu de gasit plus ca preturile probabil s-au dublat, de la inflatia de 30% si criza de semiconductori, etc. Pentru ruterele de retea (~ 100W estimat), exista un UPS mic care se poate prinde vertical de tocul usii sau de un perete? Daca nu, a incercat cineva sa adapteze un laptop vechi pentru a inlocui un astfel de UPS? (Laptopul are intrare 220V, are baterie, are iesire vreo 5V, presupun ....)
  18. Multumesc pentru raspuns. Acest varistor protezeaza doar impotriva acelor virfuri fde tensiune la revenirea alimentarii, corect? Referitor la autotransformator: Intelegerea mea este ca functioneaza ca un filtru: atenueaza atit virfurile de tensiune cit si 'gaurile' de semnal. Daca intelegerea mea este corecta, atunci _poate_ ca aceasta 'nivelare' a formei de unda permite surselor de alimentare ale frigiderului etc sa compenseze ce mai este de compensat si sa impiedice resetarea diverselor echipamente. Dar, n-am mai avut de-a face cu electrotehnica de mai bine de 20 de ani asa ca e o sansa mare sa gresesc Inapoi la varistoare: ai idee ce echipamente ar fi de vinzare care sa le includa, astfel incit sa nu imi bag eu surubelnita in tablou? M-am uitat la Line-R de la APC/Schneider dar conectorii nu sint pentru frigider, PC, etc. Am gasit cabluri adaptoare, tot de la APC dar, pe de o parte sint exagerat de scumpe pe de alta parte as prefera sa evit complicatiile.
  19. Buna ziua, La mine acasa (apartament mic cu doua camere) 'vad' frecvent intreruperi de scurta durata (1 secunda sau mai putin) ale alimentarii cu energie electrica. De exemplu astazi intre 7 si 8 au fost doua. Lucreaza daca poti De-a lungul anilor au fost mii de intreruperi. Printre rezultatele lor au fost: defectarea frigiderului, a calculatoarelor, a TV-ului. Evident, furnizorul neaga orice respnsabilitate. Ce metode de protectie exista (in afara de UPS cu baterii pe acid). Initial m-am gindit la un autotransformator, dar citind prin diverse locuri autotransformatorul pare sa fie mai complicat decit o bobina care transfomra 230V in 230V .... ( Oare asa ceva ar fi de folos? https://www.dedeman.ro/ro/stabilizator-de-tensiune-cu-releu-conter-avr-svr-500va/-375w/p/1041970 ) Intr-o lume ideala as proteja intreaga retea, dar din motive de spatiu, temperatura vara, buget etc iau in considerare doar protectia frigiderului, a calculatorului (PC), a routerului de internet si eventual a TV-ului. Va sint recunoscator pentru orice sfat. Cornel
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări