Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre boxe


Guest chintix
 Share

Recommended Posts

Intrebam de pozitia lui in schema de filtru deoarece e amplasat central si nu-mi dau seama cum e mai buna amplasarea lor. Pe cablajul de mai sus pare ca e la intrarea in filtru de inalte (dupa marimea becului) evendual si a mediilor.

Am dedus din start ca doar in serie isi poate face treaba la rece filamentul avand cativa zeci de ohmi iar la incalzire rezistenta creste reducand puterea de pe difuzoare.

Intrebarea mea mai clara e daca are importanta unde e amplasat in lantul audio: inainte de filtru, intre componentele filtrului, dupa filtru?

Si cum se alege puterea becului si tensiunea becului, cum se calibreaza defapt, si daca nu cumva e indicata inserierea becului cu dedicatie pentru fiecare difuzor (inalte, medii sau eventual bass) acestea avand consum electric diferit.

Sau daca aveti un link ceva de unde sa ma documentez mai mult mi-ar prinde mai bine. :reytre

Edited by danciusergiu84
Link to comment
Share on other sites

Cum se conecteaza acel bec de protectie si de care e ?

Se inseriaza cu traductorul, si in momentul in care exista o crestere de putere corespunzatoare, se incalzeste filamentul, si creste rezistivitatea filamentului/rezistenta electrica foarte rapid (de aici alegerea). Restul e istorie...

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Rezistenta la rece e de ordinul ohmilor, nu zecilor de ohmi. Tensiunea de obicei 12-24V, puterea in functie de puterea difuzorului pe care trebuie sa-l protejeze. 

Bec 12W de plafoniera, la un TW, filtru mediu, ~50W...

Link to comment
Share on other sites

Guest chintix

Tot ce stiu este ca becul preia supratensiunea numai de pe difuzorul de inalte. Mediile si bassul nu sunt protejate printr-un consumator auxiliar. Am asamblat filtrele cu niste difuzoare intr-o carcasa si va rog sa ma credeti ca suna exceptional. Va multumesc pentru pareri si o sa-mi dau silinta sa postez si schema. E de ajutor.

Link to comment
Share on other sites

bmwh548 - asa e, merci de corectare, ma gandeam la zecimi de ohm cand am scris dar mi-a iesit altceva (daca era cum am scris din greseala eu se pierdea semnificativ la semnal)

 

nomikos - deci e istorie "tehnologia" asta... stiam ca doar serie poate fi, ma gandeam ca are vre-o importanta "strategica" pozitia fata de filtru sau ca exista vre-o formula de calcul...

Edited by danciusergiu84
Link to comment
Share on other sites

Parca JBL o folosea si la modele apropiate de zilele noastre. Stiu ca dadusem peste o discutie pe un forum din afara unde cineva intreba care e rolul becului. Parerile sunt impartite, unii spun ca e o metoda eficienta de protectie cu modificari minime asupra sunetului, altii ca sunetul e modificat destul de puternic... 

Link to comment
Share on other sites

Acum ma gandesc ca becul e bun de montat inainte de filtre, de exemplu la partea de inalte unde am gasit bobina topita poate a cedat condensatorul fiind electrolitic si bobina a salvat TW, daca avea bec inaintea filtrului cred ca era salvata si bobina paralel daca a fost condensatorul serie vinovat.

 

LE bmwh548 - cateodata se folosesc rezistoare serie pentru corectii la medii sau inalte (cum e si filtrul de pe Fonum 90) deci daca se calculeaza si masoara din proiectare eu zic ca nu deranjeaza sunetul, daca sunt adaugate ulterior rezistenta lor trebuie sa fie cat mai neglijabila sau sa fie reproiectate filtrele de ex.

Edited by danciusergiu84
Link to comment
Share on other sites

specificatiile electrice alea filtrelor sunt inscrise pe ele

max 200w,ft1 1200hz ,ft2 6000hz,8 ohmi

condensatorii par cu folie de poliester (MKT),bobinele cred ca au miez,becul pare spot de 12v pe soclu G4

cu siguranta ca nu se vor potrivi pe o plaja larga de difuzoare datorita taierii f sus a FT2,probabil ca mergea cu ceva supertweeter si medie mica(ori calota de 2" ori con de 4").Un difuzor >4' nu prea poate ajunge la 6khz decat daca este banda larga(dar o sa fie puternic directional).Sau poate le faci pt petreceri unde nu conteaza cum suna

 

becul folosit in asa ceva este cu filament(incandescenta),pt puteri pana in 200w se poate folosi de 12v / 5-10w.Conteaza unde se interpune becul in circuit,pt ca nu atenueaza la fel in orice loc.Un loc destul de prost este inainte de filtru.Puterea becului nu trebuie sa fie f mare pt ca asta se traduce in filament gros(sarma putina-curent mare-rezistenta la cald MICA).Rez.unui bec la rece este de ordinul zecimilor de ohm(0,1-0,3R) si rezistenta maxima introdusa de el se calculeaza cu legea lui ohm.El consuma pur si simplu excesul de energie care ar putea ajunge in bobina tweterului peste o anumita putere.Chestia e ca nu este f eficient la schimbari bruste (oscilatii,microfonii) deoarece are o latenta destul de mare(viteza de reactie mica).In hi-fi nu prea se foloseste astfel de protectii pt ca nu este nevoie,se fol. cel mult termistori(sigurante resetabile sau PTC) in caz de accidente

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines