Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa pentru un ceas cu tuburi nixie


daniels

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Va multumesc pentru aprecieri!

Ceasul nu l-am facut eu, vinde cineva asfel de kituri aici pe forum. Oricum, nu cred ca as fi iesit in avantaj daca il faceam eu. Ceasul este facut cu tuburi Z5740M / Z574M. Bulbul separator clipeste odata pe secunda.

Eu am facut doar carcasa. Am gasit destul de greu niste cires uscat, a fost mult de lucru si am facut 3 carcase pana am reusit forma finala.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Sa reinviem un pic acest topic.

 

Realizarea carcasei de mai sus, s-a facut in mod evident, in conditii minime de dotare. Lemnul din laterale, pare sa fie cap de fibra. Interesanta asezarea lui in acest mod. Avind in vedere insa rezistenta deosebita a lemnului de cires , a mers.

 

Ciresul este  un lemn fara pori, usor de lustruit . Este tare, greu de taiat, dar rezistent.

 

Lateralele inegale  si neuniforme in grosime, nu dau un aspect placut. Pe o astfel de taietura (cap de fibra) , lemnul nu se poate pune in abricht pentru ca 'explodeaza". In cazul de fata , materialul pare sa fie 'cazatura" de la alte prelucrari.  E bine ca si-a gasit utilizare inainte de a deveni lemn de foc.

 

Avind in vedere mijloacele modeste de lucru, o sa va invat o mica smecherie ca aspectul sa fie excelent.

 

Ne uitam la cele doua laterale, partea de sus frontala (poza a doua de sus finisat). Trasati cu creionul o linie paralela cu cea dreapta din exterior, astfel incit sa obtinem o grosime constanta a partilor imbinate . Aici, putem lua  ca reper, grosimea cea mai mica a lateralei din stanga.  In exteriorul liniei (interior cutie),  ramine marginea neuniforma. Aceasta o pilim  la un unghi cit mai ascutit, avind grija sa ramana o linie dreapta , cea pe care am trasat-o. Se obtine astfel un cant drept cu grosime constanta. Daca vrem un rezultat si mai bun, vopsim interiorul in negru, ceea ce avantajeaza de doua ori: dispar denivelari si diferente de grosime, si vedem doar cifrele, nu si interiorul carcasei. Exteriorul ramane lemn natur. Operatia se aplica si la partea din spate. Frumusetea , este ca puteti face asta cu produsul finisat, pentru ca ciresul , da posibilitatea sa fie retusat finisajul si partial, prin simple atingeri cu o pensula de pictura muiata in lac (absoarbe foarte putin).

 

Inca o observatie: daca ne uitam atent la colturi, atit exterioare, cit si interioare, observam ca acestea nu au 90 grade. Asta se datoreaza lipsei de experienta la slefuire. Atentie la acest amanunt. Pastrati unghiurile la 90 grade si cit mai accentuate.

 

Si....o alta smecherie:  Imaginati-va realizarea acestei carcase cu lemn taiat foarte neuniform , neindreptat, neegalat, neuniformizat, dar bine slefuit si imbinat corect. Cred ca ar iesi ceva frumos si ar fi usor de realizat din "cazatura" fara sa fie necesare masinarii performante. Doar fierastrau de mana, smirghel, clei si lac.

 

NOTA: obiectul arata bine si face cinste celui care la realizat. Observatiile mele sint doar ca sa ajute la obtinerea unor rezultate cit mai apropiate de profesional.

 

 

Succes la urmatorul... o sa fac si eu unul, sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Multumesc harfa!

Bineinteles nu sunt profesionist si dotarea a fost minima.

Cateva detalii de realizare a carcasei.

Carcasa are 2 parti: cea de jos in care se afla montajul si acel U intors din partea de sus care acopera tuburile. 

Am ales o bucata de cires zic eu de buna calitate pentru ca nu a avut fisuri sau noduri, din care am facut la  abricht un profil 8x8 cm mai lung.

Din acel profil am taiat partea de jos in care am frezat cavitatea interioara, peretii avand o grosime de 7mm. Din acest motiv lemnul din capete chiar este cap de fibra.  Frezarea am facut-o pe o masina de gaurit verticala, fixand lemnul pe masa masinii si miscand masa. Am mai facut corectii cu o dalta si apoi am smirgheluit.

Partea de sus am facut-o tot dintr-o bucata. Am coborat panza circularului si am taiat din aproape in aproape pana ce am scobit tot. Singura incleiere este intre partea de sus si cea de jos, in rest e lemn masiv. Mie imi place cum se vad acele capete de fibra.

Intradevar are imperfetiuni, datorate lipsei dispozitivelor de prindere cand am taiat la circular si a lipsei de indemanare, fiind prima data cand am facut o cutie. Am incercat corectarea lor cu o pila, dar lemnul a fost foarte dur. Grosimile peretilor carcasei imi pot permite o corectare, dar nu are rost sa o fac atata timp cat nu am dispozitive de prindere si de ghidare care sa-mi asigure precizia. Daca as fi facut cutia din bucati de sipca de aceeasi grosime incleiata pe toate muchiile , ar fi fost mult mai greu pentru mine. 

Acele imperfectiuni sunt vizibile de aproape si au farmecul lor pentru ca nu este o realizare industriala.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări