Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare masina de gaurit


Guest xsorinn
 Share

Recommended Posts

Guest xsorinn

Buna seara , am achizitionat recent o masina de gaurit cu acumulatori Li si as dori sa stiu daca as putea cumva sa o alimentez continuu , sa nu mai tin cont de acumulatori .

http://www.einhell.ro/index.php?option=com_ayelshop&route=product/product&path=35_37_72&product_id=154 asta este link catre modelul jucariei .

Mentiune : sunt 0 in ale electronicii , as vrea sa va rog sa-mi dati un link catre ceva de cumparat ( o sursa reglabila sau asa ceva )si instructiuni clare .

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

O cale rapidă ar fi utilizarea unei surse ATX de PC pe ieșirea de 5V. Eventual cu înserierea a două diode de genul celor din alternatoarele auto, pentru scăderea tensiunii cu circa 1,2V.

Sursa e destul de potentă și se găsește ușor și ieftin.Sau cumperi unul de 5V/5A de aici, e 20 Lei plus 8 transportul prin Poșta.http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/alimentator-stabilizat-5000ma-p-6029

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Mai precis acela e cuplul (forța de răsucire) și se dă în Newtoni/metru adică forța cu care ar răsuci de exemplu un șurub acționând cu o forță de 1N o pârghie de 1M.

Am recomandat un alimentator cu un curent mult mai mare decât cel consumat de motoraș fiindcă trebuie ținut cont că motoarele electrice pot consuma la pornire și de 2-3 ori mai mult decât curentul nominal.Astfel, o sursă cu un curent maxim de 1-2A va intra în limitare la pornirea în sarcină a șurubelniței și aceasta nu va porni decât în gol, absolut inutil. 

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Am mai zis-o si ma repet, doar pentru ca un acumulator are o anumita capacitate exprimata in Ah, nu inseamna ca nu poate oferi unei sarcini mai mult de atat, in cazul de fata acumulatorul este de 1,5Ah dar asta nu inseamna ca nu poate oferi mai mult de 1,5A sarcinii, incercati sa evitati aceste confuzii, si spun asta deoarece s-a recomandat un alimentator de 2A, am convingerea ca nu va face fata chiar daca tensiunea este mai mare decat cea de la bornele acumulatorului. Sarcina este un motor, in sarcina consumul va sari cu siguranta relaxat de 1,5A cat este capacitatea acumulatorului, sunt destul de sigur ca va sari si de 2A... In alta ordine de idei, sarcina fiind cea care este, la pornire varful de curent poate fi suficient de mare incat sa declanseze protectia unei surse ATX, de acord, aceasta cel mai probabil ar putea sustine curentul de sarcina dar, protectia cu stop te cam incurca, poate sa se foloseasca o rezistenta de putere pe post de balast, valoarea ei calculata astfel incat curentul maxim limitat sa fie cel maxim estimat ( sau eventual masurat ) necesar bormasinii.

Link to comment
Share on other sites

Eu de asta i-am recomandat o sursă ATX sau un alimentator de 5A. Cel de 2A e cu siguranță prea mic să asigure o pornire în sarcină.Cele două diode înseriate pe care le-am recomandat a fi înseriate cu sursa ar putea  constitui un fel de ,,rezistență de balast,, pentru evitarea intrării în limitare a sursei.Cu cât tensiunea de lucru a motorului e mai mică, cu atât curentul cerut e mai mare.Asta, raportându-ne la un cuplu minim necesar unei astfel de șurubelnițe.

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Din link nu rezulta ca este masina de gaurit,ci o surubelnita electrica ,care prin caracteristici e departe de o masina de gaurit ,vezi viteza de rotatie ,de ce trebuie sa-i atasezi o sursa exterioara? ca sa ce? sa te incurce firele ? de aia e cu acumulator ca sa poti lucra lejer.

Link to comment
Share on other sites

Guest xsorinn

Ma gandeam in eventualitatea deteriorarii acumulatorului si de asemenea avand in vedere faptul ca e luata pentru hobby , nu o sa o folosesc mereu ci doar ocazional=acumulatori relativ descarcati .Imi e mai util sa stiu ca o bag in priza si o folosesc decat sa am nevoie de ea si sa fiu nevoit sa astept 1-2h pentru a se incarca .

Link to comment
Share on other sites

Am măsurat azi curentul consumat de șurubelnița mea cu acumulatori, circa 2A în sarcină moderată (nu maximă). Deci vă trebuie minim 5A disponibili pentru alimentatorul folosit, preferabil chiar mai mult.Nu am reușit să verific curentul de vârf la pornire, deși aparatul meu are această utilitate, arată mereu tot 5,4A. Trebuie să caut manualul lui fiindcă sunt niște setări pe care le-am uitat de când nu le mai folosesc  :rade:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines