Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler racordat la centrala de apartament.


GEO 53 BN
 Share

Recommended Posts

Avem o centrala Viessmann  Vitopend 100 si m-am intrebat daca e posibil sa racordez un boiler in care apa sa fie incalzita de centrala.M-am gindit ca-mi trebuie o vana cu 3 cai si boilerul.Apa din boiler sa fie incalzita de circuitul de incalzire.Din cite stiu eu sint boilere prevazute cu o serpentina prin care circula agentul termic,in cazul de fata apa sau antigelul,depinde ce este in instalatia de incalzire.Boilerul sa fie dotat cu termostat care sa comande incalzirea apei din boiler si oprirea incalzirii la atingerea temperaturii setate.Ar fi fiabila o astfel de investitie?Centrala pe care o am s-ar preta la asa ceva?Sau sint centrale special construite pentru asa ceva.

O seara buna sa aveti.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Care-i motivul unei asemenea ciudatenii? la ce v-ar folosi? Nu scoate centrala termica apa calda, la temperatura constanta?

 

In urma unei discutii cu un coleg,acesta mi-a spus ca a vazut la cineva o centrala de apartament la care avea racordat un boiler.Punindu-i aceeasi intrebare pe care mi-ati pus-o si dvs,acesta mi-a spus ca cel cu centrala a facut "artificiul "respectiv pentru a face economie la gaz.Initial mi s-a parut o idee buna, dar acum ma intreb, daca chiar este asa de buna.Analizind mai in detaliu, am constatat ca investitia nu se justifica,fiind mult prea mare fata de economiile preconizate si de care nu sint foarte sigur.

Link to comment
Share on other sites

Boilerul are avantajul principal ca se poate livra (pe durata de timp limitata de capacitatea boilerului) un debit mai mare de apa calda decat poate furniza o centrala in regim instant si fara variatii mari de temperatura la locurile unde se consuma simultan, dar dupa ce se consuma apa calda trebuie asteptat sa se incalzeasca alta. In regim instant, daca nu se solicita un debit mai mare fata de capacitatea centralei, se poate furniza apa calda non-stop. Cu boiler economie de gaz nu se face pentru ca trebuie mentinuta temperatura apei in boiler si cand nu este folosita apa calda.

Serpentina boilerului se poate conecta (cu adaptari) in locul intrarii/ iesirii schimbatorului secundar in placi (din ce am vazut pe internet centrala ar fi dotata ca asa ceva) iar comanda termostatului trebuie conectata in locul comenzii traductorului de debit apa calda. Nu cred ca e simplu de facut adaptarea.

Link to comment
Share on other sites

Bine-nteles ca nici o modificare nu este simpla si parerea mea e ca mai bine las centrala asa cum e.De fapt nu m-am gindit niciodata serios sa fac lucrul asta.La prima vedere, am crezut ca e o grozavie sa racordezi un boiler la centrala,dar analizind mai in profunzime lucrurile,am constatat ca nu fac mare brinza.

Link to comment
Share on other sites

acesta mi-a spus ca cel cu centrala a facut "artificiul "respectiv pentru a face economie la gaz.

Economie la gaz, nu. Evitarea dusurilor "scotiene" sau asteptarea a 30 secunde pana "vine apa calda" da.

Fiecare situatie este cu avantaje si dezavantaje.

 

Parerea mea, lasa centrala asa, nu se merita. 

Link to comment
Share on other sites

.........................................................................................................................

Parerea mea, lasa centrala asa, nu se merita. 

 

Asa cum am mai spus,am renuntat la intentia de a racorda un boiler la centrala.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines