Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

laptop acer 5349 zrl - defect pe alimentare


Barbu Andrei
 Share

Recommended Posts

Am un laptop la care alimentarea a picat. Mai precis am in scurt un mosfet si 2 diode. Mosfetul este AOL1413 iar diodeleSMAJ20A, respectiv SBR1045SP5-13 (dioda asta este intrerupta) . "Clienta" spune ca a turnat copilul apa pe el.....Este posibil sa mai fie ceva dus, dar as vrea sa le inlocuiesc pe astea deocamdata si abia apoi sa iau in calcul varianta inlocuirii placii de baza. Prin magazinele din tara nu gasesc asa ceva si ma gandeam ca poate exista ceva echivalent. pentru aceste componente. Din pacate, nu detin pe nici o placa ceva echivalent. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cea  mai buna metoda este sa apelezi la magazinele de service/dezmembrari si sa faci rost la un pret cat de mic de-o placa de baza de genul asta defecta si sa iei de pe ea ce e nevoie. Daca ai o suflanta de aer cald si stii lucra cu SMD-urile cum trebuie, in juma' de ora n-ai ce lucra pe el. Insa vezi pe alte placi in zona de alimentare ce diode / mosfet au pe placa si eventual compara datasheet-urile lor. In mare parte din cazuri sunt compatibile. Ai grija la mosfet sa fie pinout-ul la fel cu cel decedat

Link to comment
Share on other sites

La varianta cu recuperarea lor de pe alte placi m-am gandit si eu . Probabil maine voi face un drum la pitesti sa vad ce gasesc. Tranzistorii care ii am sunt mult prea slabi fata de ceea ce imi trebuie. Daca aveam ceva mai fortosi ii aruncam pe aia pe placa (bineinteles, dupa o atenta verificare a specificatiilor) . Cu suflanta ma descurc....am mai distrus 3-4 placi de baza :)) . 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

l-am mai lasat cateva zile, tot sperand sa gasesc ceva pentru el. din pacate , a mai aparut un scurt care nu era prezent la masuratorile initiale. pe schema lui apare Vin si ramura asta e scurt . din nefericire sunt prea multe componente pentru a incerca eliminarea componentei defecte ( aproape la fiecare "pagina" unde apare Vin , sunt cel putin 4-5 condensatori in paralel , iar eliminarea fiecaruia in parte ar insemna scoaterea a cel putin jumatate din componentele de pe placa ).

in concluzie, alta solutie in afara de inlocuirea ei nu am. asta bineinteles, daca voi gasi una.

Link to comment
Share on other sites

sunt si ceramici pe ramura asta. oricum eu banuiesc ca ar fi si sub chipset ceva pini in scurt. posibil ca la masuratorile initiale sa nu fi lucrat "oxidul" sub el. pe ramura de Vin , aveam undeva la 20-24 ohmi initial, acum am 0 . oricum, chiar daca as gasi "vinovatul" , tot va pica in cele din urma. am uitat sa mentionez in primul post ca turnarea apei a fost cu vreo 2 saptamani inainte sa vina cu el la mine, timp in care lichidul a avut timp suficient sa isi faca de cap (din spusele ei, a turnat o sticla de 2L de apa....). 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines