pyu Posted January 12, 2007 Share Posted January 12, 2007 vreau sa comand un releu de 12v prin portul paralel...este buna schema?ce valoare trebuie sa aiba R1?10x Link to comment
one Posted January 12, 2007 Share Posted January 12, 2007 Da, schema este buna. Poti pune rezistenta din baza de circa 2.2K sau mai mult, dar totusi mai pune una si intre baza si masa, tot de 2.2K sau mai mult. Link to comment
Laci Posted January 12, 2007 Share Posted January 12, 2007 Da, in principiu schema este ok, numai ca BC547 duce pana la 100mA, si releul consuma ~112mA, pune in loc de BC547 BC517, R1 = 1KAi soft pentru portul paralel? Link to comment
pyu Posted January 12, 2007 Author Share Posted January 12, 2007 Da, in principiu schema este ok, numai ca BC547 duce pana la 100mA, si releul consuma ~112mA, pune in loc de BC547 BC517, R1 = 1KAi soft pentru portul paralel?softul il am facut, este in C#... adica e ceva banal... cat tin apasata o tasta mi se activeaza o iesire... Link to comment
Guest berti Posted January 12, 2007 Share Posted January 12, 2007 Tasta e configurabila? Sau e compilata din sursa?Cum e configurata? Cat timp o apesi e activata iesirea? sau la o apasare se activeaza si la inca una se dezactivaza?M-ar interesa si pe mine softuletu... da' pentru 2 taste cu activarea iesirii doar pe durata apasarii tastei!Referitor la schema... vezi ca este p-aici un topic mai vechi destul de lung referitor la LPT, acolo e schema foarta buna cu optocuplori...Btw? Unde intoarce uliu cu frana de mana? Ca pe la mine franeaza vulturii sa nu pice de pe harta! :smt003 Link to comment
pyu Posted January 12, 2007 Author Share Posted January 12, 2007 Tasta e configurabila? Sau e compilata din sursa?Cum e configurata? Cat timp o apesi e activata iesirea? sau la o apasare se activeaza si la inca una se dezactivaza?M-ar interesa si pe mine softuletu... da' pentru 2 taste cu activarea iesirii doar pe durata apasarii tastei!Referitor la schema... vezi ca este p-aici un topic mai vechi destul de lung referitor la LPT, acolo e schema foarta buna cu optocuplori...Btw? Unde intoarce uliu cu frana de mana? Ca pe la mine franeaza vulturii sa nu pice de pe harta! :smt003eu folosesc sagetile.... iesirea e activata doar cat este tasta apasata....am si sursa si ecevutabilul...uliul intoarce la Suceava...: :weedman: Link to comment
one Posted January 12, 2007 Share Posted January 12, 2007 numai ca BC547 duce pana la 100mA, si releul consuma ~112mADe curiozitate, zi si mie cum ai ajuns la concluzia ca releul consuma ~112mA. :prayer: Link to comment
pyu Posted January 12, 2007 Author Share Posted January 12, 2007 am o problema.... eu vreau sa comand o masinuta... stanga , dreapta, inainte, inapoi....merge in toate sensurile... mai putin in momentul cand apas 2 taste odata... de ex daca tin apasat inainte si apoi fac stanga, se opreste dintr-o data, dar in acelasi timp motorul de directie merge... ca si cum s-ar dezactiva unul din relee...later.... am rezolvat... era din soft.... nu puteam apasa 2 taste odata.... se va rezolva.... :weedman: Link to comment
pyu Posted January 16, 2007 Author Share Posted January 16, 2007 mai am o intrebare.... am un fototranzistor cu 2 pini.... cum pot afla care-i colectorul si care-i emitorul si daca este pnp sau npn? Link to comment
niq_ro Posted January 16, 2007 Share Posted January 16, 2007 pui la plus in serie cu unul din pini o rezistenta de 4,7..10k si masori caderea de tensiune pe rezistenta... apoi luminezi fototranzistorul.. si masori iar tensiunea.... cand e configuratia cotrecta, o sa ai intre masa si rezistenta tensiune mare si apoi una mica Link to comment
Laci Posted January 16, 2007 Share Posted January 16, 2007 @one (Mare mester) Uita-te pe pdf: http://www.datasheetarchive.com/search. ... tDS=Starts Link to comment
pyu Posted January 16, 2007 Author Share Posted January 16, 2007 am testat ceva.... nu stiu care-i problema dar in ambele cazuri tens pe rezistenta este 0 ( mai bine zis 0.05v)dak masor rezistenta pe el am peste 100k la intuneric iar la sursa de lumina de care dispun eu imi scade pana in 0.8K..... nu il pot folosi ca fotorezistenta sa deschid tranzistorul folosit in schema mea de mai sus? Link to comment
sofian Posted January 16, 2007 Share Posted January 16, 2007 pui la plus in serie cu unul din pini o rezistenta de 4,7..10k si masori caderea de tensiune pe rezistenta... apoi luminezi fototranzistorul.. si masori iar tensiunea.... cand e configuratia corecta, o sa ai intre masa si rezistenta tensiune mare si apoi una micafaci cum a zis nig_ro dar masori tensiunea intre pini la fototranzistor ca sa i-ti dai seama care este masa(emitorul)in caz ca este NPN Link to comment
pyu Posted January 17, 2007 Author Share Posted January 17, 2007 gata... am reusit ce mi-am propus... 10x :weedman: Link to comment
adicontakt Posted November 9, 2008 Share Posted November 9, 2008 poti sa atasezi aici softul? Link to comment
Recommended Posts