Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

multimetru Mastech MY65 4 1/2 digits

lulu

Recommended Posts

MY65  este un multimetru  de  precizie (0.05% pe 200 mV) cu 4 1/2 digits ( 19 999), bazat pe ICL 7129.

CU ZERO LA INTRARE, PE TOATE SCALELE AFISEAZA CEVA DIFERIT DE ZERO PE ULTIMII DOI DIGITI.

Solicit ajutor  ptr procedura de zero input display  0000, adica zero ptr toti digitii cand nu ai nimic la intrare ( scurtcircuit intrare).

Evident ca mi-as dori si procedura de calibrare a celor 4 potentiometri semireglabili.

Nu am gasit manualul service  si nici  fisa tehnica ICL 7129 nu m-a luminat.

Multumiri

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• q_acdc

3

• gauss

3

• dan cod

3

• lulu

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu există procedură de aducere la zero la aceste tipuri de integrate .

Incearcă să cureți cablajul cu alcool izopropilic în zona intrării , eventual verifică condensatorul de integrare să nu aibă pierderi. Informația o găsești în link-ul de mai jos, primele două scanări. Sper să ajute. Nu e sigur că se aplică și la 7129 care e cu autozero digital .

http://www.datasheetarchive.com/4--ICL7106%2FICL7136-datasheet.html#

Edited by UDAR

Nu se intelege , asa l-ai luat de nou sau s-a intamplat ceva cu el ... ?

Se poate face scurt chiar pe integrat intre pinii de intrare ca sa vezi daca ajunge la zero indicatia . Ca sa stii cam pe unde e problema

Si alte multimetre ( scumpe ) mai fac asa ceva ... de multe ori e vorba de tensiuni reziduale , captate de cordoanele de masura , care functioneaza ca antene , alaturi de corpul uman . Mai ales datorita faptului ca autoscalarea comuta pe domeniul cel mai sensibil , unde milivoltii sant masurati cu sfintenie ... La ohmi apare valoarea finita a rezistentei cordoanelor ... Unele multimetre au functia REL , exact pentru eliminarea acestor citiri , si ca masurarea sa inceapa de la zero . A nu se uita ca la multimetrele digitale se recomanda citiri dupa prima zecime a scalei , multi producatori nu aduc vorba de asa ceva ...

P .S . - pentru " zero " e bine de verificat cu un scurtcircuitor , o piesa masiva care face contact intre borne , de lungime si rezistenta zero ( minima ... ) , aparatul lasat pe o masa ... multe au ecranaj defectuos , sau lipsa ... simt corpul uman care induce direct in PCB - ul multimetrului !

Edited by gauss

Faptul ca afiseaza ceva in gol de oridinu mV nu-i problema toate fac asa si astea scumpe HP34401 afiseaza undeva la 1,9mV in gol,dar important este sa masoare corect .

Multumiri pentru bunavointa!

Aparatul l-am luat dintr-un targ duminical. Cautam un multimetru mai bun de  0.5% pe DCV  si MY 65  cu 0.05% era pe lunga mea lista de candidati. Aparatul nu avea baterie si oricum  conectorul bateriei era deteriorat.

Acasa am schimbat  suportul de baterie 9 V  si am observat pe placa de montaj imprimat  mai multe lipituri  recente, prost facute. Am corectat totul, dar ma punea pe ganduri faptul ca pe unele portiuni ale montajului era un adeziv siliconic, pe care l-am indepartat cu  alcool izopropilic. Oare adezivul siliconic nu avea pe el  niste ecranari?     Ideal e sa gasesti pe web   manualul de service cu proceduri detaliate de Troubleshooting & repair. Nici producatorul INTEL  al lui 7129, integratul central al lui MY65   nu indica mare lucru pe posibile probleme in montaj.

A fost " lucrat " ... de - aia si conectorul bateriei era " stricat " . Ia - l la puricat , poate ai noroc . Producatorii nu dau informatii privind " probleme in montaj " . Ei doar le produc , si de regula , bine . Cu atat mai bine cu cat firma e mai mare ... La asa multimetru , nu exista caiet de service . Nu se ( prea ) repara . Nu in regim de garantie - postgarantie , e prea ieftin . la garantie se inlocuieste ...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2024570-30.html

0,05 % e doar pe 200 mV C . C . Si eu am indoieli , e prea frumos la un aparat de genul acesta . Cam greu la unul fara autoscalare ...

Edited by gauss

Eu nu m-as increde ca e asa exact , oricum in zilele noastre se pot cumpara circuite integrate referinte de tensiune f exacte si relativ ieftine , asa pentru verificare sau etalonare

Pe milivolti e firesc sa afiseze ceva la orice aparat , insa autorul zice ca pe orice domeniu ... daca si un multimetru scump ( ca sa nu zicem in buna stare de functionare ) ziceti ca tot asa face eu imi dau demisia ...

Edited by Depanatoru

Eu am un TTI 1604 si cand fac scurtcircuit imi afiseaza zero pana la ultima cifra.

Aici am pus o poza cu un multimetru dar nu imi amintesc daca ii scurtcircuitasem intrarea.

Din pacate, nu mai am acest multimetru de la Fluke, mi-a fost furat.

Edited by one

UIte aici 3 comparatii cu 3 aparateFluke 175 precizie 0.09%Hameg HM8112-2 precizie 0,0006%Hp34401 precizie 0,0030%cu testerele scurtcircuitate.la hameg de vazut nr de cifre dupa virgula.

post-197538-0-91761100-1421314031_thumb.jpg

post-197538-0-64298300-1421314039_thumb.jpg

post-197538-0-74796700-1421314051_thumb.jpg