Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema potentiometru


Guest Andrei Dumitrascu

Recommended Posts

Guest Andrei Dumitrascu

In primul rand, vreau sa ma scuzati... Nu stiu prea multe despre electronica.

 

Sa va spun cum sta treaba. Am niste boxe (http://cdn.clubafaceri.ro/clients/0/74639/5/boxe-genius-sp-m200-6w-31730951100-962434_big.jpg), si ieri mi-a cazut boxa cu butoanele in jos. Din cauza impactului butonul din mijloc a intrat inauntru si potentiometrul ( B50K 6 pini ) s-a rupt, iar eu l-am scos de tot ramanand doar cei 6 pini.

Intrebarea este, cum le fac sa mearga direct, fara potentiometru? Din cate am citit pe net, pot sa fac legatura intre primii si ultimii pini ( 1 cu 3 si 4 cu 6 ) astfel boxa megand la volum maxim, urmand sa controlez volumul din PC. 

 

Astia ar trebuii sa fie pinii :))

 

1   2   3

4   5   6

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Popular Days

Ai doua divizoare de tensiune acolo; 

 

Posted Image

 

1/3, 4/6 sunt intrari dinspre sursa semnal + gnd. 2 si 5 sunt cursoarele, si sunt conectate la intrarea amplificatorului. O sa vezi ca dupa ele trebuie sa fie cate un C, gen 10uF, sau ceva de genul. Determini care e GND, si unesti 2 cu care nu e, si 5 cu care nu e. Dar, este o mare greseala... de ce? Iti spun imediat. Daca lasi incintele pe max, si dai semnal doar din pc, incintele vor amplifica toate zgomotele posibile, si vei avea ceea ce se numeste SNR sau S/N, sau raport semnal-zgomot oribil. Vei avea la volum mic din pc, un mare balamuc. Muzica suprapusa cu zgomot. Varianta ideala este 85% volum din pc, si control din boxe, din imediata apropiere a amplificatorului.

 

Acel potentiometru e usor de gasit. 

Daca te satisface varianta simpla, cu problemele de rigoare, repet, afla care din 1/3 si 4/6 sunt GND, si leaga 2 cu corespondentul si 5 cu corespondentul, lasand GND-urile in pace.

Probabil ca pe pcb, GND-ul este un circuit unic, si n-ar trebui sa ai probleme.

 

 

Mai pentru incepatori;

 

Posted Image

Link to comment
Guest Andrei Dumitrascu

Am reusitt... Am vazut si eu ca scrie pe placa GND si mi-am dat seama... oricum multumesc mult cat despre zgomotul de fundal este aproape inexistent. Chiar ma mir.

Link to comment
  • 1 month later...
Guest myrunes

Intrebarea mea este se merita atata stres? Cat costa acele boxe? Si nu se gasesc pe olx la mana a doua la un pret convenabil pt a face din 2 seturi, unul bun?

Edited by myrunes
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines