Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 tranzistoare comune termic

Recommended Posts

Vreau sa pun in comun , 2 tranzistoate cu capsula de plastic TO92 , si nu stiu cum sa fac ; m-am gindit sa le lipesc cu superglue , dar nu stiu daca este cel mai bine termic .

Mai ar exista varianta cu manson tabla cupru ,lipit tabla ... , dar parca este cam incomod .

Ce ma sfatuiti ?

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• spinach

6

• Stefan

2

• lorik199

1

• nostrom

1

Puneti pasta termica si bobinati 2-3 straturi de sarma subtire de cupru peste.

Ideal ar fi 2 trz in capsula metalica cositoriti, insa nu se gasesc toate tipurile in astfel de forma

Capsulele din epoxi sunt slab conductoare termic. Tranzistoarele cu capsula metalica lipite cu cositor intre ele merg mai bine, dar nu sunt identice si apar diferente de temperatura cand au curenti diferiti. Solutia este folosirea unui tranzistor dublu, doua tranzistoare identice pe acelasi cip in capsula metalica cu 6 pini. Se fabricau prin anii 70 si se gaseau mai usor, dar poate mai are cineva. Mai existau si arii de tranzistoare integrate, ROB 3018 romanesti, folosite exact in acest scop.

Poate gasiti 2n3806 sau 2N2060.

Astea productie recenta sunt in capsula smd precum BC847BS sau BC847BDW1T1G

Nu se poate adapta un etaj diferential cu amplficator operational?

exista diferite artificii ca sa egalizezi curentii prin tranzistori , cum ar fi sursele de curent constant , si bineinteles oglinda de curent. iar cuplarea termica nu e chiar asa de greu de realizat , eu as pune putina vaselina siliconica si i-as pune fata in fata si pe urma as aplica un tub termocontractabil peste cei doi. solutii exista , Krell e "maestru" in asta.. studiaza putin schemele de la Krell ca sa te inspiri :)

• 4 weeks later...

Vreau sa pun in comun , 2 tranzistoate cu capsula de plastic TO92 , si nu stiu cum sa fac ; m-am gindit sa le lipesc cu superglue , dar nu stiu daca este cel mai bine termic .

Mai ar exista varianta cu manson tabla cupru ,lipit tabla ... , dar parca este cam incomod .

Ce ma sfatuiti ?

Cea mai simpla metoda:

Posted Image

Ba da , dar sa aibe esire diferentiala si sa mearga pina la 100 Mhz ;  de ex ne529 ;nici de asta nu am gasit .

Un AO cu iesire diferentiala, cu banda de 120MHz pentru un castig de 10 ori este LM733. Ar trebui cautat pe la bazar. A fost utilizat mult la inceputul anilor 90 de cei care-si construiau receptoare de satelit.