Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
shark020

igrasie si perete umed

Recommended Posts

De curand am cumparat o casa facuta din chirpic, cat a fost vara peretele era putin umed dar am zis hai ca o fi ca nu a stat nimeni pe timp de iarna in casa. 

Acum de cand au venit ploile si zapada, am probleme cu un singur perete care da spre vecin, el avand un garaj mare si neavand burlane toata apa se scurge langa perete. Casa e izolata cu poliestern pana in pamant si nu am avut cum sa verific fundatia sa vad cum este. Doresc daca ma poate indruma cineva cu o solutie pana in primavara pana sap pe langa perete si pun hidroizolant si torn beton sa dirijez apa ce se surge.

Pana atunci am peretele umed si parchetul in drept cu pertele umed. Sau daca as putea sapa acu chiar de e ploaie sau zapada si sa torn ceva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă și vara peretele era tot umed.....iarna cum ați fi crezut că va fi ?  Trebuie urgent drenată apa dintre casă și vecin, altfel nu veți scăpa de umezeală. Ar trebui săpat pe lângă fundație (dacă are) și introdusă folie hidroizolantă, apoi uscat forțat peretele acela cu o aerotermă.Dar fiind casa de chirpici, nu s-a pus mai mult ca sigur hidroizolație între zid și fundație și tot va trage umezeală. Cred că va trebui să demolați acel zid și să-l reconstruiți de la zero, sau cel puțin să-l impermeabilizați la bază. Nasol moment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da stiu dar na in vara am vazut casa in toamna am cumaparto acu au aparut surprizele si dupa ce am renovat totu la interior in casa am 22 grade cu tot cu peretele umed daca ar fi nevoie voi urca temperatura mai sus la centrala dar mai intai sa rezolv cu drenarea apei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Răbdare și hidroizolație la primăvară. Nu ridica temperatura în cameră, ai umiditate mare in masa peretelui, nu rezolvi mare lucru, și atragi și alte fenomene.Greșeală ENOOOORMA, izolatia aplicată până la fața solului. Scoate câte un m, la adâncime jumătate de m, curăță, coboară izolatia până acolo, trage o hidroizolație folie, și acoperi, repetând procesul. Dacă-mi pui spre primăvară poze cu contextul, o sa explic pe desen cum se face.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca peretele ud este izolat pe exterior cu polistiren nu se poate usca decat pe dinauntru. Mucegai, boli, etc. Nasol de tot!.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motivul pentru care se aplica un strat de carton bitumat intre fundatie si zidarie, este sa impiedice parcursul ascendent al apei prin capilaritate in zid. De cele mai multe ori, chiar si acest carton, cu timpul, isi cam pierde rolul.

Grea scapare in cazul asta. Exista solutii, nemtii au dezvoltat o solutie geniala. Se introduc printr-un sistem percutie, la baza zidului, niste fasii de tabla inoxidabila. As putea sa pun videoclip, dar, nu vreau sa le fac reclama aici. Nu stiu cat de ieftin e, dar, e o solutie de nota 10. Mai sunt tot felul de metode, in care se injecteaza rasini in zid, etc.

 

In cazul de fata, mai simplu si mai eficient decat sa sape pe langa fundatie, sa aplice hidroizolatie, si sa prelungeasca termo, nu exista...

EPS-ul are o permeabilitate uriasa ca valoare, si asta dauneaza grav. Nu mai zic ca si vopseaua lavabila este destul de ridicata in valoare, ca permeabilitate. Ce intelegem prin asta? Valoare ridicata a permeabilitatii, e de rau. Considerand aluminiu, sticla, etc. 1000, OSB 150, EPS am vazut intre 100 si 300, am vazut la unii 40 aprox., nu mai stiu detalii... dar, in general EPS este cam impermeabil, adica impiedica intr-o oarecare masura, destul de ridicata, eliberarea umiditatii acumulate in pereti.

 

 

Foarte greu se vor elimina in sens ext.-int., datorita presiunii vaporilor, corespunzator conditiilor de iarna. Pe valoare ridicata a presiunii de vapori, tendinta este de acumulare in zid. Este, ca si o analogie, un fel de oala sub presiune. Doar sa ai un interior foarte uscat, ceea ce nu e sanatos oricum, lasand ca e oricum greu de obtinut.

 

Am tot zis ca fac un mic proiect exemplificativ de izolatie ideala, pe un fel de casa cub. Poate imi fac timp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

O soluție posibilă: Metoda electroosmotica impotriva igrasiei...

 

 

Editat Nomikos; Fara reclame, va rog. Am salvat eu link-ul cu informatii, daca-l vrea cineva, sa-mi ceara pe mp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O soluție posibilă: Metoda electroosmotica impotriva igrasiei...

 

  Foarte  interesanta  treaba  !  A  mai  fost  parca  discutata  in  alt  topic   ! Oare  este  cineva  care a  facut  un  astfel  de  proiect   complet   la  noi   ?????  Ma  refer  la  userii  de  pe  forum  !

Edited by nomikos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie parcurse metodele cunoscute de rezolvare a problemei umiditatii ascendente, si aleasa cea mai buna, fct. de context.

 

Exista metode diverse. Unele constau in realizarea unei serii de gauri la baza peretelui, urmata de introducerea unor rasini. Procesul se reia, pana se izoleaza complet, perete de fundatie.

Alta metoda consta in taierea pe sectiuni scurte a mortarului, si introducerea de folii sau fasii din polietilena, in unele cazuri se folosesc rasini speciale.

Mai este una, intruducerea prin percutie a unor lame din otel inoxidabil, la baza peretelui. La constructii importante, pe structura zidarie, fct. de caz, toate solutiile astea sunt usor de abordat.

Se introduc substante speciale, printr-un sistem, care sunt absorbite in zidarie, devenind impermeabila.

Mai este si cea descrisa in topicul de mai sus.

 

In alte cazuri, hidroizolatia la nivelul fundatiei, tuburi de drenaj, etc. Functie de context, se alege solutia potrivita, in prezenta unui/unor specialist/i.

 

 

Cazul colegului are o rezolvare simpla, clara si absoluta, descrisa de mine in linii mari, mai sus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar vecinu' cu garajul cel mare a respectat distanta legala fata de hotarul dintre proprietati? Ceva nu este in regula din moment ce apa care se scurge de pe garajul lui va afecteaza fundatia casei sau zidul. Decat sa inlaturi efectul mai bine umbli la cauza...spune-i vecinului sa-si monteze burlane. Cautati in lege la ce distanta fata de hotar se poate construi....

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cf. certificat urbanism, are sigur retrageri impuse. N-are voie vecinul ăla mai multe, după caz. Asta, daca are proiect la bazaconie. În primă fază, poate se rezolva civilizat. De pb. cu apa, tot trebuie să scape. Nu-i numa' garajul vinovat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu stau tot la casa, am la fel polistiren pus numai pana la nivelul fundatiei. Fundatia de beton nu are protectie fata de umezeala (lucru rau) dar ulterior am turnat un trotuar de aprox 50 cm latime, iar la restul de pamant (pana la hotar) i-am dat un pic de panta catre gard. In poza nu se vede prea bine panta ca m-am apucat sa fac un sant pentru canalizare... Toata apa de pe streasina mea curge pe beton ca n-am burlane, si apoi se scurge catre gard. N-am nici un fel de probleme cu igrasie/mucegai, etc. Asta ar fi o rezolvare si pentru colegul, respectiv sa inalte suficient zona (pornind mai sus dinspre casa, scazut catre gard) in asa fel incat apa care vine de pe garajul vecinului sa ajunga la fundatia garajului (acolo unde ii este locul) :rade: Peste adezivul de la polistiren am dat o mana de tencuiala pentru protectie mecanica...mai vine o pasare, mai un animal cu blana...toate sunt atrase de polistiren, sa-si faca cuibul acolo, in special vrabiile. Peste tencuiala, in partea de jos (cam pana la 1 m inaltime) am dat cu o rasina care face betonul impermeabil. As fiu curios cum arata la colegul zona cu probleme, respectiv distanta dintre hotar si strasina garajului, ca doar nu o curge toata apa de pe garajul aluia pe gardul dintre proprietati :secret Sa-si puna burlane sau sa modifice acoperisul (sa fie cu cadere la el in curte). Eu la garaj i-am facut acoperisul sa aiba cadere la mine in curte, nu catre vecinul...este si o chestie de bun simt pana la urma :84 Din cate stiu eu, parca cel mai in exterior punct al cladirii ( de regula streasina) trebuie sa fie la 1,1m fata de hotar... nu sunt sigur aici.

Posted Image

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se făcea, în "antichitate", trotuar cu dop de bitum... Multe au fost pierdute de Gigel și Dorel...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tot din antichitate avem roata, si o folosim si in ziua de azi. Trotuarul din beton este o solutie buna pentru protejarea de apa a fundatiei, poate chiar mai buna decat hidroizolatia bituminoasa lipita cu arzatorul pe exteriorul fundatiei.

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu vreau sa fiu inteles gresit, am spus ca se facea in "antichitate" corect la nivel de detaliu. Trotuarul de garda e o solutie foarte buna, excelenta chiar, dar, n-am mai vazut unul executat corect, de multa multa vreme...

 

P.S. Nu-mi explica ce face trotuarul, si cum se construieste o casa... nu e cazul, profesional vorbind...  :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×