Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme Alimentatoare


Postări Recomandate

Salutari.

 

Acest topic va avea ca singur scop prezentarea de diverse scheme de alimentatoare de tot felul, fie ele liniare sau in comutatie, oricine poate posta aici, dar o va putea face doar sa prezinte o anumita schema care obligatoriu va trebui sa fie una functionala si preferabil deja testata de autor sau de terte persoane, nu se vor discuta sau dezbate schemele prezentate, ci doar veti posta o oarecare schema prezentandu-o cat mai detaliat puteti, obligatoriu veti preciza si sursa de informare de unde ati preluat schema respectiva si autorul ei, sau daca schema este de conceptie personala va veti limita doar la a va prezenta creeatia cat mai detaliat dimpreuna cu scopul ei.

 

Orice discutii, cereri de modificare sau adaptare, ori alte comentarii la scheme prezentate in topicul de fata, se vor putea face in topicul acesta:

http://www.elforum.info/topic/97185-discutii-scheme-alimentatoare/

 

 

Incep eu cu ceea ce consider un ajutor de nadejde pentru orice electronist, fie el amator sau experimentat, si anume LM317, si va voi prezenta cateva variante deja dezbatute mai mult sau mai putin pe forum, prima dintre ele, versiunea de baza:

Schema.png

 

Acesta poate fi folosit in nenumarate configuratii, eu am prezentat una care ofera o iesire reglabila intre 1,25-30V. O sa prezint pe scurt si componentele:

 

-B1 este o punte redresoare banala, se recomanda una de minim 4A;

-C1 filtreaza tensiunea redresata de B1;

-C2 cond decuplare inalta frecventa;

-D1 previne descarcarea C3 ( condul de pe iesire ) in iesirea regulatorului in eventualitatea unui scurt pe alimentare;

-R1 stabileste curentul prin divizorul de la Adj, pe ea pica referinta care este 1,25V, deci Idiv=1,25/R1;

-P1 stabileste gama maxima de reglaj si se alege in functie de curentul prin divizor si tensiunea maxim dorita la iesire din care se scade referinta;

-C4 idem C2;

-C3 filtrare suplimentara a iesirii, si asigura stabilitatea regulatorului ( a nu se confunda cu stabilizarea );

 

 

LM317+PNP

Este vorba despre binecunoscuta schema a lui Smilex care ofera cca 5A curent la iesire:

sursa09.gif

 

Vin cu o versiune usor modificata de mine pentru iesire 1,25-30V:

Schema.png

 

Si cablajul desenat tot de mine:

Dispunere_componente.png

 

Arhiva continand fisierele necesare realizarii placii:

https://www.mediafire.com/?u6z4brpc2f0y71b

 

 

LM317+PNP - 8A

Este vorba despre o varianta a aceleiasi scheme a lui Smilex dar adaptata de mine la cerere pentru un curent maxim de cca 8A:

Schema.png

 

Inca nu i-am desenat un cablaj, promit sa revin cu el cand o sa am timp.

 

 

LM317 3,5A+Iadj

Este vorba despre un regulator cu LM317 care ofera posibilitatea ajustarii curentului intre cca 0,15-3,5A, tensiunea este ajustabila ca de obicei intre 1,25-30Vcc. Bonus monitorizare curent pentru afisaj digital cu PIC, schema este conceptie personala:

Schema.png

 

Si cablajul pentru ea proiectat de mine:

Dispunere_componente.png

 

Si arhiva continand fisierele necesare:

https://www.mediafire.com/?l6z78cglgtqj5uq

 

Pentru moment cam atat, o sa revin bineinteles si cu alte scheme, in limita timpului disponibil. Topicul va fi unul "lipicios" pentru a ramane permanent in prima pagina.

 

Marian@Elforum.

Editat de marian
Link spre comentariu

Sursa din revista Conex, realizata si de mine, functionala de la prima testare:

post-199853-0-47767600-1416824799_thumb.jpg

 

Cablaj pentru sursa Connex realizat de @GeoMar

Sursa_Conex.jpg

Cablaj___Silk_Sursa_Conex_0-30v_0-3A__elforum_.pdf

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Sursa cu LM 317 din Almanah Tehnium '90, realizata si de mine, functionala din prima:

post-199853-0-43313500-1416825109_thumb.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cu exceptia primei si ultimei scheme cu LM 317postata de Marian, am realizat si celelalte scheme cuprinse in prezentarea initiatorului acestui topic, fiind super multumit de functionare. Cred ca voi realiza si ultima schema, aceea care are si reglaj intensitate. Multumesc Marian.

post-199853-0-34245200-1416824820_thumb.jpg

post-199853-0-52803800-1416824845_thumb.jpg

Editat de marian
Link spre comentariu

Schema acesta de alimentator am preluat-o din TEHNIUM , am construit-o si am intimpinat unele probleme foarte importante in functionare.La un scurcircuit pe iesire se distrugeau tranzistorii serie. Am executat modificari substantiale pentru a o aduce la parametrii doriti de mine.

Citeva detalii deosebite :

  Protectia la suprasarcina sau scurtcircuit se face prin anularea alimentarii cu tensiune a nucleului schemei (LM317).Caderea de tensiune pe R5 deschide Q5,Q6 .configuratie tiristor si blocheaza Q1.Din R12 se regleaza curentul la care protectia actioneaza.Din R6 se regleaza tensiunea la iesire. Led D10 semnalizeaza starea de scurcircuit.

 

http://lordimg.com/image/es

Link spre comentariu

Ma bucura reactiile pozitive, inseamna ca scopul topicului va fi atins. Va multumesc pentru votul de incredere.

 

Asa cum am zis se vor putea posta aici fie alimentatoare in comutatie, fie liniare, am postat deja ceva variante liniare, atasez acum o sursa in comutatie coboratoare de la 220, o semipunte dezvoltata de mine cu asistenta din partea lui Smilex si destinata alimentarii de amplificator audio, din pacate beneficiarul a renuntat la ideie astfel incat inca nu am apucat sa o pun si in practica, am de gand daca si resursele financiare ma vor ajuta, ca la anul sa imi construiesc un amplificator ceva mai dichisit, si care va folosi chiar sursa asta pentru alimentare. Dar sa nu mai lungim vorba, iata schema:

Schema5.png

 

Asa cum se poate observa controlul il realizeaza TL494, ajutat de driver-ul IR2110. Prea multe nu cred ca se cer a se spune, o semipunte asa cum am zis, realizata cu cate 2 condensatori electrolitici de 200-250V si 470uF, rezultand un total de 940uF pe ramura, cond inseriat cu primarul, adica exact configuratia de la sursele ATX,  2 mosfeti suficient de solizi pentru sarcina la care sunt pusi, protectia lor se face cu un traf de curent care poate fi facut pe un inel micut de ferita recuperat din alimentatoarele becurilor economice, si un tiristor simulat care aduce ceva mai mult de 3V la pinul 4, blocand astfel ambele iesiri si oprind astfel sursa. Alimentarea partii de control se face dintr-un traf micut de retea, si un stabilizator de 12V dupa el. Iesirile sunt bine filtrate cu practic 2 LC-uri, tocmai pentru a anula cat mai mult zgomotul de comutatie, avand in vedere ceea ce se doreste a se alimenta, totodata primul set de inductante serveste si un alt scop poate si mai important, ofera o oarecare intarziere in cresterea curentului la un nivel mare, inlaturand astfel declansarea prematura a protectiei si totodata oferindu-i timp suficient pentru a interveni eficace.

 

I-am dezvoltat si un cablaj:

Dispunere_componente.png

 

Adaug si 2 arhive, una continand toate fisierele necesare realizarii cablajului cat si fisierul in eagle in caz ca doriti sa efectuati propriile modificari, si cealalta arhiva contine footprint-urile Trafor forta, trafo auxiliar, trafo curent si filtru EMI, toate creeate si editate de mine:

Semipunte 494+2110-eagle.rar

Componente libr.rar

Editat de marian
Link spre comentariu

In 2011 parca, am realizat sursa in comutatie cu LM 2576 T - ADJ, functionala de la prima testare. Cablaj nu am, deoarece a fost desenat pe hartie, punctat si desenat cu marker. Schema este aceea din datasheet:

post-199853-0-32279700-1416900731_thumb.jpg

 

I-mi cer scuze, sper sa nu se supere Briobit ca postez eu, schema realizata de el cat si de mai multi useri printre care si eu, functionala la unii din prima, la mine dupa oarece bibiliri. Sursa o am si acum, fiind functionala si de mare ajutor. Cablajul ii apartine lui Briobit, fiind postat pe forum la vremea respectiva.

post-199853-0-88494400-1416901011_thumb.jpg

cablaj.pdf

cablaj cu piese.pdf

 

Cablaj la sursa Briobit realizat de @GeoMar:

Sursa_Briobit.jpg

Cablaj___Silk_Sursa_briobit.pdf

Editat de marian
Link spre comentariu

Vin si cu o sursa destinata alimentarii de amplificator auto:

Schema.png

 

Click pe imagine pentru rezolutie mai mare. Este implicit vorba despre un SMPS configuratie push-pull, schema a fost dezvoltata de mine in colaborare cu...Smilex, 2 mosfeti STP55NF06 ( de la STMicroelectronics ), au un Rds-On destul de mic la maxim 18mOhm, dar si mai interesante sunt capacitatile, un Ciss de 1,5n a facut posibila comandarea lor direct de catre iesirile SG3525, noutatea sa zic asa "originala" a schemei este protectia, sursa beneficiaza de limitare de tip puls cu puls facilitata de pinul 10 al SG3525, se citeste caderea de tensiune pe un shunt inseriat cu sursele mosfetilor si se aplica o versiune amplificata a acesteia in pinul 10, care reactioneaza blocand integratul, viteza de reactie a pinului 10 este una suficient de buna pentru a permite o limitare puls cu puls eficace cu conditia lipsei Css de la pinul 8, de fapt asa cum s-a aratat pe forumul celalalt exista o configuratie care face totusi posibila prezenta acestui cond, dar nu am considerat neaparat necesar un softstart devreme ce se limiteaza strict curentul fiecarui puls. Traful initial la acest proiect a fost RM14, si pe baza lui am realizat practic sursa, dar cum este destul de scump am trecut la un ETD39 marcat pe schema, unde deasemeni sunt trecute si numarul spirelor necesare la infasurari, atat la primar cat si la secundar. Sursa foloseste 1 releu in miniatura cu bobina la 12V si curent contact 5A pentru functia de remote, si inca unul pentru comutarea alimentarii unui ventilator. In rest totul se poate obswerva in schema.

 

Iata si cablajul conceptie personala:

Dispunere_componente.png

 

Asa cum am zis, sursa a fost realizata practic de mine, a functionat perfect din prima, limitarea puls cu puls isi face treaba, deci nu aveti a va teme de suprasarcina sau scurtcircuit accidental pe iesire. Atasez si o arhiva continand fisierele necesare realizarii cablajului, precum si fisierul in eagle de la cablaj, in caz ca doriti sa ajustati voi ceva, si nu in ultimul rand fisierul .libr al ETD39 creeat si editat de mine.

Pcb sursa amplif auto.rar

Editat de marian
Link spre comentariu

Asa cum am promis voi incerca sa contribui cat mai mult la colectia acestui topic, dupa cum poate s-a observat incerc sa vin cu cate o versiune mai mult sau mai putin proprie pentru cele mai cautate aplicatii, am postat deja o varianta de sursa pentru amplif auto, o varianta de sursa in comutatie coboratoare de la retea pentru alimentarea de amplificatoare, unele versiuni de surse reglabile de laborator, acum vin cu cateva sugestii pentru o aplicatie care am observat ca inca se cauta, incarcator de 5V de la auto pentru diferite device-uri ( telefoane mai mult sau mai putin destepte, tablete, etc...), intai o versiune liniara cu binecunoscutul LM317:

 

Schema.png

 

Avantajul este in primul rand simplitatea, si de ce nu si costul destul de redus, probabil radiatorul necesar pentru LM317 ar costa cat toate componentele din schema. Prea multe nu cred ca ar fi de spus, nu va sunt necesare cine stie ce calcule, divizorul R1+R3 stabileste tensiunea de la iesire la cca 5V, R2 este shunt pentru limitarea de curent, care este undeva in jur de 2A, se recomanda ca R2 sa fie de minim 3W, modul de functionare al limitarii e cat se poate de simplu, pe shunt in functie de curentul de sarcina pica o anumita tensiune, cand aceasta ajunge la cca 0,65V Q1 se deschide si trage pinul Adj catre masa, reducand automat tensiunea de la iesire, si implicit curentul, se stabileste astfel un echilibru undeva pe la 2A. Este posibil acest curent de la LM317 de unul singur datorita modului in care functioneaza limitarea interna a sa, curentul maxim posibil fiind undeva pe la 2,2A la o anumita cadere de tensiune optima pe el, si in cazul de fata cand se alimenteaza de la auto, caderea de tensiune pe el se afla chiar in zona aceea optima. Toate astea vin cu un pret, disipatia maxima fiind undeva aproape de 20W, astfel incat se va necesita un radiator suficient de mare pentru a disipa caldura eficient. In cazul in care se doreste un curent mai mic se poate ajusta valoarea shuntului tinand cont ca R2=0,65/Iout si ca disipatia pe shunt este P=I2*R2.

 

Am observat mai sus ca varianta liniara desi este mai simpla, totusi disipatia mare pune probleme in multe situatii, ce-i de facut? pai simplu, apelam la comutatie, propun binecunoscutul integrat MC34063, iata o prima varianta pe cat de simpla pe atat de eficienta ( si zic eu si ieftinache rau ):

Schema.png

 

Cea mai tare chestie este lipsa necesitatii de radiator, o chestie care cred eu atrage oricand si pe oricine. Curentul maxim la iesire este undeva pe la 1A, si este stabilit de valoarea shuntului R2. Inductanta se poate realiza pe toruri din alea galben cu alb de la surse ATX, T80, T90, T106 ( desi mi se pare prea mare ), sau orice alta dimensiune mai gasiti, cred ca si mai mic de T80 se poate folosi, in caz ca nu aveti dispozitiv de masurat inductanta si nu va descurcati cu numarul de spire necesar, imi spuneti la topicul despre discutii scheme alimentatoare de AICI ce tor aveti, culorile si dimensiunile exacte, si va zic eu ce aveti de facut. La D1 puteti pune fie ce e in schema fie o dioda redresoare recuperata de pe la sursele ATX, cam orice gasiti in secundarele principale la ATX-uri merge fara probleme. Nu trebuie sa va faceti griji ca incarcatoarele de la retea specifica un curent mai mic, oricum telefoanele au regulatoarele lor de incarcare la acumulatori, deci isi iau atat cat au nevoie. Evitati sa folositi shunt ( R2 ) bobinat, se gasesc destul de usor rezistente chimice la 3W, daca este nevoie puteti folosi o combinatie de rezistente serie/paralel pentru a obtine valoarea din schema de 0,27 Ohm. C4 si C2 se subantelege sper, ca trebuiesc cu ESR mic.

 

In caz ca pentru tablete ( spre exemplu ) 1A este putin, iata si o varianta cu PNP extern pentru a mari putin curentul disponibil:

Schema.png

 

In situatia de fata curentul disponibil este undeva pe la 2A, poate un picut mai mult, la fel ca si mai sus shuntul ( R2 ) rezistenta de 3W chimica, nu bobinata, si la fel, va puteti folosi de diferite combinatii serie/paralel pentru a ajunge la valoarea dorita in schema. Este nevoie de radiator micut atat pentru Q1 cat si pentru D1, si aici C4 si C2 cu ESR mic, L1 deasemeni pe tor galben cu alb recuperat din surse ATX. Se subantelege ca toate schemele din postarea asta sunt protejate la scurt accidental pe iesire.

 

In caz ca mai doriti ceva detalii sau mai aveti ceva nelamuriri legate de schemele de la aceasta postare, puteti intreba la topicul de discutii, de AICI. Nu am postat si cablaje pentru scheme deoarece acuma le-am desenat pe toate 3, si n-am avut timp sa le fac si pcb-uri, o sa vin si cu ele cand am timp, desi cel putin primele 2 nu prea au nevoie de cablaje, in cel mai rau caz va puteti folosi de placute de test, dar asa cum am promis, vin si cu variante de pcb-uri la fiecare.

 

Bafta.

Editat de marian
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Atasez si eu o schema de sursa liniara reglabila 0-50v si 0-5A.

Acestei surse este necesar un transformator cu mai multe prize pentru ca disipatia pe tranzistori sa fie redusa la o tensiune mica si un curent mare.

Sursa am relizat-o  in mai multe exemplare functionand foarte bine.

Documentatia cu cele necesare le atasez mai jos, insa din pacate nu mai am fisierele sursa  deoarece hdd-ul pe care am avut multe proiecte a decedat subit si nu am mai putut recupera nimic, aceste fisiere le-am avut in mail deoarece le-am trimis unui amic.

Sursa are nevoie de alimentare cu prize la 12vca-24vca si 36vca poate merge pana la 40vca, si inca o tensiune dubla de minim 15v...

In cazul in care nu va descurcati, intrebati...

Atasez o imagine cu documentatia, ca nu ma lasa sa o pun aici are 1mb..

 

 Documentatie.png

sursa 0-50V & 0-5A.rar

Editat de marian
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Va prezint un circuit de control al turatiei in functie de temperatura, pentru ventilatoare mici in genul celor de la sursele PC. Schema imi apartine si cuvantul de ordine este simplitatea, in principiu oricine o poate face si cam oricine ar trebui sa aveti deja cele necesare sau le puteti recupera usor:

Schema.png

 

Se foloseste un stabilizator de 15V pentru a face montajul imun la variatiile alimentarii, care alimentare se poate face de la un secundar separat de 15Vca ( este recomandabila aceasta varianta datorita izolatiei galvanice=>zgomotul introdus de ventilator nu polueaza alte montaje ), sau se poate folosi o tensiune pozitiva de pana la 35Vcc deja prezenta in ansamblul monitorizat, R1 este senzorul de temperatura, un termistor NTC de 10k, se recomanda folosirea de pasta siliconica la fixarea sa pe radiatorul dorit a fi monitorizat, pentru un transfer termic optim. R2 este un semireglabil multitura de 20k si foloseste la un reglaj ceva mai precis al turatiei dorite la temperatura de interes, am folosit un montaj darlington pentru un Ib cat mai mic si deci o influenta a sa cat mai redusa. Q1 si IC1 vor necesita radiator, ceva in genul celor de pe la sursele de PC no-name ar trebui sa fie suficient, nu este necesar un cablaj, poate cel mult o placuta de test, dar in principiu fixati Q1 si IC1 pe radiator si restul componentelor le lipiti de pinii lor, "paianjenul" astfel obtinut nu ar trebui sa fie prea "incurcat" incat sa deranjeze. Pentru mai multe ventilatoare in paralel Q1 se poate inlocui cu BD911 sau alt NPN de putere medie in capsula TO220.

 

Cablaj pentru acest montaj realizat de catre @GeoMar

23jgy9c.jpg

 

Cablaj___Silk_Comanda_ventilator_in_functie_de_temp__elforum_.pdf

Editat de marian
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

In momentul de fata lucrez la schema creata de Marian, la care am facut cateva mici modificari si adaugiri.

 

Iata pentru inceput schema lui Marian.

 

Schema.png

 

La care am adaugat un mic controler fan.

 

unnamed1.jpg

 

Am mai adaugat si un voltmetru si un ampermetru cu C520.

 

Cablajul sursei a iesit cam asa.

 

CABLAJ_SURSA_MARIAN_3.jpg IMG_20150310_221316.jpg IMG_20150310_221453.jpg

 

Cand va fi gata o sa postez sursa integral.

Editat de marian
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări