Guest dorinbujor Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Salut , am o sursa simetrica de 2x30 si 100va dupa redresare obtin 2x40v , imi poate explica de ce se intampla asa? daca e ok sa o folosesc pe un tda7294 si cum as putea sa scad putin voltajul fara a-l o modifica(transformatorul) , daca e posibil. Link to comment
Marian Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Mai corect spus este "am un transformator cu 2 secundare simetrice de 2x30Vca", si nu "am o sursa...". Da, este normal ca dupa filtrarea pusa de dupa redresare, sa ai cei 40Vcc, si nu, nu cred ca trebuie sa risti alimentand direct TDA7294 de la tensiunile alea, iar daca nu iei in calcul modificarea trafului atunci ramane alternativa unui regulator. Link to comment
Guest dorinbujor Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Da , scuze m-am exprimat gresit .Si ce fel de regulator ar trebui sa folosesc ? Link to comment
Radiotelegrafist Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 fa cate un stabilizator pe fiecare iesire si obti tensiunea dorita in functie de tensiunea de referinta in cazul acesta ati va trebui o pereche de tranzistoare de putere acel integrat suporta maxim +-40vcc,tensiunea lui nominala de lucru fiind +-33vcc Link to comment
Guest dorinbujor Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Ce caracteristici ar trebui sa aiba acesti tranzistori ? si cum trebuie conectati in circuit ? Link to comment
Radiotelegrafist Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 ce tranz.de putere ai?si ati spun daca sunt buni,dar sa fie unul pnp si unul npn Link to comment
Guest dorinbujor Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Nu am nici unul urmeaza sa cumpar , doar ca as vrea sa stiu ce caracteristici ar trebui sa aiba Link to comment
gauss Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Pune niste rezistente de putere pe fiecare ramura ... pana scad tensiunile la cat doresti . Probabil se vor incalzi ( depinde de watajul lor ... ) si dupa aceea alimenteaza TDA - ul . Stiu ca va fi criticata solutia , dar se incadreaza perfect la titlul topicului ! Link to comment
Radiotelegrafist Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 ati trebuie o pereche de trz.din seria mje folositi ca finali audio de putere,nu stiu exact acum dar o sa caut prin arhiva si doua diode zener de putere la 30 sau 33v restul iti dau eu schema.cam astea sunt de baza. Link to comment
Guest Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Orice pereche PNP si NPN de minim 50Vce si 10A in colector, preferabil 100Vce si 16A Ic, darlington, 2 zennere de 33Volti la 1,3W, 2 rezistente de 1Kohm la 1W, 2 filtraje de 470uF/35Vcc preferabil 40Vcc. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Voltage_stabiliser_transistor,_IEC_symbols.svg Ai sus cum se realizeaza un stabilizator serie, doar partea pozitiva, la negativa folosesti trz PNP si dioda invers. Asa obtii cam +/- 31,7Vcc din cei +/- 40vcc cu zenner de 33V si trz darlington. Stabilizatorul fiind liniar tranzistorii trebuiesc montati pe radiatoare de caldura, disipind cam 12-16W fiecare la un curent de 2A per ramura. Un scurt accidental duce la strapungerea tranzistorilor daca nu se foloseste o limitare de curent adecvata. Link to comment
Marian Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Cea mai simpla varianta, si poate si cea mai ieftina, nu ai nevoie de precizie maxima ci de o tensiune stabilizata undeva sub maximul admis, in cazul de fata poate pe la 33V. 2 diode inseriate in loc de una singura pentru disipatie mai mica pe fiecare in parte, trebuie sa fie zennere de 1,3W. Regulatorul este protejat la scurt si/sau suprasarcina, cu o limitare activa undeva pe la 6,5-7A, adica sub maximul admis de tranzistorii de putere ( mult sub ). Pretul acestei solutii este eficienta per ansamblu scazuta, si deci disipatia de pe tranzistoarele de putere TIP35C/TIP36C, care nu este tocmai mica, de aceea vei avea nevoie de radiator solid pentru ei. PS: Giorgi Tv nu stiu de unde ai scos-o pe asta cu "tensiunea nominala a TDA7294, 33V", tensiunea de alimentare recomandata in pdf depinde de configuratia folosita si sarcina pe care trebuie sa o suporte. Link to comment
Mondan Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Unele variante de TDA7294 merg si la 2x40V.Apoi poti scoate spire din secundar pana ajunge la tensiunea dorita. Link to comment
Mondan Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Incearca sa alimentezi printr-un zerner de 10V pe ambele ramuri.Ar trebui sa scada tensiunea.Cum ati calcula puterea acestui zerner? Link to comment
Marian Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Pzener=Izener*Vzener Adica zener-ul va trebui sa suporte intreg curentul de sarcina, pentru 2 module la sarcina de 8 Ohm sa zicem ca ar fi 3A, asta ar insemna 3*10=30W... PS: Te-ai gandit mult pana sa vii cu ideea asta? PS2: Este vorba despre zener, nu zerner, "r"-ul dispare. Link to comment
Radiotelegrafist Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 domnilor acolo rste un sonsum mare sigur trebuie un trz. de puteree de genul,minim 2n3055 sau mai bum 2sd9203 etc sau de ce si un kd607. Link to comment
Recommended Posts