Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru


Guest Uragan

Recommended Posts

schema la care te referi consuma cateva zeci de miliamperi si nu 0.5 miliamperi.Este relativ complexa si sofisticata.Nu stiu cat este de precisa.In depanare este nevoie de un aparat care sa selecteze in BUN sau DEFECT un condensator electrolitic masurat direct in circuit. Deci nu este nevoie de un ESR metru de mare precizie dar care sa fie eficient in sensul de a depista cu rapiditate condensatoarele ineficiente. Nu consider interesanta schema sugerata.

Link to comment

Schema aparatului pe care l-am construit e cat se poate de eficenta. Se poate masura in circuit fara nici o problema. Daca tu consideri ca o schema cu 2 LM324 si cateva rezistente e complexa inseamna ca nu prea ai intalnit aparate profesionale. Schema este a unui aparat ce era produs de o firma americana "Creative electronics", nu e personala. Verificarea condensatoarelor ptr. ESR se face foarte usor tinand cont de pragurile maxime pentru capacitate si ESR cat si de aplicatia in care e folosit condul ( un cond cu ESR un pic crescut poate fi inca utilizat in unele aplicatii sau considerat defect pentru altele ). Am si niste fisiere text care explica principiul ales de ei ptr. masura , daca esti interesat.

Link to comment
  • 2 weeks later...

sau poti cauta in revista Conex Club unde prezenta un adaptor de masurat ESR care se conecta la un voltmetru digital dar schema aceea nu am testat-o.

Stiu pe cineva care a realizat practic schema aia si se declara incantat de ea. Eu am proiectat un cablaj, dar l-am abandonat. Daca il vrea cineva sa imi scrie. E in Orcad, free si moka.Dar cu obligatia sa scrie in forum ce observatii are.
Link to comment
  • 3 months later...
Guest sergiursan

Salutare fratilor.Ma poate ajuta si pe mine cineva...cu ceva material??Am de facut un proiect ,despre masurarea unghiului de pierderi la condensatoare.....si nu gasesc mai nimic..si deja incep sa disper, ca vine licenta!!In speranta ca voi primii un ajutor cat de mic, va multumesc anticipat!!

Link to comment
  • 2 weeks later...

@sergiusan , cred ca ai putea face astfel :

 

delta = complementul unghiului de defazaj = unghi de pierderi .

 

tangenta delta= Ir/Ic unde Ir si Ic sunt fazorii curentilor prin capacitatea ideala si prin rezistenta echivalenta de pierderi paralel.

 

Tu trebuie sa masori Ir aplicand la intrare U continua si cu ampermetru digital afli Ir caci Ic e zero in cc.

 

Masori apoi pe Ic indirect cu ESR-metru ,( Ic=Uin_ca / Rechiv. pierderi_serie , unde Rechiv._pierderi_serie ti-l da ESR-metru) avand Uin la borne alternativa.

 

Trebuie sa fii atent ca Uin la bornele condului sa aiba aceeasi valoare, ca modul in alternativ , cu valoarea Uin continua.

 

Succes !

Daniel.

Link to comment
  • 5 months later...
Guest miramax

m-am apucat si eu sa construies acest esr metru cu doua integrate lm324 numai ca eu voi folosi βm324 , acum imi proiectez schema si maine fac cablajul si pun piesele.am gasit doar un aparat de 500microA , dar cred ca tre sa refac scala pentru ca e de vumetru.( am dat 8 lei pe el de la dioda)craciun tu cum ai facut? ce dimensiuni ai pentru placa PCB., ai masurat cu frecventmetru frecventa sau nu e critica.?

Link to comment
  • 2 weeks later...
Guest miramax

in sfarsit am facut aparatul de masurat ESR, functioneaza bine, initial masura de la 0 la 100ohm insa am schimbat diodele alea cu germaniu si am pus cu siliciu, si acum imi masoara de la 0 la 20 ohm.merge bine, insa nicidecum suficient de bine pe cum as dori, pe mine ma interesa in special intre 0 si 1 ohm , ptr condensatoarele de pe placi de baza de computer. , si din pacat la asta care l-am construit sunt vreo 2 milimetri de cursa ac indicator intre 0 si un ohm, nu prea poti face mare diferenta, am 5 ohm aproape de jumatatea scalei insa tot nu imi place, as fi preferat ceva cu 3 scale de masura de la 0 la 1 , de la 1 la 10 , si de la 10 la 100 , cum au cele digitale cu microcontroler.in fine am reparat o placa video fx5200 care nu mai mergea deloc, avea un condensator de 1000uF cu 1,5ohm esr.deci e buna schema , dar pe departe de a fi excelenta.ma tot gandesc cum as putea face 3 scale de masura , cu un comutator, nu imi vine nimic in minte, am vrut sa incerc cu leduri 25 bucati, insa am renuntat , ca mi-am dat seama ca o sa iasa un vumetru ceea ce nu e de dorit., imi trebuia sa sa se aprinda doar un led nu toate, .asta e...astept alte idei :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines