Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudare I-uri miez magnetic


lorik199

Recommended Posts

Am luate de mai mult pe forum o pereche de trafuri de iesire ce vreau sa le folosesc intr-un amplif cu 6p14p, de fapt au mers o perioada dar nu prea ma multumeau deoarece miezul era intretesut si se saturau, avand o sectiune destul de mica.

Le-am desfacut pt a le monta cu intrefier dar intrevine problema urmatoare: nu pot fixa prea bine mecanic I-urile, miezurile avand doar carcasa de tabla si tolele nu au gauri pt suruburi.

Asa ca m-am gandit sa dau un cordon de sudura la I-uri pe o parte, asa fiind mult mai usor de fixat mecanic, toate stand fixe.

Are vre-un efect sudarea I-urilor pe exterior?deci facut pachetul de I-uri si dat unul, eventual 2 cordoane subtiri, nu sudate cu E-urile.

Edited by lorik199
Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • lorik199

    4

  • hpavictor

    2

  • GEO 53 BN

    2

  • elmar

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

stiu  ca am vazut trafuri de retea care aveau tolele sudate pe exterior cu un cordon subtire ....dar nu stiu care sunt implicatiile(complicatiile) unei astfel de metode....daca sunteti sigur ca puteti strange suficient de  bine tolele si daca credeti ca nu veti da foc carcasei de bobinaj...puteti sa incercati....

Link to comment

I-urile o sa le strang in menghina si acolo o sa le dau un cordon de sudura MIG(ideal era TIG-dar nu am), nu puse pe carcasa.

Problema e ca nu stiu ce efecta o sa aiba asupra calitatii audio, iar de de reversat modificarea asta e cam greu.

La trafuri de retea stiu ca tolele sunt sudate pe exterior, in special trafurile subdimensionate si facuta sa mearga in sarcina mare, spre exemplu toate cele de microunde sunt asa, de asemenea si unele de UPS

Edited by lorik199
Link to comment

Eu zic ca e mai simplu sa le intaresti cu un adeziv de genul rasina epoxi, nu cred ca sudura este cea mai buna solutie. Prin sudura se vor modifica propietatile tolelor, vor creste curentii Foucault s.a.m.d.

Link to comment

Prin sudura se vor modifica propietatile tolelor, vor creste curentii Foucault s.a.m.d.

Tocmai de asta imi era teama, nu am mari cunostinte in domeniu si de aceea am intrebat.

Link to comment

Ca traf de iesire, unde nu exista temperaturi si vibratii mari, solutia cordonului de epoxy din doua componente cred ca e suficienta si total nedistructiva pentru tole. Pentru rezultatul final conteaza si cat de bine sunt slefuite tolele, si cele I, dar si pachetul de E-uri. Daca sunt tole neregulate, atunci nu mai conteaza, si o fixare cu banda adeziva a pachetului de I-uri e suficienta...

Eu am desfacut si niste trafuri de semnal (folosite la ceva radar cred) care aveau pachetele de tole E si I nituite, dar cu ceva nituri de alama, nu de fier.

Sudura insa creeaza un contact electric intre tole, care sigur nu e ok pentru transformatoarele care merg cu frecvente mari. E o solutie de compromis la transformatoarele de retea, pe 50 Hz, la care singurul dezavantaj e scaderea cu putin a randamentului si cresterea curentului de mers in gol, dar e compensat de faptul ca miezul de tole e complet mut...multe transformatoare din amplificatoarele de calitate sunt facute asa. Un astfel de transformator insa il recunoastem si ca se incalzeste destul de tare, chiar daca nu are o sarcina mare in secundar. Am avut un asemenea transformator intr-un amplificator pe lampi, pe alimentare, dupa 3-4 ore frige binisor, dar functioneaza corect...si nu bazaie deloc.

Trafurile de microunde si UPS sunt un caz particular, pentru ca sunt proiectate sa functioneze in sarcina mare maxim 20-30 de minute, cat faci o mancare sau cat pica curentul...la UPS jobul se termina o data cu bateria, daca e o pana prelungita de curent, iar la incarcarea bateriei sarcina e mult mai mica decat la functionarea ca invertor.

Daca e vorba de trafuri cu guler de tabla, eu am facut o pereche de trafuri de iesire si am lipit pachetul de tole cu superglue, apoi am pus superglue si intre tole si guler, pe care l-am strans in menghina imediat dupa ce am pus adezivul.

Pe atunci epoxy se gasea greu si era prea scump pt. asa ceva...

Daca poti fixa bine miezul, eu as da cate un cordon si pe marginea E-urilor, ca sa fie si ele la fel de bine rigidizate, eventual chiar la zona de imbinare, vei asigura astfel si strangerea corecta a tolelor peste intrefier...numai sa fii sigur ca e bine calculat inainte, nu vei avea un "undo" prea usor daca folosesti epoxy. Flexul nu e o solutie cand vorbim de tole...

Edited by carageae
Link to comment

Şuntarea izolaţiei tolelor prin sudură e echivalentă cu strîngerea lor cu şuruburi neizolate. Parcă asta e un handicap la amplifurile cu o singură lampă.

Link to comment

Eu nu aș recomanda sudarea marginală a tolelor, mai ales la trafuri de ieșire audio, arătați-mi un produs de firmă făcut astfel !  Cum spunea colegul carageae, asta e o soluție convenabilă doar pentru  trafuri de rețea cu utilizare scurtă, deși am văzut asta și la unele trafuri de rețea de videorecorder sau amplificatoare de putere medie. Deși nu produce scurtcircuit prin unirea tolelor marginale, ca în cazul șuruburilor neizolate ce unesc tole găurite (acolo gaura din tole se comportă ca o fereastră separată în miezul magnetic) totuși anulează izolația tolelor contra curenților Foucault.

Link to comment

O sa ma bazez pe rasina bicomponenta, am o seringa din aia dubla de bison si sper sa ajunga si sa faca treaba buna.

Apropo, ce grosime a intrefierului trebuie la un traf pt 6p14p ce are aprox 6cmp? trafurile sunt facute industrial, luate de mult de pe forum, insa dupa cum am zis aveau tolele intretesute.

Link to comment

La varianta de fabrica , materialul de adaos pentru sudură nu are calitati feromagnetice !

Cat despre intrefier , sa auzim de bine !

Nu exista trafo cu tole sudate care sa aibă întrefier antisaturatie datorat componentei DC .

Edited by Victor
Link to comment

Am avut trafuri,la care pe o parte erau I-urile si pe cealalta E-urile.Pachetul de E-uri erau sudate de pachetul de I-uri.Desfacind un asemenea traf(taind sudura),am observat ca mijlocul tolelor E era mai scurt decit "aripile" laterale ale tolelor,montate rezultind traf cu intrefier.Banuiesc ca sudarea E-urilor de I-uri s-a facut pentru a se evita saturarea miezului.Tolele respective le-am folosit,taind "aripile" laterale la inaltimea mijlocului tolei,pentru a face un traf.

Link to comment

Da , este o exceptie de la regula ... Există tole tip M sau F la care limba centrala este mai scurtă, pentru a forma nativ acel întrefier. Asemenea tole sunt foarte rare !

Link to comment

Otelul silicios se poate suda si cu electrozi inveliti dar cea mai buna metoda, folosita in industrie este

sudura in atmosfera de CO2 cu electrod de wolfram dar fara material de adaos.

Cu alte cuvinte TIG/WIG cu atmosfera de CO2 si se topeste doar materialul, marginea tolelor.

Rezulta o sudura "superficiala", de mica rezistenta dar perfect adaptata scopului propus.

Am avut si eu tole E+I cu centralul scurt , erau de la un soc dar erau clasice cu suruburi de fixare, aveau vreo 30cmp.

Le`am scurtat si a iesit un trafo pe cinste.

 

Grig

Link to comment

Am mai vazut astfel de tole la balasturile de la lampile cu fluorescenta miezul fiind facut din doua pachete de E-uri cu "limba" centrala  mai scurta si sudate pe exterior.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines