Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vref intern.


Bandi Szasz

Recommended Posts

Am realizat un termometru cu niste senzori tmz...  in principiu la 25C ( grade ) scot 750mV si fiecare grad este +/- 10mV , in proiectul initial am vrut sa pun un mic stabilizator de 3V (100mA) ca Vref extern dar dupa ce am pus pe PCB toate componentele am observat ca acel mic stabilizator isi facea de cap si mai bine puneam unul de 1.5A ( LM urile ) , acel stabilizator daca nu avea un consum de 20-30mA scotea valori intre 1-3V aleatoriu. Asa ca am scapat de el si am ramas la Vref standard de la Vdd adica 5V , pana acuma mergea destul de bine mai gresea cu 2-3 grade dar atat.  

 

Acuma ca a venit frigul ( 0-3 grade ) incepe sa isi faca de cap , sare de la valori la valori destul de interesante, de la 0 la -1 dupa care la 5-12 grade , sare inapoi la 0.4 si asa mai departe , valori cu diferenta foarte mare (  citirea se face de 15 ori dupa care se face o medie deci acele valori nu sunt de la o singura citire ). Ma gandeam daca este din cauza ca Vref este 5V si acum la 0C senzorul scoate vro 500mV si adc ul nu poate masura corect.

 

Ma gandeam sa incerc sa activez Vref-ul intern la 2V , problema este ca am niste semireglabile pentru a corecta erorile care sunt la 5V. Se intampla ceva daca activez Vref intern la 2V si il pun sa citeasca valoarea semireglabilului la 5V in afara ca imi indica valoarea maxima adica 1023 ? 

 

 

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Bandi Szasz

    8

  • Depanatoru

    5

  • nico_2010

    3

  • ventzel

    2

Nu se mai intampla nimic , pinul suporta in continuare 5V , numai ca ceva nu e in ordine cu montajul , ADC-ul masoara f bine si 500mV cu referinta 5V

Link to comment

Nu stiu sa fie si de la cablu , senzorul este cam la 10m ( scos pe acoperis ). Interesant este ca la temp mai mari de 5C merge fara probleme are el niste momente cand sare +/-0.5C ( rezolutia senzorului ) dar atat.  Cand scade sub 5C incepe sa sara valori uriase pana la 10C de la citire la citire ( se face o citire la fiecare 2 secunde ). In simulare nu pare sa crape pe undeva softul ( partea de adc la afisaj ) la temperaturi sub 0. Asa ca nu prea stiu ce probleme are , daca ar fi ceva de la montaj nu are trebuii sa faca acest lucru la orici temperatura , caci numai Voltajul de la senzor se modifica prin tot montajul ca cateva mV ( 200-300 ) ?

Link to comment

Ma gandeam sa incerc sa activez Vref-ul intern la 2V , problema este ca am niste semireglabile pentru a corecta erorile care sunt la 5V. Se intampla ceva daca activez Vref intern la 2V si il pun sa citeasca valoarea semireglabilului la 5V in afara ca imi indica valoarea maxima adica 1023 ?

1. Daca aplici mai mult de 2.048V pe pinul intrare Adc, atunci vei avea continuu 1024. Un fel de efect de clipping va apare. Va trebui sa scalezi valoarea din LMZ la maximum 2.048V.2. Mai citeste despre referinta interna de 2.048V, nu este de buna calitate. Citeste ce variatie poate avea. Genul +/-3LSB sau +/-5LSB. Fa tu calculele.Intrebare: e numai senzorul afara? Sau si montajul cu PIC?
Link to comment

Nu are voie sa aiba momente cand sare , inseamna ca ceva nu e ok ... de ce se manifesta mai tare la temperatura mica n-avem de unde sa stim , ca nu ne-ai spus mai nimic despre montaj

Referinta interna e f ok , verificat practic ca voltmetru , sigur e mai buna decat un 7805 ieftin facut in china

Edited by Depanatoru
Link to comment

Salturile de 5-10 grade înseamnă salturi de 50-100mv a tensiunii venite de la senzor. Decuplează senzorul de la PIC și pune multimetrul pe tensiunea de la senzor și vezi dacă ai asemenea variații.

Multimetrul digital nu prea are timp să măsoare corect o tensiune cu asemenea salturi dar măcar vei vedea dacă variația este reală de la senzor, sau ”virtuală” din programul tău.

Edited by XAN77
Link to comment

Ce senzor ii mai exact si cu l-ai legat? Preferabil schema exacta cum ii alimentat/polarizat si in ce pin il citesti.

Edited by ventzel
Link to comment

Doar senzorul este afara , tot montajul este in casa.

 

Da programul poate procesa si numere negative , merge fara probleme in simulare + si in realitate mai sare la -1 si ceva. 

 

O sa incerc sa masor senzorul cu multimetrul si sa vad , eventual am vazut prin datasheet -ul senzorului ca se recomanda un condesator + rezistenta , la mine nu exista Vout de la senzor intra direct la ADC in PIC ,o sa incerc si sa mai pun acel condensator + rezistenta poate se stabileste Vout ul. 

 

Cand am incercat prima data senzorul si masurat cu multimetrul avea niste variatii nu era constant Vout- ul dar l-am rezolvat din soft cu citiri multipe si la afisare se afiseaza o medie , poate ca la temp. negative acel joc pe care l-am avut creste prea mult , nu tin minte cam ce variatii avea dar multimetrul sarea destul de mult ( poate afisa mV) , o sa vad acuma cam ce variatii are si mai revin. 

Link to comment

Temperatura minima o sa fie cel de afara , deci in timpul iernii undeva la -10 / -15,  temperatura maxima o sa ajunga undeva in jur de 100C  ( lichidul de la panoul solar ) 

In total sunt 4 senzori.

 

Am masurat senzorul si Vout este stabil cat timp temperatura se afiseaza normal , ieri a fost mai cald afara si nu a scazut temperatura destul cat sa atinga punctul acela unde incepe sa isi faca de cap deci nu am putut masura Vout atunci cand  afiseaza aiurea ( incepe figurile cand se afiseaza temp mai mic de 0C )

 

O sa incerc sa adaug filtru RC , este adevarat ca valoarea citita difera unu de la altu ,ca sa afisezi temp. cu salturi de 0.5C a trebuit sa fac media a 10 citiri ca sa stabilizez diferentele intre citiri.

 

O intrebare: 

Filtrul RC este necesar sa fie cat mai aproape de PIC sau poate fi undeva intre PIC si senzor ? Este cam inghesuiala in cutie ( a fost nevoie sa fie cat mai mic posibil ,

nu prea mai am loc decat daca fac niste improvizari si lipesc pe trasee);

Edited by bandi12
Link to comment

Fara filtru ADC-ul e sensibil la orice paraziti de frecventa mare pe care n-ai cum sa-i masori cu multimetrul. De asta sar valorile aleatoriu. Chiar si multimetrul are filtru , altfel e instabila masuratoarea. E o mare greseala ca in datasheet-urile microcontrolerelor nu se specifica expres ca trebuie filtru  , e un mare chin pentru softisti si incepatori care n-au nici o treaba cu analogicul

Edited by Depanatoru
Link to comment

@bandi: baga un senzoru in frigider ca nu-i musai sa stai pana ii frig afara. Daca il folosesti la panou solar ar trebui sa iei in considerare ca poate trece mult peste 100C daca panou solar ramane fara apa. Pe panou cu heatpipe poti ajunge si peste 300C.

Filtru ii obligatoriu cum ziceau si colegii. Leaga cel putin un condesator de 100n intre pinu de intrare a PICului si masa si o rezistenta serie catre senzor de 1-10K. La faza de conversie dupa selectarea canalului din ADC mareste timpu de asteptare la cel putin 100-200us pana ii dai comanda sa inceapa conversia.

Edited by ventzel
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines