Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Anulare 5v,3.3v sursa atx?


Recommended Posts

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Sursele ATX monitorizeaza tensiunile de pe 12V, 5V si 3,3V. Poate ca unele surse mai intelijente monitorizeaza si tensiunile negative.Identifici integratul de monitorizare si poti sa-i dai prin stabilizatoare de tensiune 3,3V si 5 V pe pinii respectivi.O alta varianta ar fi sa tai firele care iasa din sursa. Astfel nu vei mai avea 3,3 si 5.Ce motiv ai avea ca sa nu-ti monitorizeze aceste tensiuni ? Acele tensiuni sunt foarte importante pentru integradul care comanda sursa. In functie de valoarea lor este comandat primarul. Daca primarul este comandat aiurea, tensiunile de iesire nu vor mai fi in parametrii si exista posibilitatea sa se produca artificii.

Link to comment

Se poate anula la o sursa atx :5v , 3.3v , sa ramana doar 12v?

Am incercat mai multe variante si nimic.

Daca da cum?

 Nu mai spuneti simplu, sursa ATX. Sursele sant semipunte sau forward, cu PFC sau fara. PFC poate fi pasiv sau activ. Supervizarea poate fi cu tranzistoare, cu LM339/393 sau cu integrate specializate. Integratele moderne pt semipunte contin si supervizarea.

De cate ori vi s-a atras atentia sa dati din start cat mai multe date nu sa asteptati intrebari si sa dati din nou raspunsuri cu lingurita.

Ce este asa complicat: Am o sursa cu tl494 si lm339/ cu ci2003/ cu sg6105/ cu uc3842 in primar si ci-mioara in secundar.... 

Si daca ai incercat ceva, spune ce si cu ce rationament.

Link to comment

sursele de calculator in general sunt destul de complexe..

daca nu va trebuie celelante tensiuni puteti pur si simplu sa dezipiti firele de pe acele tensiuni si sa lasati numai tensiunea de 12v!

fara sa faceti modificari in sursa,,,doar firul verde il conectati a masa sursei!

daca doriti sa modificati sursa ,,,in sensul de a scoate componente ,,,nu cred ca e o idee buna !

mai ales daca sunteti incepator,,,sau nu prea ati avut deaface cu sursele atx!

modificarea se face in functie de constructia sursei ! deci,depinde mult si cu ce componente este realizata!(pentru ca sunt multe tipuri de surse)

Edited by elmar
Link to comment
marian

ElForum staff

  • [*]
Posted Image [*]Moderatori [*]Posted Image [*]7.239 posturi

  • [*]
Locatie:Dambovita/Fierbinti

Postat 13 februarie 2014 - 04:50

Inainte de a experimenta si mai mult pe ea ar trebui sa faci un mic efort intelectual spre a intelege rostul mdificarilor italianului. TL494 detine printre altele 2 Amplificatoare Operationale cu iesirile comune intern prin diode si redate la pinul 3 pentru compensare, si intrarile disponibile la pinii 1 si 2 ( IN+ si IN- pentru AO1 ) si respectiv 15 si 16 ( In+ si IN- pentru AO2 ), ambele operationale sunt folosite pe post de Amplificator de Eroare, adica una din intrari se pune la o tensiune de referinta fixa foarte bine stabilizata si cealalta citeste printr-o metoda anume parametrul de interes, cand acesta iese din domeniul acceptat se creeaza un semnal de eroare intre cele 2 intrari, semnal care este amplificat si redat la iesire, faptul ca se lucreaza in bucla deschisa la CC presupune o amplificare enorma, adica pana si cativa mV ca semnal de eroare sunt suficienti uneori ca iesirea sa basculeze la maxim. Sa exemplific putin modul lor de lucru in schema:

-Stabilizarea tensiunii este realizata de primul AO ( cel putin asa imi place mie sa-i zic ), cel cu intrarile la pinii 1 ( IN+ ) si 2 ( IN- ). Inversoarea de la pin 2 este pusa la o referinta fixa de cca 1V, sustrasa prin divizorul 4k7+1k2 de la referinta integratului din pinul 14. Neinversoarea citeste tensiunea de la iesire prin intermediul unui divizor compus de potentiometrul de 10k dinspre iesire si rezistenta de 650 dinspre masa, amplificatorul de eroare astfel folosit va face tot ce este necesar ( sau oricum ce-i este la dispozitie ) pentru a mentine cele 2 intrari la acelasi potential, spre exemplu cand tensiunea de la iesire creste, neinversoarea va fi mai pozitiva decat inversoarea, iesirea va trece spre plus si va forta scaderea umplerii, daca tensiunea scade mai mult decat trebuie atunci neinversoarea va fi mai negativa decat inversoarea deci iesirea amplificatorului de eroare va comuta spre 0 si umplerea va creste, toate astea se intampla intr-un ritm foarte rapid si la un anumit punct se creeaza un echilibru si tensiunea ramane stabilizata la iesire. Controlul tensiunii de la iesire se realizeaza prin ajustarea divizorului de la pinul 1, mai precis rezistenta de sus compusa de un potentiometru pe post de rezistenta variabila.

-Ajustarea curentului se face de catre cel de-al 2-lea AO, cel cu intrarile la pinii 15 (IN-) si 16 (IN+), se monitorizeaza curentul de sarcina prin "citirea" tensiunii cazute pe un shunt inseriat pe traseul de masa, asta face ca masa sursei sa nu mai poata fi comuna cu masa consumatorului ( deci a iesirii ), cea din urma fiind mai pozitiva decat cea a sursei, cu cat anume depinde de valoarea shuntului si curentul de sarcina, in cazul de fata shunt de 50m Ohm cu 10A curent de sarcina presupune ca masa iesirii este mai pozitiva cu 500mV decat masa sursei, adica exact atat cat cade pe shunt. Pinul 16-neinversoarea, trebuie conectat cu fir direct pe pinul shuntului ( neaparat acolo ) dinspre iesire, si astfel va monitoriza o tensiune dictata de curentul de sarcina, practic va fi conectat la fel ca si pinul 1 la un divizor compus de shunt la partea dinspre masa, si de catre sarcina la partea dinspre plus. Pinul 15, inversoarea este deasemenea pus la o tensiune de referinta fixa sustrasa printr-un divizor ( 7k2+1k) tot de la referinta interna a integratului de la pinul 14, dar de data asta tensiunea este mult mai mica, tocmai pentru a permite o cadere mai mica pe shunt, este vorba de cam 0,6V maxim, de data aceasta ajustarea se face de la inversoare prin modificarea referintei aplicate in pinul 15, potentiometrul de aici asigura o referinta ajustabila intre 0 si 600mV controland astfel si caderea de tensiune admisa pe shunt si implicit curentul de sarcina.

Trebuie sa te asiguri ca valorile componentelor de pe placa ta coincid cu cele din schema italianului, ( este vorba de cele notate cu rosu in schema ), apoi trebuie neaparat sa inlocuiesti electroliticii de pe iesire cu unii de minim 25V, penca de obicei se pun acolo de 16V. Atentie, facand defrisarile sugerate de italian, nu mai ai nici o alta protectie decat cea asigurata de catre shunt montat corect la partea de curent, deci trebuie neaparat sa-ti iasa ok ambele reglaje altfel la primul scurt se lasa cu fum.
Link to comment

Spun cum vreau,cu-i nu-i convine  sa nu raspunda.

Asta nu e o atitudine civilizata. Te invit sa citesti regulamentul si sa incerci sa te conformezi. In fond si la urma urmei, tu ai cerut raspunsuri. Intrebarea ta este lipsita de informatii necesare furnizarii unui raspuns la obiect. Altfel se bate apa in piua pe ce isi inchipuie fiecare. Intrebarea ta este foarte potrivita pentru "Bodega".

 

O s-a elimin toate componentele de pe 3.3v si 5v,ce a facut italianul acela.

Despre care italian e vorba ? Ai citit cumva alt topic si in loc sa dai raspuns in acel topic ai dat creare subiect nou ? Sau unii de aici ar trebui sa-si imagineze despre care italian e vorba ?

 

Daca te incapatanezi sa nu dai detalii despre ce si cum doresti sa faci, nu vei primi raspunsuri de la cei care stiu cu ce sa mananca electronica. O sa primesti raspunsuri tot de la cei de nivelul tau si nu vei avea niciun rezultat. Ai nenumarate postari in care Vrei sa ti se raspunda neconditionat.

Link to comment

Dl Miticamy stie ce spune si are dreptate, problema acestui tip de topicuri este lipsa acuta a detaliilor, si din pacate uneori si atitudinea autorilor, topicul de fata este un exemplu in acest sens, autorul intreaba daca se pot elimina cele 2 tensiuni, probabil el vrea un raspuns direct si simplu, in genul da sau nu, ok in stilul asta raspunsul ar trebui sa fie da, dar nu putem spune mai multe si in nico un caz nu se poate elabora, asa cum Dl Miticamy a subliniat, nu exista o configuratie fixa, unica si universal valabila, deci avem nevoie de mai multe informatii pentru a putea da un raspuns corect informat.

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines