Guest praXis Posted November 20, 2004 Share Posted November 20, 2004 Fiind nou in electronica, si audio, va cer ajutorul! Filtrele audio pentru boxe: Imi puteti si mie explica cum functioneaza filtrele, de ce trebuie ele, si din ce componente se alcatuiesc? de ex.: Filtru audio Putere M=200W Frecventa=5KHZ Senz=12dB/octdB Impedanta=8ohm Nr Cai=2 Ce reprezinta fiecare numar? (de ex. M=200W este amplificatul...?) (pentru o boxa de bass de 150 W 35Hz-4.5KHz, 98dB, 8ohm ce tweeter ar fi bun (ceva peste 4.5KHz?) si :?: ce filtru audio? (Filtru audio Putere M=?W Frecventa=?KHz Senz=?dB/octdB Impedanta=?ohm Nr Cai=?) ) Multumiri anticipate! Link to comment
Mircea Bartic Posted November 21, 2004 Share Posted November 21, 2004 M=200W - puterea la care rezista filtrulFecventa=5KHz - frecventa de taiere dintre bass si inalte (adica bass-ul primeste tot ce este sub 5Khz iar Tweeter-ul tot ce este peste 5KHz)Senz=12/dB/Octava - ar fi trebuit sa-i spuna panta de taiere, (asta cu cat ii mai mare, cu atit i mai buna)Impedanta=8Ohm - aici arata pentru difuzoare de ce impedanta a fost proiectat acest filtru (daca pui difuzoare de 4 ohmi nu va mai reactiona filtrul asa cum scrie aici)4.5 KHz este destul de joasa pentru un Tweeter, depinde de putere. Link to comment
Mircea Bartic Posted November 21, 2004 Share Posted November 21, 2004 parerea mea ca daca vrei inalte puternice sa folosesti un PHT-411 de la dj.DNA cu un filtru cu taiere pe la 3.5KHz, dar nu mai jos de 3KHZ Link to comment
Guest praXis Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Eu singur cum pot sa imi construiesc un astfel de filtru? Ar fi greu?Stiu ca imi tre si o bobina...se pot cumpara sau trebuie facute? Link to comment
Mircea Bartic Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 trebuie facute, vezi pe forum ca sa mai discutat despre filtre, si exista si u n link spre un program de calcul Link to comment
Adi Florin Posted February 27, 2005 Share Posted February 27, 2005 Problema cu filtrele de separatie este mai complicata. Practic ar trebui construit un filtru pentru fiecare combinatie de difuzoare, deaorece frecventa de separatie depinde de impedanta difuzoarelor care nu e 8 ohmi (sau 4) in toata gama. Mai trebuie tinut seama si de eficienta difuzoarelor pentru care se construiesc filtrele respective. Personal am vazut filtre cumparate din comert care trebuiau sa taie la 3,5KHz si cand au fost conectate la difuzoare am masurat frecventa de taiere si ea era la 5,5KHz. Ce pot sa zic e ca in regim de amator merg si astfel de filtre. Succes. Link to comment
Recommended Posts