Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator cu filtru de linie


Guest VanHauser

Recommended Posts

Guest VanHauser

Trebuie sa construiesc un montaj cu alimentare de la 220Vca (nu va fi neaparat "curata", mediu industrial) sau de la 10..30Vcc. Ideea mea e ceva de genul:Partea I: [filtru linie] -> [transformator] -> [punte redresare+filtrare]Partea II: regulator in comutatie cu LM2575-5.Pentru filtrul de linie am deja bobina 2x33mH, conzi 220nF/400V, varistor. As pune si o siguranta pe acolo. Transformatorul este 220V/24V, 10VA.Partea I vreau sa poate fi si eliminata, astfel incat sa pot face alimentare si direct de la 10..30V. In final obtin 5V, maxim 450 mA.Din pacate o schema nu am inca. Poate iesi ceva din componentele pe care le am?

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

La partea cu LM2575 se poate pastra legata puntea redresoare si condensatorul de filtraj.Alimentarea se face ori cu tensiune de la transformator ori se comutape alta sursa care furnizeaza 10-30v continuu sau alternativ.Pentru a alimenta ceva montaje cu microprocesoare cel mai bine este ca tensiunea de 5v sa fie foarte bine filtrata, in cel mai rau caz se monteazao celula pi LC .Dar cu celula de filtraj pe 220V si un filtraj bun pe tensiunea redresata de4700uF sau 6800uF ar trebui sa functioneze.Si montarea in paralel pe diode de condensatoare de 22-47nF.Rezultatele depind de ce montaj vrei sa alimentezi.

Link to comment
Guest VanHauser

Multumesc pentru informatii. Am realizat si o schema, din ce am mai vazut prin diverse documentatii si niste aparate industriale defecte. Schema pentru LM2575 e calculata cu un programel de la National Semiconductor.Daca se va alimenta cu 10..30V, va fi obligatoriu curent continuu. Puntea ar fi doar pe post protectie la polarizare inversa.In datasheet la LM2575 chiar se aminteste de un filtru LC suplimentar la iesire, cu o bobina mai mica. Sa vad cum se comporta fara. In functie de rezultat, mai complic montajul.Montajul alimentat are (va avea) un microcontroller, 4 relee pe 5V, LCD iluminat, intrare semnal analogic cu filtrare activa izolat galvanic, si un circuit pentru RS485 de asemenea izolat galvanic.

Link to comment

Problema principala este sa elimini zgomotul pe linia de alimentare, un microprocesor este deranjat cel mai mult de asta.In functie de cat de zgomotoasa este reteaua de curent alternativ potialege partea de filtrare.Exact la asta m-am referit, puntea ramane in circuit doar pentru usurintaconectarii unei alimentari in cc, nu mai trebuie marcata pozitia pe bornesi in plus intotdeauna se v-a gasi cineva sa conecteze invers.

Link to comment
Guest VanHauser

Am construit respectivul montaj, merge chiar foarte frumos, cu o singura problema. Inainte de redresare am aprox. 31Vrms si cam 42Vcc dupa redresare la 200 mA consum la iesire, si tensiunea se apropie periculos de mult de limita maxima a lui LM2575. Nu ma pricep prea bine la transformatoare sau circuite de putere, poate cineva sa ma indrume catre un site cu ceva formule de calcul sa imi explic de unde vin 31V cand pe transformator scrie 24? Cred ca imi trebuie un transformator cu tensiune mai mica.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines