Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

C & ESR cu analizor + LCFP de la miron63


elman
 Share

Recommended Posts

Va salut,

Am gasit pe site-ul lui miron63 un ESR-metru interesant. Pe langa ESR are si un analizor. Acest analizor analizeaza rata de  incarcare a condensatoarelor si este foarte util in depanarea  filtrelor din sursele in comutatie sau a placilor de calculator. Daca rata analizorului este mai mare de 3 (3-10) ori decat valoarea ESR-ului, componenta este defecta, asa cum se vede in pozele filtru_C_bun si filtru_C_defect.

Pe langa facilitatea prezentata anterior, masoara si in cc, astfel putem determina daca valoarea scazuta a unei impedante este data de valoarea ESR-ului unui condensator sau este un scurtcircuit pe placa.

Masoara  - ESR in impulsuri in gama 0.001 ohmi pana la 100 ohmi si rezistente in cc in gama 0,001 – 20 ohmi ;

  -  concensatori in doua game :1pF-10uF si 1uF-60.000uF,

                 - Bobine in gama 10nH pana la 1GH (zice autorul), eu am masurat pana la 21H.

  -  Frecvente  pana la 50MHz

  -  numarul de siboluri.

La bobine mari (primar de transformatoare) este  necesar ca sarma nu fie foarte subtire, in caz contrar circuitul oscilant nu poate oscila din cauza factorului de calitate scazut si valoarea bobinei nu poate fi masurata.

Site-ul lui miron63 este http://moemesto.ru/MIRON63/all/  . Este si un forum http://pro-radio.ru/measure/10248-169/ . Mai recent a postat sip e Youtube cateva clipuri https://www.youtube.com/watch?v=0NyuWfuu2C0 , https://www.youtube.com/watch?v=TrXnuLtUrGw , https://www.youtube.com/watch?v=iKwUEkZmQoI , https://www.youtube.com/watch?v=jla7jEwVgsE .

Cblajul l-am luat de pe forum si l-am cosmetizat putin, ce a iesit vedeti in poze. Arhiva contine schema, cablajul in Layout 6 si softul. Manualul nu pot sa-l pun deoarece are 1,73MB.

Restul pozelor

 

 

 

ESR V3_fara manual.rar

post-182696-0-11869100-1411314734_thumb.jpg

post-182696-0-85299900-1411314803_thumb.jpg

post-182696-0-34601600-1411315262_thumb.jpg

post-182696-0-10773700-1411315281_thumb.jpg

post-182696-0-52516900-1411315295_thumb.jpg

post-182696-0-73701400-1411315314_thumb.jpg

post-182696-0-38973200-1411315325_thumb.jpg

post-182696-0-92158300-1411315338_thumb.jpg

post-182696-0-87292700-1411315424_thumb.jpg

post-182696-0-91563500-1411315433_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Daca pot face o sugestie, legat de fluctuatiile indicatiei: la automobilele mai vechi, indicatorul nivelului de combustibil era un circuit simplu, format dintr-un fel de potentiometru (legat ca rezistenta variabila, adica numai un capat si cursorul, actionat de un plutitor) si un indicator care afiseaza curentul prin acel traductor, dependent de nivel. Deoarece in anumite conditii combustibilul era relativ agitat (drum prost sau viraje abordate brutal), indicatorul oscila amplu, neavand functionalitate utila. La constructiile mai moderne s-a intercalat o procesare mai complexa a semnalului intre traductor si indicator; desi arata cam la fel, acesta se misca muult mai lent, fiind absente acele "batzaieli" (scuze pentru forma). Din soft puteti procesa datele in mod asemanator, astfel incat sa fie afisata o mediere intre un numar oarecere de masurari (indicatia va apare mai lent, insa va fi mai stabila). (Cam asta e pretul, timp mai mare per "masura afisata") Sau acceptati fluctuatia dar aveti un instrument rapid!

Link to comment
Share on other sites

Ar fi fost bine să fiu în stare să fac asta dar softul este în limbaj de asamblare și e mult prea greu, practic renunț la soluție, de modificat acel soft. Eu am încercat să modific ca opțiunile de semnal  VGA și TV să fie ultimele ca să nu trebuiască să trec mereu peste ele ca să ajung la L sau C, dar am eșuat lamentabil deși am identificat intrarea în secvențele de cod respective pentru fiecare în parte (vga, tv, l, c, f, esr).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@elman tasta aceea de on/off e bistabil? sau e tot push cu o singură stare ca și set/-/+ ?

Conectorul pentru intrare esr pare tot RCA dar din poze pare diferită de celelalte două. Ce fel de mufă este?

 

 

LE de tastă m-am prins din clipuri că e normală, deci pornirea se face de la celelalte iar de la acea tastă doar off.

Cu mufa de intrare pentru ESR nu sunt dumirit.

Sunt hotărît să fac și eu acest esr și trebuie să-mi fac lista de piese.

Edited by XAN77
Link to comment
Share on other sites

- tasta de off este push button ca toate celelalte doar ca sunt de dimensiune mai mare decat cele obisnuite, parca sunt de 12mmx12mm iar inaltimea fara picioruse de vreo 5mm.

- conectorul de ESR este tot RCA dar de calitate mai buna (aurit), asa recomanda miron63, e vreo 4-5 lei bucata.

- pornirea se face din oricare celelalte 3 butoane. Daca doresti sa masori ESR, apesi butonul SET/ESR. Daca doresti sa masori inductanet apesi L/C/- si intra direct in modul de masurare L/C. Daca doresti sa masori frecvente apesi F/+/0/R si intra direct in in modul de masurare frecvente. Desigur ca daca esti intru-un mod ( de ex. ESR), poti schimba modul de masurare apasand sucesiv SET si intri in L/C sau F/P.

Sa descarci cablajul de pe site-ul lui  miron63 pt. ca a modificat putin schema si cablajul. Daca doresti sa-l faci cu PIC in capsula SOIC pot sa postez cablajul sau poate reusesti sa-l descarci de pe   http://www.4shared.c...7C/_online.html

Eu sunt multumit de el, masoara bine si e mult mai rapid si mai stabil la masurarea ESR decat cel cu 16F873, 16F876.

Spor la treaba.

Link to comment
Share on other sites

P de la F/P de la ce vine?

Am observat în clipurile rusului că afișează la esr două valori, una cu un a în față, dacă îmi aduc bine aminte, care sunt ușor diferite. Care e faza?

Nu am reușit să descarc de acolo, foarte enervant saitul. Vreau și eu cablajul pentru SOIC, văd că picul SS nu prea se găsește.

Edited by XAN77
Link to comment
Share on other sites

- P vine "pulse counter", numarator de simboluri, se foloseste in depanarea calculatoarelor. Am vazut o placa de diagnoza pt. PC-uri care indica nr. de simboluri.

- (a) este un analizor de incarcare si detecteaza neliniaritatile de incarcare. Condensatoarele bune se incarca liniar. Este utilizat in depanarea filtrelor din sursele in comutatie, atunci cand avem un filtru in ∏ (pi) format din 2 condensatoare intercalate de o  bobina . Daca un condensator din filtru este defect, masurat in circuit cu un ESR-metru nu poate fi detectat ca fiind defect deoarece ESR-metru citeste, prin bobina, ESR-ul celuilalt condensator. In acest caz analizorul arata o valoare mult mai mare decat ESR-ul indicat ( 3-10 ori mai mare ca ESR) si arata ca acel condensator este defect desi, masurat in circuit, ESR-ul este corect. La adresa  http://www.4shared.com/folder/UnqnaA7C/_online.html  gaseti un manual in limba engleza, (tradus din rusa cu google) si acolo sunt prezentate mai multe cazuri in care este util analizorul. 

Link to comment
Share on other sites

Cel din RCA l-am confectionat dintr-o borna de la un analizor de retea electrica. Borna mobila am confectionat-o dintr-un fir de Cu cu diametru de 3mm, introdus intr-o teava de Cu de 6mm. In capatul tevi am dat o gaura si am pus un surubel, fara cap, de 3mm cu care am strans borna de Cu si firul flexibil. Pentru borna mobila poti folosi un tester  de la un multimetru, eventual il mai scurtezi. Firul de la borna mobila trebuie sa fie cat mai scurt si cu rezistenta cat mai mica, altfel apar probleme cu analizorul. Este bine sa pui un fir cat mai gros din Cu cositorit, se gaseste la unele surse in comutatie, are rezistenta cel putin la jumatate fata de un fir de Cu normal. De asemenea este bine sa cositoriti cat mai gros traseul ce duce de la borna ESR la TL082. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum ai făcut reglajul de zero?

Sper să înțeleg bine, se apasă ”-”, se ține apăsat, se afișează pe rîndu de sus 2 valori asemănătoare sau identice xxx+yyy. Trebuie reglat semireglabilul R9(4k7) pentru ca să afișexe 020+020 ?

Zice în manual că e posibil să fie în afara scalei semireglabilului fapt ce presupune eliminarea lui R10 dinspre masă și conectarea lui R11 spre +. La tine cum a fost?

Întreb pentru că în clipul al doilea al rusului din primul tău post, face ceva setări numai din combinații de taste, fără să umble la acel reglabil, iar valorile default afișate la apăsarea tastei ”-” erau 012+012.

La verificarea generatoarelor de curent constant, nu înțeleg bine manualul tradus, unde sr conectează miliampermetrul? cumva pe intrarea de esr?

Edited by XAN77
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines