Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamuriri despre LEDuri


Postări Recomandate

  • 1 lună mai târziu...

Salut,

Am o nelămurire legată de răcirea ledurilor: am un radiator de proc lga775, cum este cel din link: https://microdream.co.uk/fujitsu-siemens-esprimo-p2520-heatsink-v26898-b871-v1.html#.XTlFOpZDOEc

 

teoretic ar trebui sa disipe cel puțin 65 w (sau 94w dacă este pt modele de proc mai vechi?). Se pare ca se folosește si fără ventilator.

Dimensiuni aproximativ. 90x70x70 mm, partea centrală 40x40x10 mm.

Ar putea sa răcească 1 cob de 30-40w?

 

ps: lampa a carei construcție am prezentat-o funcționează perfect, luminează mare parte din curte. Voi pune si poze curând.

Intre timp aștept sa vina de la chinezi câteva module Boost cu xl6009.

Link spre comentariu

Poti sa pui si COB de 300W... dar puterea reala suportata fara radiator am dubii ca ajunge la 40W, chiar daca il pui corect cu aripioarele verticale, adica lumina sa bata stanga-dreapta (nu sus -> jos).

Singurul mod incontestabil este sa faci montajul si masuratorile ulterioare iti vor arata cam la cat face fata

Link spre comentariu

Radiatoarele de procesoare disipa acei 65W dar la o diferenta de temperatura intre elementul activ si ambient mult mai mare decat cea recomandata pentru leduri, in sensul ca, pastila de siliciu a unui procesor poate ajunge la 120 de grade, pe cand cea din led-uri nu e indicat sa depaseasca 80 de grade. Cu cat delta T este mai mare cu atat se disipa mai multa caldura mediului ambiant.

Din experimentele mele privind radiatoarele de PC ,marea majoritate merg pana pe la 10W (fara cooler) astfel incat temperatura elementului activ sa nu depaseasca 80grdC. 

Cel postat de tine este unul din modelele "heavy duty" montate pe unitati serioase. Nu au cooler pe ele dar au ceva tubulatura de aspira de pe ele si cooler amplasat pe carcasa. Avand distanta mare intre aripioare merge bine doar pasiv dar trebuie montat cu aripioarele verticale, le scade randamentul daca vrei sa luminezi in jos si il monezi orizontal.

 

Link spre comentariu

Acel radiator postat se foloseste numai si numai impreuna cu un ventilator,amplasat lateral,care sufla direct pe el pentru disipare maxima de 100w.Si inca ce ventilator are in fata..Singur disipa 20w lejer. IHS e de 75 grade si la procesoare.

Editat de Den
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut,

 

Lampa din pozele de mai sus functioneaza ok, lumina este puternica.

Pentru o alta lampa am cumparat din targ o sursa de 36 v, 2A care s-a dovedit a fi defecta.

I-am verificat diodele, tranzistorul mosfet, optocuplorul, tl431, par ok.

Am gasit cablajul intrerupt, l-am refacut iar acum in secundar tensiunea oscileaza intre 44 si 60 volti.

Oscilatorul este cu cu LD7500 iar optocuplorul este comandat de un ic AS358 + 431.

E normal comportamentul sursei?

Link spre comentariu

Este foarte greu sa pui un diagnostic la distanta...

 

Insa comportamentul poate sa fie si normal si anormal... am vazut surse care fara sarcina fac asa...

 

Ce cred ca merita sa faci este sa folosesti o sarcina "echivalenta" - calculezi o rezistenta la mijlocul domeniului, faci din inseriere/punere in paralel ceva pe aproape si conectezi ca sarcina.

O sracina programabila ar rezolva direct... sau un grup de becuri sa zicem 3x12V/22W serie dar inseriate si cu o rezistenta de putere in jur de 10 ohmi, minim 20W ca sa compenseze pana se incalzesc filamentele.

Daca sursa tine tensiunea/curentul conform specificatiilor inseamna ca oscilatiile tensiunii in gol erau normale, cauzate de OVP (Over Voltage Protection).

 

Ce nu inteleg eu este daca sursa este tensiune constanta sau curent constant.

Daca era cum ar fi fost normal, adica curent constant, atunci trebuia sa aiba o singura valoare certa de curent si un interval de tensiuni in care sa mentina acel curent.

De aia ziceam sa calculezi rezistenta la mijlocul domeniului.

 

Ma astept la ceva de genul 2A si 20 - 40V, unde ar fi mai convenabil sa testezi ceva de genul 10 Ohmi si 20W (adica puterea minima).

 

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări