Guest CC Posted November 19, 2004 Share Posted November 19, 2004 Ma apuc de un nou proiect, probabil in clasa A. Pentru a reduce mizeriile ce vin din retea, as dori sa stabilizez complet partea de alimentare a finalului. Nelson Pass recomanda o capabilitate de curent a sursei stabilizate, de 10 ori mai mare decat curentul nominal. Transformatoarele dau +- 25 Vac la 30 A (aprox.) Deci filtrat si stabilizat aprox 35 V. Tensiunea de alimentare pe care o doresc va fi +- 25 V. Cu caderile de pe jonctiuni voi obtine 2*50 W pe 4 ohmi. Pentru a merge pe sarcini pana la 2 ohmi voi avea nevoie de un curent de 2*7 A.Deci caderea de tensiune pe stabilizatoare: 10 V la un curent de 7 A, pe ramura.Eu m-am gandit la 7buc: Tip 35 pe fiecare ramura (Sunt ieftine, tin curenti mari, se monteaza usor). Asta ar insemna sa nu fortez tranzistorul la mai mult de 1 A/ buc.Ce tranzistoare recomandati pentru stabilizare, si cate bucati ?A mai facut cineva asa ceva ? Link to comment
moro Posted November 20, 2004 Share Posted November 20, 2004 daca pui sursa nestabilizata ce are? adika tranf + punte +filtru capacitiv?is scumpe asemenea tranzistoare si cu atat mai mult daca is PNP sau Mos'uri Pparerea mea Link to comment
Guest CC Posted November 20, 2004 Share Posted November 20, 2004 Vreau sa fac ampliful in clasa A. Pentru un curent de mers in gol de 7A pe ramura, am nevoie de 300.000 uF (pe ramura) sau mai mult ca sa micsorez ripplul. Stabilizarea e o solutie mai ieftina decat condensatoarele, si ocupa mai putin loc. Per total cred eu, e mai eficienta.In plus, nu mai vin atatea mizerii din retea. Sunt cateva firme (putine) care folosesc stabilizarea pe final, si nu cred ca e pe degeaba. Am auzit efectul introducerii a 40 condensatore de 500uF in paralel, in sursa, si acum sunt curios sa vad efectul stabilizarii totale. Link to comment
Guest CC Posted November 20, 2004 Share Posted November 20, 2004 Asta e gaselnita lui Rod Elliot.De fapt e tot o stabilizare, la un anumit procent din tensiunea de alimentare, fara sa foloseasca zenere. Nu am idee ce avantaje poate avea, comparativ cu utilizarea zenerului in baza tranzistorului.Oricum inainte de stabilizare trebuie sa existe un filtraj sanatos, altfel riplul e prea mare, si nu rezolvam nimic cu stabilizarea. Link to comment
Guest CC Posted November 20, 2004 Share Posted November 20, 2004 Multiplicatorul de capacitate: http://sound.westhost.com/project15.htm sau: http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhcapmult.htm Ce vreau eu sa fac e o stabilizare, capabila sa suporte de cateva ori curenti nominali. Vezi articolul lui Nelson Pass: http://www.passlabs.com/downloads/artic ... supply.pdf "The regulator should be capable of ten times the current of the continuous output of the amplifier channel." Si eram curios daca a mai incercat cineva. Link to comment
Guest DJ DNA Posted November 21, 2004 Share Posted November 21, 2004 CC ,Doar o informatie .Multiplicatorul de capacitate nu este o gaselnita a lui Rod Elliot .Chestia asta se face de zeci de ani si este o chestie banala . Link to comment
Guest CC Posted November 21, 2004 Share Posted November 21, 2004 Am interpretat eu gresit informatia. :oops: Intr-adevar si aici zice ca se foloseste de mai demult."The power supply for the original 1969 JLH design included a form of capacitance multiplier to reduce the amount of voltage ripple on the supply rail. The capacitance multiplier circuit has been developed further, by Rod Elliott of Elliot Sound Products, and the results published as Project 15 at the ESP Audio Pages." Link to comment
sere Posted December 12, 2004 Share Posted December 12, 2004 Este super ok ca vrei sa stabilizezi tensiunea de alimentare ... dar trebuie sa te gandesti ca o sa mai ai nevoie si de niste radiatoare in plus ... care o sa se incalzeasca destul de mult .... Cred ca pt ce vrei tu sa faci e suficienta o filtrare de calitate si cel mult solutia cu multiplicarea capacitatii. Bafta la treaba Link to comment
Recommended Posts