Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

precizie strung romanesc


Recommended Posts

Mi-am cumparat un chinezesc mititel si dupa mii de probleme si modificari majore am reusit sa fac finisaje frumusele cu el, oglinda chiar si in fier turnat cateodata folosind placute si viteze mari.

 

Din cand in cand am mai facut piese si la o inteprindere cu SN-uri mari si strungari profesionisti, si finisajele extrem de grosiere.

Din cauza maistrului ? nereglari strungului corespunzator ? sau atat pot ele ?

 

Am vazut cateva SA-SN-uri mai mici la ocazie si ma gandeam sa fac un upgrade. Cat de precise pot sa fie ? Defectuase sau te bazezi pe ele ? Cutiile de viteze destul de solide ?

Ma intereseaza finisajele si partea de filetare care la chinezescul meu e o nebunie, trebuie sa schimb rotitele pana innebunesc, asa ca am nevoie de gearbox

Link to comment

 

am mai facut piese si la o inteprindere cu SN-uri mari si strungari profesionisti, si finisajele extrem de grosiere.

 Noi astia incepatori si cu strungulete si strunguri pe acasa, inainte sa le avem, mergeam pe la cate-un atelier. Niciodata n-or sa faca in atelier piesele cum le facem noi ''acasa''! Aia's obisnuiti sa faca piesa repede, nu-i intereseaza atat de mult rugozitatea ptr. ca exista masina de rectificat sau nu e necesar o rugozitate prea mica. Acasa il mai polishezi, ii mai dai o turatie mai mare si un avans mai mic, la ultima trecere, cei de la atelier vor sa vada banu' cat mai repede! 

Cum spui - ''dupa mii de probleme si modificari majore am reusit sa fac finisaje frumusele cu el, oglinda chiar si in fier turnat cateodata'' in timp te obisnuiesti cu turatiile, ascutitul cutitelor, etc., la fel se va intampla si cu un strung mai mare! Cutia de viteze nu e un moft! Cutia de viteze e un bun necesar daca ai mai multe piese de prelucrat/filetat. Daca vrei sa faci mai multe piese, nu discutam de serie mai mare de 50 de bucati, chiar daca nu le faci zilnic, un strung mai mare e mai indicat mai ales daca ai unde sa-l ''parchezi''. Probleme cu rugozitatile vor si acolo, pana te obisnuiesti cu manevratul strungului si pana incepi sa-l simti, dar in timp vei vedea ca investitia a meritat, daca pui mana pe un strung cat de cat in cote - ghidaje bune, pinioane/baladoare bune, etc.

Ca e strung romanesc sau strain, inainte de cumparare trebuie probat - cum scoate filetul, cum zornaie la strunjire(influenteaza in precizia prelucrarii - vibreaza piesa), cum functioneaza la anumite avansuri caruciorul(sa nu mearga sacadat), ce bataie are axul principal, fara piesa in universal, ce jocuri are caruciorul/sania transversala, cremaliera in ce stare e..... etc. Sunt strunguri cu jocuri mari si totusi scot suprafete bune si cote bune (~>5 sutimi abatere intre piese in cazul unui strung mai obosit)! In mare parte chestiile astea tin de strungar. Filetul daca iasa spirele labartate sau la a 2a-3a intrare se incaleca, e uzura, in general piulita care se cupleaza ptr. filetare, dar poate sa fie si de la surubul ''mama''. Multe se pot regla/remedia/inlocui - piulite, pene, bucsi, rulmenti, etc., cu ghidajele e mai greu ca nu prea are cine sa le indrepte/corecteze/rectifice. Odata ce ghidajele au uzura, piesa, fie ea prinsa si intre varfuri, iasa putin conica.

In consecinta, daca ai de facut piese si sti ca esti ''obligat'' sa apelezi la ateliere, gasesti un strung mai mic ptr. nevoile tale, cu uzura normala la un pret bun, ai spatiu' unde sa-l amplasezi, stai bine cu rabdarea pana-l faci sa functioneze cum doresti, merita! Daca azi faci o piesa si peste ''2 luni'' te revezi cu strungul, mai bine du-te la atelier. 

Link to comment

Chiar azi am fost la atelier sa frezez o piesa si 3 insi reparau la un strung. M-am speriat cum trageau cu rangi de 2 metri si bateau acolo sa scoata nu stiu ce piesa din el. Am impresia ca trebuie sa fi mecanic ca sa repari asa ceva, si documentatia cam lipseste (la chinezescul mic sunt mii de posturi si upgrade-uri pe forumuri). Cred ca o sa ma orientez la un electronic fed screw pt strunguletul meu. Eu fac piese de max 40-50mm.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines