Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TDA 7293 sau TDA 7294?


Tranzistor_001

Recommended Posts

Vreau sa fac un amplif cu unu din integratele astea si am auzit ca e mai bun,mai rezistent 7293.E adevarat?Un prieten a facut cu 7294 si a parlit de nu stiu cate ori stand-by-ul. care e mai bun 7293 sau 94?

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Ciprian Alexandrescu

    5

  • moro

    1

  • Bala

    1

  • Tranzistor_001

    1

Guest gheoangel

din cate imi aduc aminte 7293 este mai puternic decat 94, in rest nu sunt diferenteam facut si seu cateva kituri cu 7294 si nu am avut nici o problema, probabil prietenul tau nu a respectat conditiile cerute de integrat (tensiune, impedanta...)

Link to comment
  • 2 months later...
Guest Andrey_fx

din experienta iti zic ca singura diferenta intre 7293 si 7294 este ca 7293 are o functie in plus adica poti lega doua sau mai multe integrate in paralel cu unu master si celelalte slave-uri. recomand 7294 (7293 aveau tendinta sa se arda foarte repede)

Link to comment

Sa inteleg ca tda 7293 se supara daca pinii de mute/standby ajung la rail -?Cam cum rezista tda7293 la scurt pe iesire...stiti cumva cate milisecunde rezista pana se arde.Multumesc mult.

Link to comment

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A7294.html?

 

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A7293.html?

 

uitate in acele datasheturi , unul este de la TDA 7294 si celalat TDA 7293 uitate mai exact in acele foi de catalog la pagina 9 si fa acel circuit de comanda mute/stby il conectezi la tensiunea de alimentare .

 

 

in legatura cu acest topic TDA7294 si TDA7293 is cam la fel cu mentiunea ca ultimul stie sa comande mai multe 7293'uri avand avantaju ca se pot obtine puteri mari

 

dar eu zic ca ar trebui sa iei in calcul ,ce putere vrei pentru acest amplificator , unde vrei sa il folosesti in casa / sala etc

cu 2 TDA 7294 in configuratie Brige ai putea scoate 150W in regim Sinus ( RMS )

 

bafta

Link to comment

Cu TDA 7293 nu am lucrat insa cu TDA 7294 da.Este un circuit, dupa parerea mea, destul de bine lucrat. Sunet bun, integratul este stabil si poti face un amplificator mai mult decat decent cu el.Protectia la iesire functioneaza pana la un anumit punct. Eu am facut scurt circuit la iesire cand era volumul relativ mic (cred in jur de 20-30W) si nu a murit integratul.Aveam un fir legat de la iesirea lui spre difuzor. Evident, cum se intampla mai de fiecare data, s-a desprins firul de la difuzor si a atins exact radiatorul care e conectat la minus. Intgratul a... explodat pur si simplu. :rolleyes: A ramas din el doar picioarele prinse in cablaj si metalul de care se leaga radiatorul. Din fericire, situatia asta nu se poate intampla daca ai o carcasa din plastic sau lemn sau daca izolezi bine radiatorul de carcasa.

Link to comment

Am testat scurt-ul pe iesire la semnal mic si aliemnate mica.Na sarit nimic in aer dar nu sa aprins ledul de scurt.Cam cat consuma in golintegratele astea...fara sarcina se cam incing..e adevarat fara radiator...sper sa nu oscileze.Intrebarea mea este..acest integrat rezista la scurt 8 milisecunde(durata de decuplare a releului)sau trebuie sa dispara si intrarea ca sa aiba sanse sa supravietuieasca integratul...

Link to comment

off tpicdaca e original integratu trebuie sa reziste, doar ca sunt ff mici sanse sa fie original din ce punct de vedere : si in piata componentelor electronice a aparut fenomenul de piata buna si piata slaba,,,,inainte erau 2 linii de productie la o componenta 1. clasa medie.... utilizare normala produse uz comun2. clasa de varf unde se faceau cele pt armata cu indicativul M(marea majoritate) , cele medicale si cele din industriede ceva timp a aparut piata low end ... datorita puterii mici de cumparare se produc componente originale dar cu parametri redusi si materiale mai slabe calitativ si m-am convins personal de lucru asta comparand SVI-uri aduse direct din singapore... erau acolo pt a fi comercializate in diferite zone ale globului.. diferenta de pret aproximativ o treimesi sa fim seriosi asa cum este diferenta dintre o masina dau un exemplu sper sa nu fie probleme dar e cel pe care l-am probat eu.. un peugeot 407 adus din franta ..cumparat acolo si unul luat de la reprez din tara.. si diferentele sunt si tehnice... alt sprint alt comportament si calitativ la materiale.. cu ochi bun vizibil...nu mai zic de daciile de la noi si cele facute pt unguri care erau mult superioare (iar probat de mine)scuze de off topic dar.. noi sa fim sanatosi ca tepe sunt destule :partyman:

Link to comment

Se pare ca nimeni nu vrea sau nu stie sami raspunda si mie la intrebari :rock: .Sunt chestiuni generale...nu am chef sa ard acuma integrate si tranzistoare de putere ca sa vad cat rezista ,credeam ca stiti din experienta proprie.Nu cred ca vor rezista 8 milisecunde pana se decupleaza relele asa ca va trebui sa adaug un circuit logic care va taia semnalul de intrare cand se detecteaza scurtul...din pacate acesta introduce distorsiuni.Dar oare vor rezista 100-500 microsecunde pana se decupleaza intrarea...O perioada la 20 khz are cam 50 microsecunde daca am calculat bine deci tranzistoarele finale ar trebui sa reziste in scurt cateva cicluri de unda...am vazut protectii de genul asta in amplifuri cu bipolari care merg.Oricum nu va fi scurt total ca iesirea merge prin rezistente de 0.22 ohm de pe care se masoare tensiunea necesara protectiei..Sa nu ziceti de ce fac protectii..am o obsesie sa nu se intample nimic necontrolat..deja circuitul de protectie e de 3 ori mai mare ca amplificatorul propriuzis..Ideea ar fi sa pot atinge firele de iesire la volum maxim(tdh>=10% sinus) si sa nu se arda nimic.

Link to comment

Nu cred ca vor rezista 8 milisecunde pana se decupleaza relele asa ca va trebui sa adaug un circuit logic care va taia semnalul de intrare cand se detecteaza scurtul...din pacate acesta introduce distorsiuni.Dar oare vor rezista 100-500 microsecunde pana se decupleaza intrarea...O perioada la 20 khz are cam 50 microsecunde daca am calculat bine deci tranzistoarele finale ar trebui sa reziste in scurt cateva cicluri de unda...am vazut protectii de genul asta in amplifuri cu bipolari care merg.Ideea ar fi sa pot atinge firele de iesire la volum maxim(tdh>=10%) si sa nu se arda nimic.

Ai pretentii cam mari de la inegratul ala. Ca sa faci un mut pe intrare nu e mare filozofie, pui cite un trz npn care sa taie semnalul, el fiind comandat de tensiunea releului din protectie.P.S. la amplifurile cu bipolari cu simetrie totala, fara protectie cu releu pe iesire, numai cu limitare de curent in bazele prefinalilor poti sa faci scurt cit timp vrei, chiar si 5 minute. :smt003
Link to comment

Pai nu am asa multe pretentii de la el.....Din moment ce sa face scurt protectia va fi activata..releul se va comuta si alt circuit va detecta daca scurtul continua independent de integrat...in acest timp integratul va sta pe mute daca adaug circuit de mute sau va avea iesirea in aer ...va putea sa se odihneasca :smt003 ..el va trebui sa reziste doar la scurtul initial..Pentru mute pe intrare voi folosi comutatoare logice bilaterale.As fi facut circuite discrete dar nu am loc..am in total 12 amplificatoare care abia incap toate pe o placuta de 20x12 si pe 3 de 10x4.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines