Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat gaze arse .


bulba grig
 Share

Recommended Posts

Dupa cum am mentionat si in titlu , am cumparat un termostat dee gaze arse de la Atmos . Eu doresc sa il montez in instalatia de caldura ce o am in casa , instalatie ce cuprinde cazan +puffer +pompe+ calorifere . Acest termostat  doresc ssa il montez , cu sonda in cosul de fum , pentru a opri pompa de caldura de pe returul instalatiei .Ideea este ca nu stiu cum lucreaza acest termostat si cum sa il leg deoarece are 3 picioruse de legare a firelor , iar mie dupa mintea mea nu imi trebuiesc decat 2 care vine si se intoarce la pompa . Doresc o schema de legatura a acestuia . multumesc .

Link to comment
Share on other sites

Terminalele ar trebui sa fie notate C-comun, 1-contact normal inchis, 2-contact normal deschis. Pentru verificare pune termostatu pe 50 grade, masoara prima data intre C si 1 daca ai continuitate. Incalzeste bulbu termostatului si cand treci de temperatura setata ar trebui sa comute si sa ai continuitate intre C si 2.

Daca tot ii corect cum am scris, poti intrerupe unu din firele pompei si legi termostatu pe pinii C si 2.

Io as completa schema asta cel putin cu inca un termostat de contact montat pe schimbatoru de caldura sau pe tur foarte aproape de centrala si setat undeva la 95-100C. Contactele lui tot C si 2 le-as lega in paralel cu contactele termostatului de gaze arse. Daca termostatu de gaze arse se defecteaza sau ii setat prea sus si temperatura apei din centrala trece de 100C pompa porneste si ai totusi o solutie de siguranta in plus.

Ce cazan ai mai exact?

Link to comment
Share on other sites

Nu este rupt/gatuit , cred ca l-am bulit . sonda este montata in cos la 15 cm mai sus de intrarea tevii de legatura cazan-cos si ma gandesc ca sau depasit cele 310 grade ce putea duce el . Ce altceva as putea folosi pt a opri pompa atunci cand nu mai am foc in cazan ? alt model de termostat , un senzor de fum , lumina ? trebuie sa gasesc ceva , ca altfel apa din puffer ajunje si in cazan chiar si atunci cand nu mai este foc in el si pierd din puterea puffarului .

Edited by bulba grig
Link to comment
Share on other sites

Posibil sa fi depasit 310C gazele de evacuare da nu cu mult. In manual din ce am vazut la U22 zice pe varianta cu lemne 320C maxim pe evacuare. Temperatura poate depasi cateva zeci de grade peste limita lui maxima fara sa-l defecteze da acuma posibil sa fie ceasu rau. Il poti desface daca esti 100% sigur ca ii defect sa vezi de curiozitate daca burdufu din interior ii in regula si daca lamela elastica care actiona contacut nu ii sarita/rupta da inapoi nu cred ca are rost sa il montezi ca o sa trebuiasca sa-i faci recalibrare.

 

Io ma gandesc ca pentru alimetat pufferu cea mai simpla solutie ar fi un termostat diferential asemanator cu cele folosite mai demult la panouri solare

http://byrev.org/bookmarks/termostate-diferentiale-scheme-electronice/

Ntc-urile vin montate unu pe cazan si unu pe puffer si in momentu in care in cazan ai temperatura mai mare decat in puffer pompa ii actionata. Io as pastra termostatu de supratemperatura ca l-ai montat deja si contactele lui le-as lega in paralel cu contactele releului. In felu asta exista o protectie suplimetara. 

Temperatura minima pe retur cum o controlezi? Ai ventil termostatic de amestec? Daca ii asa ideea asta nu-i aplicabila.

Edited by ventzel
Link to comment
Share on other sites

http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/20075-Centrala-termica-pe-lemne-cu-gazeifiere-si-fara-gazeifiere/page98 si pana la urma , este o intreaga poveste , daca aveti timp sa le cititi aflati ce si cum si poate de aceea sunt putin agitat ca nu ii dau de cap. Puteti sa faceti un asa termstat , contra cost ? ca la o prima vedere inteleg ca este peste 100 e , pe cand unul facut ajunge la cativa euroi ? intreb , nu-i cu suparare .

Edited by bulba grig
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines