Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit dinam


Guest Arhifane

Recommended Posts

Guest Arhifane

Salutare,

 

Am un dinam clasic la bicicleta, vreau sa stiu cum trebuie facut circuitul. Farul din fata este cu bec, stopul este cu Leduri si are un condensator ca sa lumineze putin si dupa oprire. Dinamul este cu doua borne, nu fac baza prin cadru.

 

Nu prea mai tin minte mare lucru de la fizica, asa ca intreb, cum e mai bine sa le pun, paralel, serie?

In mintea mea m-am gandit sa pun serie, iar intai sa "trec" prin stop.

 

Multumesc,

Stefan

Link to comment

In mod normal farul si stopul se leaga in paralel. In primul rand probabil nici nu ar merge in serie (din cauza stopului cu LED-uri) si in al doilea rand, in caz ca s-ar arde becul din far, atunci nu ar mai merge nici stopul. Daca la far si la stop ai doar un fir, atunci ar trebui sa legi unul din bornele dinamului la cadrul bicicletei.

Link to comment

Indiferent cum le-ai lega, cu masa comună la cadru sau cu două fire distincte, trebuie să le legi în paralel. Altfel arderea unui bec ar întrerupe alimentarea și pe celelalte bune.

Link to comment
Guest Licentiu

Validae are dreptate. In plus, daca ai inseria doi consumatori de aceleasi valori- doua becuri identice, de ex.- puterea(luminozitatea) ar fi injumatatita (conf. Legii lui OHM). nepunand in calcul ca un dispozitiv electronic nu-l poti inseria oricum iti vine. daca am gresit, astept critici contructive, de aceea e "forum".

Link to comment
Guest Arhifane

Va multumesc pentru raspunsurile rapide. Poate ca o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta. Dar asta mai incolo. Banuiesc ca daca fac bifurcatia la bornele de intrare in far nu are nici o relevanta, sa nu treuiasca sa plec cu doua fire din dinam. De curiozitate, exista vreo diferenta de performanta intre circuitul cu masa prin cadru si celalalt? Considerand ca nu sunt probleme de contact la legarea de cadru. Stefan

Link to comment

Asa-zisul dinam de bicicleta clasic este un alternator de cca. 6 V. Trebuie redresata mai intai tensiunea cu o punte si un condensator mare (de exemplu 47.000 micro la 10 V). Consumatorii se leaga in paralel si se vor stinge lent dupa oprire..Pentru LED-uri este necesara o sursa de curent constant deoarece tensiunea variaza mult cu turatia dinamului.

Link to comment

o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta.

"Dinamul" pentru bicicleta este de fapt alternator.

Pana sa scriu eu, vad ca a scris D-l puriu acelasi lucru.

Edited by miron1947
Link to comment

Arhifane scrie:"Am un dinam clasic la bicicleta""... are un condensator ca sa lumineze putin si dupa oprire.""Poate ca o sa pun un condensator pentru farul din fata pentru remanenta."Cred că ar fi timpul să aflaţi că "un dinam clasic" este de fapt (şi de drept)un alternator monofazat având rotorul cu magneţi permanenţi; deci "ideea" dvs.cu condensatorul este inaplicabilă fără o redresare prealabilă a tensiuniigenerate. În plus, consumul fiind relativ mare (cel puţin câteva sute de mA,ponderea constituind-o becul), pentru un efect "remanent" (aşa cum îl numiţidvs.) cât de cât util, va fi necesară o capacitate foarte mare, de ordinulzecilor de mii de microfarazi. O alternativă mult mai avantajoasă, elegantă şicomodă ar fi să renunţaţi la "dinam" şi să folosiţi un sistem pe acumulatori.L.E.Cer scuze colegilor care au punctat înaintea mea aceeaşi idee.În noua formă a forumului nu mai sunt avertizat de existenţamesajelor care au fost postate între timp; această funcţie eradeosebit de utilă. Încă o dovadă că "mai nou" înseamnă "mai prost".

Edited by cristian_draghiescu
Link to comment

Totuși mi s-a întâmplat ca în timp ce scriam un mesaj să fiu notificat în partea de sus a ecranului că s-a postat recent.Oricum, per total  platforma asta nouă e departe de a fi un pas înainte, și eu rămân la ideea că formatul vechi, cu limitările lui cu tot, era mai ușor de folosit și mai plăcut.Dar o să ne obișnuim și cu ăsta, nu ai ce mai face...

Link to comment
Guest Arhifane

Din nou multumesc pentru raspunsurile rapide. Farul si stopul o sa le iau acum de la posta, deci inca nu le-am vazut. Cel cu leduri se prea poate sa aiba "tot tacamul". Pentru acumulatori, da, e o solutie buna, acum am lumini pe baterii. Singura problema e ca folosesc bicla pentru mers la birou, trebuie sa pus / scot lumninile tot timpul, sa ma asigur ca am baterie, etc. Dinamul (anternatorul) il am tot tilpul pe bicla, nu se consuma, nu trebuie sa-l scot, etc. Nu stiu cum suna dpdv tehnic, dar o idee era sa incarc niste acumulatori de la alternator (se poate?) Si sa folosesc niste lampe cu led-uri. Dar intai sa fac prima "configuratie" iar apoi vad unde se poate imbunatatii.

Link to comment

Exista kituri charger Liion cu pana la 1A din 5V, le poti adapta sa incarce o lampa led cu acumulator pe 3.7V. Uite cateva exemple-pe 3,7 si pe 7.4V: http://postimg.org/gallery/2cx7zt4pu/16f87700/ O lampa cu 2xXM-L si 1600lm ar fi suficienta pentru bicicleta...Ti-ar trebui si un indicator de incarcare, un battery monitor adaptat pentru cerintele tale.

Edited by Alexutz
Link to comment
Guest ExtremeEdition

Becu' trubuia pus la curent alternativ iar circuitul la c.c. in caz ca nu are sistem propriu de redresare.

Daca pui becul dupa redresare va descarca condensatorul ca are rezistenta mica si n-o sa ai tensiune destula la circuit.

Edited by ExtremeEdition
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines