Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator turatie cu generator PWM

Recommended Posts

• Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

In mod direct, nu. Potentiometrul are 3 pini, termistorul 2.

Dar poti inlocui potentiometrul cu un rezistor si un termistor, in serie si punctul lor comun ceea ce ar fi fost cursorul potentiometrului.

Trebuie calculat in acest caz cat va varia factorul de umplere, in nici un caz de la 5 la 95%...

Ce variatie de temperatura te astepti sa ai ?

Pai legi toate Drenele impreuna, toate Sursele impreuna si pui cate 10ohm pe fiecare dintre Grile de la cele 10 Mosfeturi si apoi legi la pin 7 de la 555 (fiecare Mosfet trebuie sa aiba rezistenta lui de grila). Dar s-ar putea sa fie catastrofala solutia. Incearca cu 2 Mosfeti, apoi 4, samd inainte sa sari la 10 bucati.

Posted Image

Pai ce rost are sa verific cu 2-4,si sa zicem ca la 6 IRF-uri crapă 555-ul,ca mie tot 10 imi trebuie,o sa probez direct cu 10 iar daca nu merge,atunci o sa gasesc alta solutie (cu ajutorul vostru bineinteles :d),oricum in afara de depasirea curentului maxim la care rezista 555-ul (200mA,nu?) ce ar putea sa nu mearga?

nu cred ca merge  doar cu lm555 si 10  mosfeturi, nu cred ca le poate comanda corect pe toate,,, recomand  combinatie  uc3843+ driver dedicat  mosfet low side ge max627 care e  ideeal pentru ce ai tu nevoie. de curiozitate, chiar trebui  10 mosfeturi? nu poti alege niste mosfeturi mai bune si sa pui mai putine?

Pai pentru un curent de comanda mare,se poate folosi metoda domnului UDAR,nu?Oricum o sa ma hotarasc ce folosesc atunci cand o sa am bani,deoarece nu am un magazin de electronice pe aproape si trebuie sa cumpar de pe net si vad atunci care ce au pe stoc.Mai am doua intrebari,se poate alimenta circuitul cu 555 de la o sursa separata complet de cea care alimenteaza tranzistorii de putere?Atunci cand ajunge potentiometrul in pozitia in care motorul are turatia maxima,pot scurtcircuita printr-un releu drenele si sursele tranzistorilor?Daca da,sa pun un releu cu 2 contacte,care atunci cand pune in scurt drenele sursele,sa decupleze alimentearea 555-ului?

1. Se poate 555 din circa 12V , forța din ce ai nevoie , minusul comun.

2. Cine comandă releul respectiv ?  Cred că e mai simplu să folosești tranzistori cu Rdson mic - nu sunt exagerat de scumpi. Iar 555 nu consumă chiar atât de mult . Ideea ar fi ca la un capăt să poți obține  DC = 100%. N-am studiat .