Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Onkyo A8820 - problema selector surse


Recommended Posts

Va salut si va cer sprijinul, pentru remedierea unei probleme aparute la amplificatorul din titlu.

De ceva vreme in urma (10-12 luni), am sesizat, la folosirea acestui amplificator, ca selectorul de surse nu isi pastreaza selectia, mai exact sare aleator, cand iti e lumea mai draga, alteori ramane stabil. Azi l-am desfacut, crezand ca pot rezolva problema prin curatirea contactilor selectorului. Selectorul este multitura, nu are capete. Pe circuitul unde este montat selectorul, am observat un condensator polarizat inflorit, situat undeva langa circuitul integrat. As vrea sa-l inlocuiesc, insa are o valoare pe care nu am mai intalnit-o: 0.047µF/5.5V. Tot ce am printre piesele mele de schimb, este un electrolitic cu valoarea de 0.47µF/50V.

Intrebarea mea este daca pot face aceasta inlocuire, fara a produce alte probleme sau a afecta functionarea amplificatorului?

Atasez si partea de schema unde este figurat condensatorul, caracteristicile integratului si o poza a circuitului cu pesele in cauza.

Si pentru ca nu pot incarca documentele si poze aici, o sa pun link-urile urmatoare:

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921468219/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15107876522/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921609060/

Multumesc.

Edited by Lonerider
Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Acum l-am dat jos, in pozitia respectiva (montat) nu am vazut corect inscriptionarea, de aceea m-am dus la schema, unde nu este trecuta unitatea de masura. Am presupus, doar. Ceea ce scrie pe piesa, acum ca am demontat-o este 0.047F/5.5V (47000µF???)

Aici e imaginea pesei respective:

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921819768/

Este posibil? Cu ce as putea inlocui?

Link to comment

E un cond de memorie de capacitate foarte mare în volum mic, dacă nu găseşti exact de acea valoare merge şi de alta. Atenţie la făcăturile cu două baterii AGx într-un varniş.

 

am observat un condensator polarizat inflorit

În poză pare întreg, ai verificat ce tensiune menţine la borne în montaj?

Edited by zal
Link to comment

"ca selectorul de surse nu isi pastreaza selectia, mai exact sare aleator, cand iti e".... este clar un condensator de backup, verificati daca in el ajunge o tensiune circa3,3v.poate.cu cat este mai mare in capacitate cu atat v-a tine mai mult memorat statia cand este nefolosita.

daca acest condensator este in scurt atunci influenteaza si tensiunea cu care alimenteaza memoria din c.i. si de aici o i-a razna selectorul.

Link to comment

E un cond de memorie de capacitate foarte mare în volum mic, dacă nu găseşti exact de acea valoare merge şi de alta. Atenţie la făcăturile cu două baterii AGx într-un varniş.

În poză pare întreg, ai verificat ce tensiune menţine la borne în montaj?

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14921468219/

Aici este poza cu condensatorul, inainte sa-l demontez de pe placa. Memoria la selector, pentru cat sta oprit amplificatorul, nu este prea importanta pentru mine. deranjant este faptul ca sare intre surse cand vreau sa ascult ceva la el.

As putea monta un electrolitic de 4700uF (de 10 ori mai mic si nu am valoare mai mare, care sa incapa si in locasul respectiv), pana gasesc o varianta  inlocuitoare, adica un altul sau ceva echivalent, eventual cu valori mai mici? Multumesc.

Link to comment
Guest dorinspeedy

Alte aparate aveau chiar un mic acumulator, ai putea incerca sa-l inlocuiesti cu ceva acumulatori miniatura in serie si ii montezi cu fire pana pe placa.

Link to comment

Am cautat, azi, pe la service-depanare electronice pe unde mai stiu prin oras, dar nu am gasit nimic. Daca va "impiedicati" de asa ceva, pe undeva, sunt interesat... Multumesc.

Daca nu montez nimic in locul lui ce se poate intampla?

Piesa demontata are valoare 0, la masuratoare, ca a intrebat cineva mai sus.

Edited by Lonerider
Link to comment

Are valoare 0 masurata cu ce mai exact ? Daca e in scurt atunci nici sa nu te gandesti sa-l montezi la loc, mai bine fara el deloc (bineinteles, memoria se va pierde de fiecare data cand se ia curentul).

Masurata cu un LC metru. Masurat cu un multimetru Facom 711 (capat de scala 40µF) mi-a dat 14pF.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines