Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TV Beko BK20M defect ciudat (măcar pentru mine:)


Recommended Posts

Vă salut, un prieten mi-a dat să-i repar un Beko model BK20M care zicea că avea momente în care nu voia să pornească, iar când pornea mergea OK.

Acum câteva zile nu a mai vrut deloc și l-am luat eu la purecat. Încep să regret deja  :tryre . Am desfăcut tv-ul cu pricina și are șasiu E1. Am verificat cu atenție condensatorii electrolitici dar spre surprinderea mea nu am găsit niciunul demn de a fi schimbat.....mai rar la un tv de vre-o 7 ani.

Am refăcut lipiturile la traf linii și pe unde mai sunt diode și rezistențe de putere, BV, etc. OK, zic să-i dăm drumu să vedem ce zice !

Am simțit părul ridicându-se pe mână și m-am bucurat că va porni.....scurtă bucurie însă. A început să apară dungă orizontală....zic - gata e baleiajul dus !  Am văzut că are un integrat atipic, TDA 8357J și am purces la întărirea lipiturilor și verificarea tensiunilor de bază.Am observat cu stupoare că există o oscilație a tensiunii B+ de la 115 la 135V periodic, timp în care se aprinde linia orizontală la început slab apoi foarte tare, după care se stinge și filamentul.Ciclul se reia cu o frecvență de circa 1-2 secunde, M-am gândit că integratul face chestia asta și l-am scos.Face la fel și fără el. Acum nu știu dacă să-l cumpăr, e 40 Lei porcăria și nu am chef să-l țin pe stoc dacă-l iau degeaba, nici nu prea l-am văzut prin cele câteva zeci de tv-uri făcute până acum (am mai spus, nu trăiesc din asta, repar doar la cunoștințe)  :rade: . Acum întrebarea de 1000 de puncte: e baleiajul de vină sau e doar un efect din altă parte? Nu e normal să dispară și tensiunea de filament periodic, nu cred că are nicio legătură cu BV.Am luat placa la serviciu unde printre picături am montat-o pe alt tub, face la fel.Deci am exclus și tubul.Ce idei îmi mai dați ? Nu-i mare grabă a zis prietenul, pot să-l studiez pe-ndelete....

Link to comment

am avut caz identic cu al d-voatra,am gasit bv-ul defect,am facut cura de conzi(nu prea era cazul in zona bv-ului),am inlocuit ci-ul si a functionat ok. ele se ambaleaza termic si probabil de asta se defecteaza.nu sunt asa scumpe.le-am cumparat de pe un site consacrat....miv...si de vreo 4 luni tot merge. sunt facute de NXP.

Edited by ovy83
Link to comment

Integratul BV din tv-ul ăsta e efectiv  rece, mi s-a părut ciudat totuși, nu se încălzește absolut deloc.E și greu de lucrat pe șasiul ăsta că e înghesuit și nu mai văd bine de aproape, lucrez cu niște ochelari cu lupă și lanternă  :rade: . O să fac comandă pe site-ul minune că la noi la Adelaida e cam scump.Și nici nu poate fi înlocuit cu altceva clasic.

Edited by validae
Link to comment
  • 1 year later...

Buna dimineata!

La acest model de sasiu E1care nu are circuitele de ( protectie cu T601 si T506) de pe schema,

am problema ca uneori porneste imediat si alteori dupa vreo 4 sau 5 apasari de buton

la fiecare apasare de buton LED-ul de stdby scade in intensitate luminoasa si revine la initial.

Repet mereu apasarile pana porneste.

Am incercat toate cond. din iesire sursa, si CI de 3,3V e ok.

Sursa are cam 130V pe B+ in rest tensiunile celelalte ok.

Stiti vreo cauza pt ca mi-e frica ca se poate strica de tot intr-o buna zi.

 

Multumesc!

Edited by cornel_v2005
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines