Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator usb din 12v [Auto]


Recommended Posts

Buna seara. As dori sa construiesc un incarcator cu tensiune de iesire 5v, si alimentare de la 12v. Am nevoie in total de 5 usb-uri, deci trebuie sa debiteze cativa amperi buni.

Cu lm 7805 sau lm317 nu prea as vrea sa fac, pentru ca daca se arde integratul, ard si ce se afla in usb in momentul respectiv. Am nevoie de ceva stabil. Chargerul va fii folosit pentru incarcare smartphone, tableta si camera auto, posibil toate simultan. Ma gandeam sa cumpar din comert cateva chargere pe usb, dar am testat cateva si nu imi incarca decat telefoanele mici, pe restu mentinandule la valoare respectiva. Astept cateva scheme. Multumesc.

Link to comment

LM317 nu se poate arde decat de la o eventuala folosire eronata ( conexiuni gresite, racire prea slaba... etc ), altfel este un regulator destul de stabil, mult mai sigur decat multe alte posibile variante, singurul dezavantaj este ca la orice alta solutie liniara, si anume randamentul slab, deci disipatie mare si implicit nevoia de radiator potrivit. In anumite conditii LM317 poate asigura un curent de varf la iesire de putin peste 2A, important este ca tensiunea care pica pe regulator sa se mentina in niste limite, alimentarea de la auto si setarea iesirii la 5V asigura destul de bine aceasta gama ( intre cca 4 si 11V ), deci poti beneficia de acest lucru, dar evident ca trebuie sa ai un radiator potrivit, disipatia maxima putand ajunge undeva pe la 20W, adica o cifra deloc de neglijat. Daca cei cca 2A ( teoretic 2,2A ) nu-ti ajung atunci poti apela la o varianta a acestui regulator cu un curent disponibil ceva mai mare, spre exemplu LM338.

Link to comment

Mult mai bine e sa se foloseasca un integrat in comutatie.

Un kit cu LM2577 e 10 lei... Atentie ca si astuia ii trebuie radiator!

Atentie ca mufa USB e facuta sa suporte 0,5A. La cat o rezista nu stiu, dar trebuie avut grija

Link to comment

Poți folosi integratul LM323 care e o variantă a LM7805 cu un curent de 3A. http://www.datasheetdir.com/LM323+Linear-Voltage-Regulators

Sau mai multe LM7805 în paralel, am folosit așa ceva pentru un sistem de supraveghere la o bancă, cerea un curent de vre-o 4A și sursa în comutație cedase.Am înlocuit-o cu patru LM7805 în paralel, pe același radiator și binențeles un traf corespunzător.Nu am mai auzit de ani buni de alte probleme.

Trebuie însă să asiguri o răcire corespunzătoare puterii, cred că cel mai bine ai apela la un step-down în comutație, randamentul e net superior și disipația termică mai mică.Trebuie să asiguri și mai multe mufe USB la ieșire, fiindcă așa cum a scris și Dr.L, nu poți cere mai mult de 0,5A de la o mufa USB

Edited by validae
Link to comment

Nu am contestat nicio părere, doar am adăugat o sugestie bazată pe ceva ce am mai folosit.Sunt conștient că tensiunile de ieșire pot varia între diversele regulatoare, dar repet, am folosit mai multe în paralel fără nicio problemă, sunt și ieftine de altfel.Varianta liniară cu LM338 e binențeles preferabilă. 

Edited by validae
Link to comment

Salut. Cu lm7805  am facut la un moment ddat un incarcator pentru auto care merge si acum, dar m-am mai jucat pe acasa cu el pentru diferite aplicatii si l-am ars dupa o perioada. Voi avea nevoie de cca 5 amperi maxim, si ma gandeam ca lm7805 montat in paralel poate fii periculos. O sa incerc o varianta cu lm 338 sau lm317. O schema ok imi puteti da? Racire va avea destul de buna zic eu, un radiator de procesor cu un cooler pe el. Multumesc

Link to comment

Nu cred ca mufa usb are numai 0,5A, poate portul usb pe unele placi de baza unde se observa sigurantele pe fiecare usb.

Am charger e drept cu numai doua porturi si pe unul e marcat 5V-1A , iar pe celalalt 5V-2.1A si au acelasi fel de mufa usb mama.

Personal mi se par suficiente doua porturi, dar eu nu am asa maisna mare incat sa insir 5 dispozitive in acelasi timp. Omul are insa dreptate, la drum lung gsp-ul sta alimentat la 5V pentru ca e un tomtom vechi si prostanac, daca mai ai si o camera s-au dus doua porturi.

 

Un integrat de 5A acopera orice necesitati, dar trebuie sa disipe ceva si ajunge instalat prin compartimentul motorului.

Edited by nicul
Link to comment

Recomand LM338 singur, are nevoie doar de 2 rezistente si eventual 2 condensatori, poate suporta varfuri de pana la 8A in functie de caderea de tensiune dupa el, in conditiile alimentarii de la auto si iesirilor dorite cred ca poti spera linistit la cca 6A maxim. Integratul este destul de bine protejat, este cat se poate de stabil si simplu de folosit, schema o gasesti in pdf-ul sau.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines