Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificare masina de gaurit de banc


Recommended Posts

Va salut .

Am gasit aceasta masina de gaurit si nu stiu mai nimic despre ea .

Are un mecanism mai deosebit actionat de doua curele ,cursa mica . etc.

Astept cateva date despre aceasta masina de gaurit .

Cu stima IOAN

 

post-174935-0-46452600-1408210816_thumb.jpg

post-174935-0-95072200-1408211352_thumb.jpg

post-174935-0-09279800-1408211468_thumb.jpg

post-174935-0-51384200-1408211604_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Va salut

Mașina este la mine am și motorul de acționare . Mașina este  fabricată in Romania.

Dacă blochez axul mandrinei ,fulia se invârte cu ușurință - normal trebuia să fie blocată, din asta ințeleg ca lipsesc multe din mecanismul de acționare .

Aștept răspunsul dvs

 

Cu stimă IOAN

Edited by esu
Link to comment

Din ce vad eu acolo, motorul se monteaza pe acel platou cu mecanism de intindere unghiular. Miscarea este preluata de fulia in trei trepte. Probabil ca pe motor ai o fulie similara. Ceea ce se vede in interiorul cutiei, este de fapt o singura curea, montata de asa maniera, incat sa transmita miscarea la arborele principal, perpendicular pe cel intermediar. Pe arborele intermediar pe care se afla fulia tripla, mai exista o fulie simpla la interior solidara cu arborele si inca una la capatul arborelui, care se roteste liber pe acesta. Pe arborele principal sunt de asemenea doua fulii, dintre care una ar trebui sa fie activa (sa transmita miscarea) in timp ce cealalta se roteste liber. Acum, nu pot sa imi dau seama care este mecanismul de transmitere. Este posibil ca fulia activa de pe arborele principal sa actioneze prin intermediul unui clichet care se poate cupla din exterior. Miscarea de avans este facuta de catre o pinola cu arbore canelat. Nu pot sa imi dau seama insa, care este mecanismul de avans pentru actionarea acestei pinole. Eu personal nu am mai vazut nici-odata o asemenea masina si nici nu cred ca vei gasi usor documentatie pentru ea. Va trebui deci sa studiezi mecansmele cinematice ale ei. Nu sunt sigur, insa emit ipoteza ca fulia de actionare de pe arborele intermediar, sau cea de  pe arborele principal sa fie una baladoare - are o pozitie libera pe o portiune a arborelui fara caneluri, iar prin deplasare axiala pe arbore intr-o zona cu caneluri, ea cupleaza intregul mecanism de transmitere. Nu vad insa maneta de avans a pinolei la exterior. Tot din observatii, banuiesc ca in stanga, acolo unde exista o gaura, s-ar putea probabil monta un mecanim cu furca, care actioneaza avansul pinolei prin portiunea relativ mica dintre cele doua fulii. Poza a doua este incerta, insa intrezaresc parca acolo, un maneton.

Link to comment

Va multumesc pentru raspuns .

Da, trebuie sa vad cu atentie mecanismele dar mai intai sa pun motorul in functiune .

Am observat  ca axul mandrinei are cursa mica.

 Astept, poate cineva a lucrat cu asemenea masina .

Cu stima IOAN

Link to comment

Exista mai multe motive, pentru care masina nu pare a fi una de filetat: Nu se vede nicaieri un arbore filetat (spindel) care sa efectueze miscarea principala de avans in cazul acestor masini; Nu se vede nicaieri o lira cu roti de schimb pentru reglajul lantului cinematic, pentru diferitele tipuri si/sau pasuri de filete; Nu se vede nici-un sistem de limitare a cursei pentru lungimea de filetare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines