Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler pe instalatia de incalzire+panou solar


Recommended Posts

Buna seara. Am un apartament cu doua bai. Vreau sa pun in baia mica masina de spalat rufe si un boiler de 100L cu serpentina, iarna legat la centrala termica si vara legat la un panou solar. Merita sa investesc in boiler si in modificarea instalatiei de incalzire+instalatie pentru panou solar? Este legal sa pun panoul pe peretele blocului? Sau am un pervaz de 50cm unde as putea pune panoul.
Multumesc

Link to comment

Raspuns simplu, depinde.

 

Raspuns detaliat:

O familie cu 2 membrii consuma in medie circa 37 mc apa calda la 37*C.

 

Pentru a incalzi cei 37 mc de apa de la 7 la 37*C cu o centrala pe gaz costul este de circa 250 ron.

 

Un sistem solar de 100 litri+10 tuburi costa circa 5000 ron

Radiatia solara medie in Romania este de circa 1200 kwh/mp/an.

Randamentul unui tub vidat este de circa 80% (evident conteaza si pozitionarea, etc, insa luam la modul optim) adica ~950 kwh utili

 

Deci un panou din pachetul de mai sus ar produce anual circa 26 mc apa calda la 37*C.

Ca urmare, economia facuta cu panoul solar ar fi de ~160 ron tradus in consumul de gaz.

 

Avand aceste date, amortizarea investitiei s-ar face in 5000 ron/160 = ~30 ani

 

Acum, ca in viitor pretul gazului va creste.

Sau, panoul il luati la pret de "nimic"

Sau, o parte din componente le manufacturati si pretul este mult mai mic , poate fi sau nu rentabil  :reytre .

Link to comment

Ok. Partea cu panoul solar am inteles-o. Daca trec agentul termic din calorifere printr-un boiler cu serpentina pe timp de iarna care este mai avantajos? Adica este mai bine sa dau drumu la centrala si sa consum gaz pentru a face apa calda sau varianta cu boiler pe serpentina? Un boiler Ariston de 100L cu serpentina este la 500-600lei+manopera instalator+alte maruntaie sa zicem 1000lei. 

Link to comment

Nu este nicio diferenta la consum, decat la confort.

 

Avantajul ar fi oarecum cu boilerul inseriat ca acesta va avea si rol de puffer, adica, centrala va avea cicluri de pornire si oprire mai putine.

Dezavantajul este ca pompa functionand in continuare va sustrage caldura din boiler si te poti trezi fara apa calda.

In plus, daca boilerul este inseriat pe instalatia de incalzire va fi nevoie de minim 60*C temperatura de tur pentru a elimina riscula de formare a legionellei in boiler.

Link to comment

Eu ma gandeam sa-l pun in paralel, cu supapa de sens si am mai auzit de un ventil care deschide la 60 de grade C si inchide la 45. Ce riscuri am dava voi merge cu temperatura pe tur la 60 grade? Ce se poate intampla daca in serpentina nu am 60 de grade? Multumesc

Link to comment

 

 

O familie cu 2 membrii consuma in medie circa 37 mc apa calda la 37*C.

 

medie pe cate luni ? Eu imi monitorizez consumurile si pentru 4 adulti (minim 2 dusuri pe zi ) consumul de apa calda + apa rece la baie nu a depasit niciodata 22mc pe luna in ultimii 3 ani ! Apa nu vine la +7°C ci la +10°Csau chiar +14°vara , asa ca mai revizuiti calculele alea odata .Toate blocurile astea care incaseaza energie termica de la soare ar trebui cumva sa o si foloseasca nu doar sa o dea afara cu aerele conditionate.

Edited by unuldinei
Link to comment

Pe durata unui an a fost facuta estimarea. Daca se urmareste tot calculul, se poate subintelege.

 

Se estimeaza un consum de circa 50 litri ACM/zi de persoana. Ca dumneata consumi mai putin sau altii consuma mai mult este partea a doua. Nu ma apuc sa fac calcule pentru fiecare caza in parte.

 

Daca dumneata doresti sa folosesti caldura din casa, atunci iti recomand pompa de caldura Mr Slim Plus. Iarna ofera caldura, iar vara, prepara ACM racind apartamentul/casa.

 

Cat despre temperatura apei depinde de mai multi factori, cel mai important fiind tempreatura pamantului si adancimea de pozare a instalatiei sanitare, si, in cazul de fata, daca subsolul este sau nu incalzit. 

Edited by cheluakame
Link to comment

Eu ma gandeam sa-l pun in paralel, cu supapa de sens si am mai auzit de un ventil care deschide la 60 de grade C si inchide la 45. Ce riscuri am dava voi merge cu temperatura pe tur la 60 grade? Ce se poate intampla daca in serpentina nu am 60 de grade? 
Multumesc

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines